Ezért Tartuffe ez az ország...

Balfasz Magyarok

Balfasz Magyarok

Garázsvásárhely, ősi magyar város

2014. november 04. - Legvidámabb Balfasz

Megjelenésük után rövid idővel máris egy ország rajongja az itt most meg nem nevezett közösségi eladogatós oldal mélyen emberi sorsokat bemutató filmecskéit. Ahogy a néniék adják el a nippeket, meg Józsit, aki csoppereket épít és aztat is eladja. Magyarország, 2014: kézzelfogható közelségbe került a Szomszédok újraforgatása, immár díszletek sem kellenek, dogmába nyomjuk, sztaniszlavszkij-módszerrel, realiti. Ezúton szeretnék gratulálni mindenkinek, akinek része van ebben.

Nem tudom, ki hogy emlékszik a rendszerváltásra, de szerintem úgy volt, hogy valami nyugati formátumot fogunk ide letölteni, nem pedig a legszomorúbb endékás hétköznapokat. Mondjuk kurvára gyanús lehetett volna már akkor, mikor ebben a folyamatban, ha csak átmenetileg is, de címszerephez jutott Boross Péter, hogy csak egy nevet említsek, az alphabetical order sztárparádé legelejéről…

És akkor most itt van ez, kiderül, hogy, a legnagyobb üzlet abban van, hogy neten adjuk el a kacatokat. És persze egy ötössel több itt, eggyel meg ott. Pofámról lesül a bőr, magunk miatt. Seccperc, és Háda nyílik a MOM-Parkban. Kétszintes. Háda-napok lesznek, úgy éljek, törzskártyával, QR-kóddal. Palvin Barbit megveszik arcnak, poliészterpulcsi, rakottkrumpli. „Én is a GUM-ból öltözködök!” – ez lesz az épülethálón az Alkotáson. Így, k-val a végén.

Mondjuk kurva jól vannak megcsinálva ezek az emberszagú reklámok, fej-fej mellett mindkét bandának a hirdetései, le a kalappal. Legalább nem az az ócska Gábor Gábor stílus, amivel a reklámok jelentős része még a mai napig készül. Éveken át kellett hánynom reggelente, mikor az úszószövetség elnökének műsorában a reklámblokkban babakék alapon ciklámenre, Word 5.0 betűtípussal felírták hullámozva bazmeg, hogy Mirabell, a meghitt ragyogás.

Senki sem gondolta volna, hogy vissza fogjuk sírni azokat az éveket. Úgy emberileg, mint szakmailag.

Japánban annyi idő alatt utazik 200 kilométert a vonat, amennyit nálunk két megálló között késik. És ne mondja nekem senki, hogy a sanyarú előélet, meg az elmúlt nyolc év. Szarrá voltak bombázva, földrengés, áradás, Fukusima. Jöhet rögtön a kontra, hogy zéró gazdasági növekedés, negatív reálkamatok, demográfiai zsákutca az alacsony szülésszám miatt…. csak a helyzet az, hogy mi pontosan ugyanezt a státuszt tudjuk felmutatni: közel a zéró kamat, senki sem akar szülni, növekedés meg akkor van, ha a bajor nyugdíjas hajlandó magának új autót venni... Viszont a vonat legalább nem megy. De a szekér sem.

Félreértés ne essék, látszat modernizációt sem akarok, nem akarom eltagadni az emberektől a jogukat ahhoz, hogy szegények legyenek. Nem az a bajom, hogy odakint éhesek az emberek, és nekem nem telik függönyre, hogy eltakarjam a látványukat magam elől. Tényleg aggaszt a valóság, és tudom, hogy az sem volt igazi valóság, amit pár éve annak hívtunk. Tényleg ne hívjunk meggyötört kényszervállalkozókat reményteli startupoknak, ne nevezzünk ki kakaóbiztost pár leharcolt, de listaáron mért PC-hez. Ne ámítsuk magunkat, hogy a ledes háttérvilágítású osztályterem feltétlenül minőségibb oktatást ad majd mint a krétás tábla egy elkötelezett, feltűrt ingujjas tanárral, meg rongyosra olvasott négyjegyű függvénytáblával. De legalább valami azért legyen, amibe kapaszkodhat az ember, amiben lehet hinni, amire azt lehet mondani, hogy na ez egy jó kezdeményezés, ha ezen a vonalon végigmegyünk, akkor ott lehet valami kis taps. Engem személy szerint már az is kiborít, hogy kilencvenhetedik sikercikk és sikerkonferencia épül a Prezi meg a UStream köré, vagy hogy a menekülés közben a külföldi tulaj által hátrahagyott vasúti járműjavítót úgy ünnepeljük, mint a reprivatizáció zászlóshajóját.

Amiben ma pénz van, az a romokban való turkálás. Ide jutottunk. Rakunk rá riszájklingos öko-logót, és nyomunk a tetején egy szelfit, meg Happy-táncolást. Lesz még nekünk Nespresso kávékapszulából csípőprotézisünk, brandingelve.

Amúgy ez az egész használtpiaci forradalom is tulajdonképpen a válság szülötte. És ne tévedjünk: a bringázás reneszánsza sem más, mint hogy egy generáció igyekszik jóarcot vágni ahhoz, hogy kurvára nincs pénze még egy tízéves Swiftre sem. Persze, hipszterkultúra, meg környezetvédelem, értem én, ó hogyne. Magam is szeretek biciklizgetni, de azért valahogy minden tilosrádiós hipszter csak megveszi a rákkeltő dízel-Lexust, amikor végre leszerződteti őt az egyik telekom. Legalább magunknak ne hazudjunk gyerekek.

A kérdés ettől még kérdés marad: hol rontottuk el? Ja, megválaszolni nem fogom, kis ponty vagyok én ahhoz, nálam sokkal nagyobb naplopók is vannak, akik képesek ezért a vérnélküli, felnőtt módon levezényelt rendszerváltást okolni. Vagy a geopolitikai tényezők. Akárhogy is: balfaszok vagyunk!

Ráadásul a balfaszságunk töredékeiben is csak magunkról árulkodunk. Nézzük ezt a különleges szubkultúrát: a vaterázókat. Azért írom ki bátran ennek a formátumnak a nevét szemben a fent nem megnevezett OLX-szel és Jófogással, mert a Vaterának gyakorlatilag leáldozott. Az ugyanis rendszer volt: rendesen kategorizálva, visszajelzésekkel, termékfigyeléssel, néminemű felelősséggel, számonkérhetően, bankszámlával. Ehhez képest az új hódítók messzemenően balkániak. Kápéra, minden kontroll nélkül, az igen. Nincs tökölés, hazudhatsz akármit. Aki nem hazudik, azzal kibasznak.

Először is ott vannak azok, akik a véletlenül megvett dolgot hónapokon át erőltetik pontosan azon az áron, vagy inkább afölött, amennyiért ők megvették. Így van fent bolti ár fölött 15 százalékkal IKEA, NIKE, FILA, LEGO, miegyéb. Még jobb, mikor az ajándékba kapott drogerie marktos promóciós holmit, vagy az újságokhoz csomagolt strandpapucsot dobják fel emberek elképesztő pofátlansággal. Aztán vannak azok, akik a saját sokéves használatukból eredő amortizáció fölött teljes meggyőződéssel tudnak szemet húnyni. Ha ők ülik ki egy fotel rugóit, az valójában értéknövelő antikolás. Alig használt, majdnem új. Tök véletlen, hogy ötéve van a nappaliban pont a tévé előtt, szinte csak kerülgetjük.

Aztán vannak a túloldali kretének: aki az eladó és a gyorsposta közé egyenlőségjelet tesz. Úgy viselkedik a netes hirdetési oldalon, mintha az Il Bacio di Stilében lenne és őt különleges vevői előjogok illetnék meg. Ha bele is írod a hirdetésbe, hogy személyes átvétel esetén max a reggeli és esti órákat tudod vállalni átadásra a munkahelyedhez közel, ő fejben leszervezi, hogy ha felé kanyarodnál 9 fele, akkor az neki pont szipiszupi lenne, ennyi szívesség igazán belefér, ha már megvette a szarodat, különben megy a negatív értékelés!

És ami a legfontosabb: sose érj oda sehova időben, és ne is hívd a másikat telefonon, ő úgy is jelentkezik, ha érdekli, hogy hol a faszban vagy már. Szóval még a nyomorgásba is tud színt vinni a magyar ember, nem tudunk úriemberként viselkedni a pokolban.

Ezért is esik jól röhögni minden olyan cikken, ami arról szól, hogy a közösségi kereskedelemé a jövő, mert az igazságos és fenntartható. Abban mi a fenntartható, hogy valahol élnek valakik, akik valaha meg tudták fizetni Parndorfban a Hugo Boss almárkáját, és most te megveheted tőlük? Abban mi a közösségi, hogy mindenki totálisan önző módon próbál valami kis pénzt csinálni? Őszintén szólva hányok a magunkfajtától, a tíz vagy tizenöt évvel ezelőtti önmagam leköpné azt a sóher menekültet, akivé szorgos munkával válnunk sikerült.

Ha téged is lever a víz polgártársaidtól, akkor rajongj minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://balfaszmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr636863409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.11.05. 21:23:51

@'it's cool to know nothing': Pontosan így van. Minek menjen itt a vonat 200-al, ki sem tudnák használni.

Aki ki tudja használni, az a saját autójával megy az autópályán.

♔bаtyu♔ 2014.11.05. 21:25:55

"Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója nyerte el az "Év internetes vállalkozója" díjat, amelyet még soha nem kapott meg magyar cég vagy vállalkozó – közölte a cég szerdán az MTI-vel."

10000%, hogy ez az Árvai nem magyarozik.

Fluoro 2014.11.05. 21:33:57

Én maradok a vateránál! A jófogáson tényleg ezek mennek, amit leír a post... Engem pl. Megkért valaki, hogy az ötödáron ingyenpostával adott vadiúj bőrcipőt tegyem félre neki! Na persze! Aztán 2 nap múlva felhívott, hogy akkor ugye nem adtam el másnak? Eladtam az elsőnek, aki fizetett is érte. A jófogás meg kiadja a telefonszámot mindenkinek, nem fogok többet ott hirdetni, hogy még hívogassanak is.

Sejk a derék katona 2014.11.05. 21:34:26

1014 év feudalizmus... után végre előre lépünk: ókori rabszolgatartó társadalom alakult ki!

az örök ökör körforgás !

PandArte 2014.11.05. 22:05:12

Én értem mit akart írni és indulatos ugyan, de épp ezért szellemes szerintem. Remekül szórakoztam rajta.

A cikk legjobb mondatai:

Nem tudom, ki hogy emlékszik a rendszerváltásra, de szerintem úgy volt, hogy valami nyugati formátumot fogunk ide letölteni, nem pedig a legszomorúbb endékás hétköznapokat.

Japánban annyi idő alatt utazik 200 kilométert a vonat, amennyit nálunk két megálló között késik.

Ha ők ülik ki egy fotel rugóit, az valójában értéknövelő antikolás.

A közhelyeket kerüld és ne hagyd abba az írást.

Köszönöm!

Legvidámabb Balfasz 2014.11.05. 22:40:21

@♔bаtyu♔: Különböző nickekkel én már ezerszer vitatkoztam veled, mindig kiderült, hogy érző szív lakozik benned. És tudod mi a helyzet? Ezt a mostani blogomat simán írhatnád te is. :)

Legvidámabb Balfasz 2014.11.05. 22:43:11

@Fluoro: Igen, de ha feljebb olvasol, akkor láthatod a kommentek közt, hogy állítólag van valami Amazon meg ebay, úgyhogy mi el se várjuk, hogy ne idiótákkal hozzon össze minket a sors az interneten, mert nyugaton a helyzet változatlan. :)
Elbizonytalanító bizonyos kommentelők bölcsessége.

Legvidámabb Balfasz 2014.11.05. 22:50:44

@'it's cool to know nothing': Óriási félreértésen alapul a te hozzáállásod. Egy mélységesen individualista, apolitikus álláspont a tied, betegebb vagy mint én, ezt most megmondom. :) Az alapállításod az, hogy mindenkit le kell szarni, ha te jó vagy, akkor majd biztos mindig lesz munkád, előmeneteled, stb. Százezrek élnek hasonló tévedésben, dolgoznak erejüket megfeszítve, vállalkoznak, erőlködnek, ügyeskednek a korlátok között, azonban nekik is van egy munkaadójuk, ha azt halálra szopatják adókkal, akkor kifeszítenek úgy is. Ha vállalkozó vagy, akkor eljön a pillanat, mikor a terhek mértéke kimeríti a fedezetet. Vagy ha nem is a te fedezetedet, a vevőidét mindenképpen. Ha hosszan énekelgeted az emelkedő vízszintben, hogy nem lesz semmi baj, egyszer akkor is eléri a nózid a szaros lé. Nem tudod kivonni magad a piaci környezetből. Kivéve, ha informatikus vagy, és a TEK adja a megbízásaidat. Akkor minden oké, onnan tényleg mindenki más csak versenyképtelen lúzer fasznak tűnhet. :)

Legvidámabb Balfasz 2014.11.05. 22:52:04

@PandArte: Ugyan már, nem kell a smúzolás, fogadjunk, hogy a kávékapszulás csípőprotézis fogta meg a dizájnérzékeny fantáziádat. :)

blasiusii 2014.11.05. 22:57:33

szerintem sem olyan rossz ez a poszt, csak kicsit összeszedetlen, és nagyon ki van hegyezve erre az ecommerce-re...
kicsit talán nagyot akart markolni az író, és így keveset fogott.

mert mindenkinek igaza van, hogy ne picsogjon, DE ha állami szinten megy az ország szétbarmolása, meg regeteg a vállalkozókon a teher, akkor az egyén is nehezen tud változtatni (kinek, minek vállalkoznál? látjátok a Körúton, hogy minden üzlet be van zárva, kivéve a kocsmákat meg a turikat???) - akkor valami liberálisabb irányba kellene menni, és felpörgetni a gazdaságot (infrastrukturális beruházásokkal és monetárisan is)

.... tehát a posztoló csak elég összeszedetlenül, de erre a baromi nagy elcses*ettségre van kibukva. és neki is igaza van! (mivel felső szinteken kellene a legbölcsebb döntéseket meghozni, maffiaállam helyett szakemberi gárdával - és MÉG ÍGY IS ki lennénk szolgáltatva a multicégeknek meg a világgazdaság változásainak!...)

'it's cool to know nothing' 2014.11.05. 23:13:50

@Legvidámabb Balfasz:
Tegyük fel, hogy te alapítottad a Windowst, a Google-t, a Twittert vagy valami hasonlót. Milyen erőforrás kellett hozzá? Tudás. Mindegyik garázscégként indult. Teljesen független a helyszíntől, a garázs lehetne Balassagyarmaton is. Az állam hogyan tudná ellehetetleníteni? Piacnak ott van az egész világ.

A baj az, hogy a vállalkozó szellem és az együttműködés hiányzik még azokból is, akik megflelelő képzettséggel rendelkeznek. A többségből persze a tudás is hiányzik. Ezek nagyrészt történelmi hozadékok (családi és társadalmi). Na ezen kellene változtatni, de az ilyen siránkozós, minden szar posztok pont a vállalkozó szellem kiírtásán dolgoznak: minek kapálózol barom, úgyis lenyomnak a víz alá.

Legvidámabb Balfasz 2014.11.05. 23:26:47

@'it's cool to know nothing': Akkor már csak arra válaszolj, hogy a Windows, a Google és a Twitter hogyhogy pont amerikai, ha egyébként bárhol a világban esélye van ilyen pályát befutni? :) Tudom, Skype, Rovio, Prezi, Yandex, hátpersze, de azért valahogy mégis kisebb eséllyel pörögnek ki Balassagyarmatról az ellenpéldák. Plusz ott van még ugyebár pár más iparág a pékektől az acéliparig, ő nekik hol a saját kis szilicium-völgyük? Nyilván vannak kiváló példák mindenfele, de azért az általános szellemi és anyagi dekonjunktúrától nem tudod magad függetleníteni. Ez olyan, mintha azzal áltatnád magad, hogy te sosem leszel ebolás, mert minden reggel tornázol, és tessékmegnézni, Carl Lewis sem ebolás, és a Kimi Raikkonen sem. Igaz, hogy a kondíció sokat hozzátesz a túlélési esélyeidhez, ámde nem kizárólagosak.

De hová tűnt Columbo felesége? 2014.11.06. 00:45:51

@zobod:
A piacképes szaktudásnak MINDIG van értéke, de most pont ÚGY tűnik, hogy éppen a piacképes szaktudást fölözi le a korrupció.
Még a NAV is érintett (pedig ha valahol, ott kell lennie komoly szaktudásnak).
Hja, hogy ma valójában a korrupció, a similizés, az okosba' megoldás PIACKÉPES?
Már bocsánat.

De valóban, ismerek szakembereket - döntő többségük feketén dolgozik, különben egyáltalán nem élne annyira jól.
Kedvenc kis (mikro) boltosom 3 hónapig csinálta törvény és mindennemű szabály szerint a boltját - aztán a cirka 600e mínusz után kissé átértékelte a dolgokat. Most ott tart, hogy megél, ismétlem, megél. Pedig van szaktudása, hidd el.
Sorolhatnám.
Hagyjuk.

A posztolónak teljesen igaza van (a Vaterás résztől függetlenül): valami nagyon el lett cseszve ebben az országban.
Az írás stílusát pedig tudjuk be alkotói szabadságnak.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.06. 01:12:19

Szerintem az volt az irrealis hulyeseg, hogy olyanok is megvettek a Suzuki Swiftet meg Skoda Fabiat10 eves hitelre, akiknek jovedelmuk, tarsadalmi helyzetuk alapjan boven robogoval vagy bicajjal kellett volna jarniuk. Most a valsag utan kerulnek szepen helyere a dolgok, hogy kinek meddig erhet a takaroja.Szar szint, de sokaknak ez a realitas. Most 20 evig talan nem ugranak bele az emberek ilyen hitelcsapdaba. A kovetkezo generacio meg majd megint beleugrik. Nem lehetunk okosabbak mas helyett.

netnepper 2014.11.06. 01:24:23

Egy csomó olyan termékkategóriára van még most is igény(nyugaton is, a ruszkiknál is és idehaza is), amit már sok éve nem gyártanak, mivel túllépett rajta a technológiai fejlődés(teljesen feleslegesen), vagy éppenséggel túl jó minőségű volt, sok beépített anyaggal, alkatrésszel, munkaórával. Vagy a már nem létező gyártók termékei...stb.
Vidéken ráadásul töredék kínálat létezik jópár speciális terméktípusból, mivel egy kisebb város sem képes eltartani egy-egy rétegigényt kielégítő szakboltot, ám ha mégis, akkor meg horror áron árul. A multik egysíkú termék kínálata nem valódi keresletet elégít ki, mindössze kiteszi a polcokra a tucat cuccot azzal, hogy ez van, nem kapsz mást.
Inkább az a gond, hogy már a németeknél is észbe kaptak és nem olyan könnyen szórják ki a jó minőségű használt holmikat, ezért lassan ezen a fronton is beáll a az eszkimó-fóka helyzet.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.06. 03:02:11

Ja igen, fentebb irta valaki a yard sale-t meg a Craigslist-et. Akarmit megvehetsz igy, nagypapa Wichesteret, 1890 korul gyartotg borotvakeszuleket vagy komplett szodaberendezeseket. Nem hulyek az amerikaiak. USA-ban kurva nepszeru am a do-it-yourself epitkezes, butykoles is. Az mas kerdes, hogy jobbara oromforras, hobbi, kreativitas kielese a celja, nem letszukseglet es nem a gyarban dolgozo fater hazalopott cuccait epitik be a telken allo viskoba.
Az voltam kulfoldon second hand boltban, ilyen flea market szeruseg. Arultak ott meg hotelekbe bekeszitett fogkefet es szappant is is, amihez ugye ingyenesen jut hozza a vendeg. Fillerekbe kerult, de nemelyik hasznaltnak nezett ki. Igenytelensegert nem kell a szomszedba menni.
A holland, a nemet meg a dan paraszt se csorosagbol jar bicajjal, mondjuk ott nyugatabbra kevesbe probaljak ezt ilyen hipszter divatnak eladni, egyszeruen termeszetes dolog. Budapesten meg hipszterseg.

Sandor Akarki 2014.11.06. 03:03:19

Széchenyi diliházban végezte. Azóta mi változott?

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.06. 03:04:26

Persze Magyarorszag fos, de nem.a vaterazos, bicajozos dolgok miatt. Hanem hogy ezek a szintek sokaknak a maximumot jelentik. Mig egy nemet, amerikai eseten ezek mellekes dolgok.

Sandor Akarki 2014.11.06. 03:08:24

@aki mást mond az hazudik: "Budapesten meg hipszterseg." Inkább hülyeség. Meg tuti recept tüdőrákra.

Sandor Akarki 2014.11.06. 03:19:13

@'it's cool to know nothing': Oh man... Megcsinálni annyira nem nagy kunszt, eladni az. Ahhoz meg kapcsolati tőke kell és/vagy média és rengeteg pénz. Semmi más, annyi pénz amivel a piacra rá tudod sózni amit csináltál.

trogeur 2014.11.06. 04:24:08

esküszöm nem értem a "mindig csak ez a siránkozás", "ez nem visz előbbre", "ebben nincs igaza, abban nincs igaza", "te mit teszel azért, hogy jobb legyen?" kommentelőket. nem tudom mióta olvassák a blogot, de ha azt várják, hogy egyszer itt lesz nekik megmondva a tuti meg hogy mi a faszt kéne csinálni, meg majd valami forradalom lesz kihirdetve, akkor az a helyzet, hogy kurva rossz helyen járnak. az ember legörget, megnézi a kommenteket, hogy hátha van valami plusz bennük az írással kapcsolatban, valami "építő kritika" erre azt látom, hogy mások a poszt témáján vitatkoznak, amit valaki kitalált, ők meg olvassák. mintha valaki egy hobbielektronikával foglalkozó fórumban kifejtené, hogy a "kurva anyátokat, hogy már vagy százkilencven oldalt végigolvastam, de még mindig nem derült ki, hogy mit adjak a két és fél hónapos törpehörcsögömnek, ha okkersárgát fosik".

mátmint félreértés ne essék, ez nem egy ilyen bőnyálas komment. szerintem is több ponton támadható az iromány, énis bicós vagyok és indokolatlan naivitás és elfogultság, valamint tájékozatlanság kellett ahhoz, hogy ezt a mondatot valaki összehozza: "És ne tévedjünk: a bringázás reneszánsza sem más, mint hogy egy generáció igyekszik jóarcot vágni ahhoz, hogy kurvára nincs pénze még egy tízéves Swiftre sem." és most kurva hosszan ecsetelhetném, hogy miért ne járjon valaki bicóval, ha a városban távolabb tud leparkolni a munkahelyéről, mint ahonnan elindult, hogy miért ne járjon bicóval, ha már akkor a munkahelyén basztathatja a fészbukot, ha a kocsival még a dombról se ért le a reggel 8tól délelőtt fél11ig tartó dugóban, vagy miért ne járjon bicóval, ha az utolsó busz éjfélkor véletlenül elfelejt jönni és az érvényes bérlettel a zsebében kénytelen kilómétereket hazagyalogolni, jó eséllyel kapatosan. de nem teszem, mert ez nem egy bicós vs. autós blog.

persze vannak még kivetnivalók, nem sorolom most föl, mert tényleg nem vitatkozni akarok ezen az egészen, csak leírnám a véleményemet: szóval szerintem azért kurva jó ez a blog (jó mondjuk azért vicces is), mert ha ilyen dolgokat látok a világban magam körül, mint ezek (és állandóan ilyeneket látok), így legalább erősödik bennem a tudat, hogy talán mégse én vagyok a fasz. talán mégse én vagyok a fasz, ha néha ilyen hirdetések láttán az a vágyam támad, hogy az eladót felkeressem, feldugjam a pöcsébe a telefonját és megcsörgessem rajta. talán mégse én vagyok a fasz, amikor képes vagyok 8-10ezer forintot fizetni egy jó lemezért, ahelyett, hogy "ingyen leszedem bazmeg". talán mégse én vagyok a fasz, amiért nem lopom ki a pénzt egy kibaszott tehetséges és kreatív banda zsebéből (ja meg persze a köcsög kiadókéból, a kurva anyjukat, amiért reklámot, koncerteket, több 10-több100milliós stúdiókat fizetnek). talán mégse én vagyok a fasz, amiért nem fosom bokáig magam egy kétsávos körforgalomtól. és attól, hogy talán mégse én vagyok a fasz, kicsit jobban érzem magam meg megnyugtat. aki meg azt akarja, hogy felizgassa, az inkább nézzen pornót, mert erre kurva nehéz lesz kiverni.

ebella 2014.11.06. 06:33:24

@$$$=$$$: Miénk a nagyobb szerencse vidékifiú.

ebella 2014.11.06. 06:36:32

Egyébként meg a negyven év szocializmus intézet el az országot. 1938-ban még csak kétszer többet keresett a német proli. (Az olasz, a spanyol, a görög, az ír meg egyenesen kevesebbet.) 1991-ben meg már ötször többet keres. Közben eladták mindenünket., ami értékes.

Vicsoripuma 2014.11.06. 07:07:55

Őszintén örülök, hogy nem ismerek hozzád hasonló embereket.

midnight coder 2014.11.06. 07:10:45

@ebella: Pontosan. Alapvetően 45 és 85 között volt Európának is a felívelő szakasza - sok volt a fiatal, olcsó volt a nyersanyag, fejlődött a technológia és volt piac ami felvásárolta a termékeket. Ebben az időszakban tudtunk valamit fejlődni mi is, csak sokkal rosszabb hatásfokkal mint a nyugat - ezért amikor a 80-as évek elején kezdett szigorodni a helyzet, akkor csődbe is ment a társaság, mi meg itt álltunk gyakorlatilag hazai ipar nélkül, lerohadt infrastruktúrával, egy olyan világgazdaságban ahol nagyon nehéz volt már nagyot nőni, és egy olyan társadalommal amiben már nem volt meg az erő ehhez.

A probléma a Nyugat számára először Japán formájában jelentkezett - akkor látszott először, hogy a keletiek felemelkedése komplett iparágakat tud hazavágni az USA-ban. Persze ez nem volt annyira tragédia, aztán Japán hamarosan nyugat lett. Aztán az okos liberós politikusok eljátszották ugyanezt Kínával és Indiával is. Na, ez viszont kb. a gazdasági öngyilkosság volt. Rövid távon el lehet úgy lenni, hogy a világ műhelye Kína, de hosszú távon ez kb. ugyanúgy fenntarthatatlan mint a szocializmus volt. Nagy-nagy bukfenc lesz ennek a vége a fejlett Nyugaton, és ha csak oda orientálódunk akkor itt is.

StanLee · https://newsroll.net 2014.11.06. 08:12:21

@'it's cool to know nothing': Az amcsi IT garazscegek azert nottek olyan nagyra, mert mindig volt befektetojuk. A legtobb mostani csilliardosnak nem volt a kezdet kezdeten semmi penze, de jott valaki, aki hajlando volt a zoldhasut odaadni nekik, cserebe reszesult a haszonbol, vagy a vesztesegbol. A piac is valamivel nagyobb es tokeerosebb, mint itthon. Csak egy pelda: Miert lett az iwiw egy bazinagy bukas, mig az fb a legnagyobb kozossegi oldal? Mert Zuckerberg a legnagyobb consumer piacot tamadta meg otthonrol, es onnan szep lassan az amerikat majmolo orszagokban is elterjedt az fb. De ehhez kellett zseton. Ha az iwiw az USA-ban indul, es toltak volna bele a penzt ezerrel, akkor a Zuckerberg max takarithatna az iwiw irodajaban most es nem lenne csilliardos.

Es akkor vissza a posztra, teljesen igazad van. 17:23-as posztodban is irod, a legnagyobb baj, hogy ma Mo-n ezek a cegek uraljak a hirdetesi piacot, az emberek teljesen normalisnak veszik, hogy a Skalaban a Hada a legnagyobb berlo, es hogy a hasznaltcikk arulasaban a lehuzas a legnagyobb orom.

Amugy nekem par eve az tett be, amikor nagybatyam magyarazta, hogy nekik hetvegente az a nagy kikapcsolodas a felesegevel, hogy elmennek a Tesco-ba bevasarolni. Na akkor ledobtam a lancot, es tudtam hogy ebben az orszagban valami nagyon elromlott.

Netuddki. 2014.11.06. 08:25:52

Miről csicseregsz kisfácán?

Netuddki. 2014.11.06. 08:26:35

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Na, én meg nem teszek úgy mintha érteném mit is akart ebből kihozni a blogíró...

2014.11.06. 08:26:40

Ez egy szar rinyálás lett. Értem, hogy kéne a jólét, hát ki kell menni és meg kell csinálni. Ne az állam bácsitól várjuk. Adtam el és vettem használt cuccot, meg kerékpárral is járok ahová tudok de mégis abszolút nem rólam szól ez a poszt...

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 08:59:35

@vuvuzela importőr: Pontosan melyik része utalt ennek a posztnak arra, hogy itt bárki bármit állambácsitól vár? És az meg milyen hozzáállás, hogy ki kell menni megcsinálni? Ennyire legyünk már hazafiak, hogy nem nézzük le azt, aki itt marad.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.06. 09:35:49

Akkor az amerikaiak is trógerek, mert náluk meg divat a garázsvásár?

vezér01 2014.11.06. 09:35:49

Nem vitatkozni akarok,akár igazad is lehet,csak megkérdezem : el tudnál -e képzelni nálunk egy olyan címet,hogy Balfasz Zsidók ???

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.06. 09:38:50

@Legvidámabb Balfasz:
Aki 200-500 ezerért vesz bringát, az azért költ is rá rendesen, jó nyilván nem annyit, mint egy autóra kell, bár szerintem a többségüknek amúgy is van autójuk is.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.06. 09:40:47

@Legvidámabb Balfasz:
A drága kerékpárok alapvetően nem napi szintű közlekedésre valóak, hanem inkább sportolásra, hobbira.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.06. 09:42:27

Amúgy visszatérve az eredeti témára, semmi gond nincsen azzal, ha valaki irreálisan magas áron árulja a használt cuccát. Egyszerűen nem kell megvenni.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.06. 09:53:21

@trogeur:
"így legalább erősödik bennem a tudat, hogy talán mégse én vagyok a fasz. talán mégse én vagyok a fasz, ha néha ilyen hirdetések láttán az a vágyam támad, hogy az eladót felkeressem, feldugjam a pöcsébe a telefonját és megcsörgessem rajta"

De, ilyenkor te vagy a fasz, mert olyannal foglalkozol, amivel nem kellene foglalkoznod. Mindenki annyiért és úgy hirdeti meg a használt cuccát, ahogy akarja, ha túl drágán vagy modoros szöveggel, ne csodálkozzon, ha nem veszik meg. Aki meg az ilyenen felbassza az agyát, annál gond van.

karmon manna 2014.11.06. 10:19:26

Sajnos, és nagyon fáj, de minden mondattal egyet kell értenem. Azok akik fikázzák, nyilván már ebbe a nyomorba lettek nagykorúak, és talán már nem is emlékeznek rá, hogy néhány éve/évtizede még sokkal jobb volt a perspektíva: ha keveset is, de fejlődtünk, most pedig már nem is egyhelyben állunk, hanem visszafelé lépkedünk. Hetente jönnek az újabb és újabb listák, amelyekben az ország a sereghajtók között, netán az utolsó helyen van...

mákos,metélt 2014.11.06. 10:23:55

@vezér01: Nálunk miért is kéne ilyen címen blog? De Izraelben, - ismerve a zsidók önkritikusságát - tuti van ilyen jellegű fórum, nem is egy.

2014.11.06. 10:37:43

@Legvidámabb Balfasz: minden szar de nem teszünk ellene, az szerinted mi... és félreértettél, a fotelből kell felkelni elindulni megkeresni azt a pénzt, aki panaszkodik de tovább sem tesz semmit azt nem tudom sajnálni. Én sem vagyok egy élmunkás típus de legalább nem panaszkodom, hogy szegény vagyok, bezzeg a nyugatiaknak.
Én szerencsére nem minimálbérből élek, de azért nem gondolom, hogy az a menő, aki megveszi az új drága cuccot, az egyszerűen jó fogyasztó. Az, hogy az ember eladja ami már nem kell és megveszi mástól ami annak nem kell, nem leszünk balfaszok sőt.

dübörgő gazdaság 2014.11.06. 10:38:54

Ha a MOM-ban még nem is, de a Köki Terminálon a nyitással egyidőben megnyílt a Háda legnagyobb üzlete! A terminál nyitásakor még elég foghíjjas volt, úgy hallottam még mindig vannak kiadatlan üzlethelyiségek....Ugyanakkor egy Háda már be is zárt Óbudán, az Új Udvarban!
Azoknak írom, akik fiatalok: a Váci utca mellett, a Kristóf téren, és a Petőfi Sándor utcában, vagy a Nagykörúton van néhány angol turi, de ez csak pár éve, amióta dübörög a gazdaság. Civilizáltabb helyeken, a központi sétálóutca övezetében, és egyéb frekventált helyeken utcai portállal rendelkező üzlethelyiségeket a second handesek nem tudnak kibérelni, mert labdába se rúghatnak a luxusmárkák ajánlatai mellett. A Thököly-Kossuth Lajos utca tengelyen lévő évek óta üresen álló üzletekbe meg már turi se jut....

engedélyes pinaellenőr 2014.11.06. 10:43:09

"És akkor most itt van ez, kiderül, hogy, a legnagyobb üzlet abban van, hogy neten adjuk el a kacatokat." Hülye állat,. szted nyugaton nem ez megy?? Az e-bayről tetszett már hallani mama?

'it's cool to know nothing' 2014.11.06. 10:46:01

pénz, pénz, pénz
prostituáltak vagytok mind
Ha van fedél a fejed felett, van mit enned, nagyjából egészséges vagy (tökéletes egészség ugye nem létezik) és van egy szép családod, akkor MINDEN rendben van. Ennyi.

Az összes többire NINCS szükség.

Ne picsogjatok, talájátok fel az antigravitációs hajtóművet, vagy bármi hasonlót (amihez természetesen lesz befektető azonnal), és akkor az önmegvalósítát is meglesz.

Nem kell magatokat a szomszédhoz hasonlítgatni és irigykedni. Teljesen mindegy, hogy a románok vagy németek hol tartanak, mennyi pénzük van. Drágább autótól nem leszel boldogabb. A poszt egy teljes tévedés.

Egy szép, élhető országban élünk, ahol minden megvan. Az emberek is tök normálisak, segítőkészek. Aki nem így tapasztalja, az nézzen önmagába, vagy nézzen kicsit körül más környéken az országban, családokban (ha valóban olyan szerencsétlen lennél, hogy olyan környezetbe születtél, hogy az emberek utálják egymást).

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 10:46:29

@vezér01: Ahány zsidót ismerek, többnyire borzasztóan vidáman röhögcsélnek azon, mikor tipikus, zsidókon fellelhető, előítéletekhez kötődő jellemzőket tapasztalnak magukon és embertársaikon, és boldogan zsidóznak ők is. Nyilván tök más, ha ők mondják, mintha egy sereg bakancsos.

A Markó utcában van a legtöbb rokikártyás autó 2014.11.06. 11:04:27

Az arányokkal van a baj, ezt értsétek meg! Az hogy ezek a "second hand" multik minden reklámblokkban ott lehetnek az országos tv-kben. Nézzetek külföldi csatornákat is, az ottani reklámokban tartós fogyasztási cikkeket, autókat, parfümöket stb. reklámoznak inkább, és nem azt hogy a darált hús csütörtöktől olcsóbb a Lidlben.. Az óriásplakátok is mutatói a gazdasági környezetnek...

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 11:05:03

@engedélyes pinaellenőr: Betűzd lécci, mert a fröcsögő üvöltésedtől nem hallottam, milyen íbéj?

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 11:07:06

@'it's cool to know nothing': "Egy szép, élhető országban élünk, ahol minden megvan." az a baj, hogy lineárisan interpolálok az elmúlt évek alapján, akkor az jön ki, hogy egy nem szép, nem élhető országban fogunk élni, ahol legalább semmink sincs, de az ég kék, a fű zöld, a sztyeppe boldogít.

kvadrillio 2014.11.06. 11:09:24

NADEHHHHHH....ERRE FIGYELJ...
Ezermilliárdok hagyták el a Magyarországot - Az állam és az ...
www.napi.hu/.../ezermilliardok_hagytak_el_a_magyarorszagot_az_allam...
2014. máj. 23. - Ezermilliárdok hagyták el a Magyarországot - Az állam és az MNB is .... A 2012-ben megkezdett, az offshore országok és adóparadicsomok ...
21 ezermilliárd dollárt rejtegetnek a szupergazdagok - Adó ...
ado.hu/rovatok/ado/21-ezermilliard-dollart-rejtegetnek-a-szupergazdagok
2012. júl. 23. - ... vagyont rejtegetnek hazájuk adóhivatalai elől külföldi adóparadicsomokban – állítja a McKinsey vezető közgazdásza a The Observerben.
Kiakasztó! 56 ezer milliárd forintnyi vagyont rejtegetnek a ...
anyazon.hu/kiakaszto-56-ezer-milliard-forintnyi-vagyont-rejtegetnek-a-...
2012. aug. 14. - ... a teljes magyar államadósságot 20-21 ezermilliárd forintra becsülik. ... Az adóhivatalok elől külföldi adóparadicsomokba menekített ...

kvadrillio 2014.11.06. 11:11:45

Kiakasztó! 56 ezer milliárd forintnyi vagyont rejtegetnek a magyarok külföldi adóparadicsomokban
2012. augusztus 14. Egyéb 0

A becslések szerint 56 ezer milliárd forintot halmoztak fel külföldön azok a gazdag magyarok, akik nem akarnak adót fizetni a vagyonuk után! Ehhez képest, a gazdasági szakemberek a teljes magyar államadósságot 20-21 ezermilliárd forintra becsülik.

A kimenekített vagyon a lengyeleknél 165 milliárd dollár, az ukránoknál 167 milliárd, a törököknél pedig 158 milliárd dollárra tehető. Még az oroszok is „csak” 798 milliárd dollárt vittek ki külföldre, vagyis alig háromszor többet, mint a magyarok…

Az adóhivatalok elől külföldi adóparadicsomokba menekített jövedelmekről a McKinsey intézet korábbi vezető közgazdásza, James Henry készített felmérést:

- Az offshore gazdaság jelentős hatással van a nemzeti jövedelemre és adósságállományra, és nagyon negatív hatással van az egyes országok adóbevételeire. Ez a rejtett gazdasági szektor elég nagy lenne ahhoz, hogy jelentősen hozzájáruljon az adózási egyenlőtlenségek megoldásához.

- Ha ezt a jövedelmet 30%-os adóval sújtanák, a bevétel olyan globális problémák megoldására is alkalmas lenne, mint például a klímaváltozás.

Az adóparadicsomok listája, ahol megéri a vagyont offshore cégekbe menekíteni, meglehetősen hosszú: Man sziget, Guernsey, Gibraltár, Monaco, Lichtenstein stb.

Botos Katalin közgazdász szerint szégyenletes, hogy az Európai Unión belül is vannak még adóparadicsomok:

- Az olyan területeken, mint a Kajmán-szigetek, ez az alacsony adóterhekből származó bevétel is elegendő ahhoz, hogy a helyi gazdaságot működtesse. Azonban a világgazdaság egészére nézve ez egy rendkívül káros folyamat. Talán nem is az EU-nak, hanem az ENSZ-nek kellene fellépnie a jelenség ellen.

Forrás: Helyi Téma 2012. augusztus 1.

Jól lehet, a téma nem annyira passzol bele az Anyazon stílusába, de ez a cikk annyira feldühítet, hogy fontosnak tartottam itt is megosztani

...2012-ES ADATOK...AZÓTA EZ LÉNYEGESEN NŐTT.......

kvadrillio 2014.11.06. 11:12:36

A FÉL MAGYARORSZÁG MEG ÉHEZIK ÉS RABSZOLGABÉRÉRT ROBOTOL........

high up! 2014.11.06. 11:14:02

1000 év alatt se tudott a Magyar európai lenni. Ma is csak egy tanyasi-proli félázsiai keverék az Átlaghülyemagyar, nem pedig polgár. 80%-nyi Átlaghülyemagyar ellenében pedig nem lehet polgárosodást és haladást kicsikarni.

Az Átlaghülyemagyartól elveheted a manyupját, a fizetését, a saját meg a gyerekének a jövőjét. Nem gond ez, lényeg hogy legyen töltött káposzta, pálinka meg Izaura meg Szulejmán. És 3+2 zene hozzá!

FOLYTASSUK!

kvadrillio 2014.11.06. 11:20:22

...JAHHH ÉS MARHÁRA NEM ÉRDEKEL A ZSINAGÓGÁK ÁLLAPOTA, AMIKOR ERKÉLYEK SZAKADNAK LE SORBAN A MAGYAR JÁRÓKELŐK FEJÉRE EMBEREKKEL EGYÜTT !!!!!
MERT LÁZÁRKA MEGINT 2,8 MILLIÁRDOT MEG MÉG 1Q MILLIÁRDOT AJÁNL FEL A MAZSIHISZTISEKNEK KÖZPÉNZBŐL A VEGETÁLÓ FÉLMAGYARORSZÁG MEGSEGÍTÉSE HELYETT !!!!!

kvadrillio 2014.11.06. 11:24:07

Nem zár be a szegedi zsinagóga, egymilliárd forintból újulhat meg + FOTÓK
Illés Attila
2014. október 31., péntek • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

zsinagoga_sajtaj01_KF

Egy hónapja elkezdődhetett volna a munka az életveszélyessé vált szegedi zsinagóga tetőszerkezetének felújításán, az erre elkülönített 150 millió forint azonban kommunikációs problémák miatt nem érkezett meg – közölte Latorcai Csaba államtitkár. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerint várhatóan nem kerül lakat az épületre.

Korábban hírt adtunk róla, hogy november közepétől bezárhatja kapuit a szegedi zsinagóga, tetőszerkezete ugyanis életveszélyessé vált. A Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptember 9-i ülésén három zsinagóga felújítását jelentette be Lázár János: a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga 2,8 milliárd forintból újul fel, a miskolci zsinagóga 800 millió forintos támogatásból részesül, a szegedi zsinagóga felújítására pedig előzetes számítások szerint egymilliárdos költségvetést szán. A támogatás címzettje mindhárom esetben a Mazsihisz.

kvadrillio 2014.11.06. 11:25:32

...A BETEGEKRE EZÉRT NEM JUTNAK MILLIÁRDOK, MERT FONTOSABBAK A ZSINAGOGOGOGÓGÁK.....

kvadrillio 2014.11.06. 11:28:59

Kufárok, kifelé! Háború a Dohány utcai zsinagógában! | Bal ...
balrad.wordpress.com/.../kufarok-kifele-haboru-a-dohany-utcai-zs...
2014. okt. 29. - Évente százmilliós nagyságrendű összeget sikkasztottak el a Dohány utcai zsinagóga belépődíjaiból – dokumentálja egy belső körlevélben a ...
Kufárok, kifelé! Háború a Dohány utcai zsinagógában ...
nyomaban.blog.hu/.../kufarok_kifele_haboru_a_dohany_utcai_zsinagog...
2014. okt. 29. - Évente százmilliós nagyságrendű összeget sikkasztottak el a Dohány ... majd 100 nap olyan keresztényüldözés, amilyen még nem volt a világon, ... Évente százmilliós nagyságrendű összeget sikkasztottak el a Dohány utcai ...
HírTV: Schwezoff nyerte a zsidó vezetők harcát (videó ...
infopoly.info/h.../hirtv-schwezoff-nyerte-a-zsido-vezetok-harcat-video/
2014. okt. 30. - ... évente százmilliós összeget sikkasztanak el a Dohány utcai zsinagóga belépődíjaiból. A transzvesztita múltú ügyvezető nehezményezte azt ...

NU, ÚJÍTSÁK FÖL AZ ELSIKKASZTOTT PÉNZBŐL A ZSIDÓK A ZSINAGÓGÁIKAT !!!!!

kvadrillio 2014.11.06. 11:31:19

A TÖKÖM TELEVELE, HOGY MINDIG A ZSIDÓKNAK ADNAK MILLIÁRDOKAT, AMIKOR MILLIÓK ÉHEZNEK, ÉS DOLGOZNAK RABSZOLGABÉRÉRT MAGYARORSZÁGON.....VALAMINT ÉHEZŐ GYEREKEK ÉTKEZTETÉSÉRE SZÁNT ÖSSZEGEKET IS FELÉRE CSÖKKENTENEK.....

kvadrillio 2014.11.06. 11:34:02

ORBÁN KERESZTÉNY DUMÁJÁVAL IS TELE A HÓCIPŐJE MINDENKINEK.......KÖRÖSZTYÉN EJRÓPA MEG MAGYARORSZÁG....., KÖZBEN CSAK A MÉSZÁROSLŐRINCEKET, OLIGARCH
ÁKAT TÖMI MILLIÁRDOKKAL, A FÉL MAGYARORSZÁGOT MEG HAGYJA MEGDÖGLENI A NAGY KÖRÖSZTYÉN DEMAGÓGIÁJÁNAK FUVOLÁZÁSA KÖZBEN.....

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 11:35:26

@kvadrillio: Nem akarnál indítani egy saját blogot, valahol nagyon máshol?

'it's cool to know nothing' 2014.11.06. 11:39:53

@Legvidámabb Balfasz:
Ez csak rajtad múlik. Ha ilyent akarsz, ilyen lesz. Nincs megírva előre semmi.
Másrészt, ha járod a világot, akkor láthatod, hogy az emberek többsége nem él jobban Szlovákiában, USA-ban, Portugáliában de az Egyesült Királyságban sem.
A különbség az, hogy van, ahol több plazmatévét vehet meg egy havi fizetéséből, de jóval többe kerül neki a lakásbérlése cserébe (saját lakásról, házról meg álmodni sem mer). Szóval ez csak a fontossági sorrendekről szól. A te értékrendedben a plazma tv, ruhák és az autó előrébb szerepel, mint pl. egy szép helyen való élés, egy jó lakás/ház, vagy a jobb időjárás.

Szerintem az életminőséget sokkal jobban befolyásolja az időjárás, meg a környezet, mint az, hogy milyen autód van. Erre én pl. akkor jöttem rá, amikor Sydney-ben éltem. Nem véletlenül szerepel az élhetőségi listán előkelő helyen mind Sydney, mind Melburne, pedig a fizetések inkább K Európai szinten vannak, és elmaradnak mind USA, vagy NY Európaiaktól.

kvadrillio 2014.11.06. 11:44:24

bontottcsirke 2014.11.05. 17:02:52
@tralalala: A blogíró nem megoldásokat ad, hanem maliciózus hangnemben vázolja a mára zombiszinten levő közállapotokat. Ezt itt sokan nem képesek felfogni, viszont mi akik értjük, jókat röhögünk rajta. NAgyjából ennyi.
Válasz erre anu, aki ezen a helyzeten nevetgélni tud, az vagy milliárdos-milliomoscsemete-ivadék vagy ELMEBETEG !

kvadrillio 2014.11.06. 11:45:38

LEGVIDÁMABB...BALFASZ ?

NEM TECCIK A VÉLEMÉNYEM TALÁN ?????????

HMMM.......NEM EGYEDÜL ÉLSZ EBBEN AZ ORSZÁGBAN.
HA NEM ÉRZED ITT JÓL MAGAD, EL LEHET MENNI A SAJÁT HAZÁDBA !!!!! :o()

kvadrillio 2014.11.06. 11:49:08

A DK szerint Európa szegény országa lettünk
A párt szerint forrásokat kell felszabadítani a helyzet enyhítésére

MH/ MTI – 2014.10.10. 11:22

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Magyarország az Orbán-kormány ötödik évében Európa "szegény országa" lett. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint a Gyermeksegély Közhasznú Egyesület közelmúltban megjelent 350 oldalas tanulmánya bizonyító és sokkoló adatokat szolgáltat arról, hogy hová vezetett az "Orbán-rezsim totális társadalmi érzéketlensége és szegényellenessége".

A létminimum alatt mintegy 1,4 millió háztartás él, több mint 4 millió ember él a szociális létminimum alatt, közülük több mint 3 millióan tartoznak a súlyosabb szegénységben élők közé; a 1,7 millió kiskorú 43 százaléka, azaz 730 ezer magyar gyermek él szegénységben - jelentette ki Gréczy, majd hozzátette: az európai sztenderdek alapján összeállított statisztika szerint az unió 27 tagállama közül Magyarország a 25. legszegényebb.
A DK arra szólítja fel a kormányt, hogy a jövő évi költségvetésben szabadítson fel több milliárd forintot a szegénység enyhítésére.

vezér01 2014.11.06. 11:59:46

@mákos,metélt: Erre azért ne igyál mérget.

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 12:01:02

@kvadrillio: Saját hazámban vagyok, te, caps lock-ok mestere, te.

vezér01 2014.11.06. 12:02:06

@high up!: Ne folytasd ! Tökéletesen jellemezted magad.

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 12:02:45

@'it's cool to know nothing': Nagyon félreérthető voltam, ha az jött le neked, hogy én az efféle anyagi javakra izgulok.

vezér01 2014.11.06. 12:08:18

@Legvidámabb Balfasz: Ezzel egyetértek,a legjobb zsidó vicceket a háború előtt is ők írták. -hogy csak Kishon Ferencet említsem.

high up! 2014.11.06. 13:04:26

@vezér01:

A háború után meg a legtöbb vicc az Átlaghülyemagyarról szólt. Mondjuk Markos-Nádasnak szinte nem is volt más témája, csak az össztársadalmilag túlsúlyos ÁtLaghülyemagyar típus.
Vagy ahogy Hofi mondta: Magyarországon az egy főre eső Átlaghülyemagyarok száma 2.

FOLYTASSUK!

kvadrillio 2014.11.06. 13:18:07

átlaghülyemagyarok... békamenetelni akarnak megent, mert ŐK AZT HISZIK, HOGY ŐK A NÉP ! PENIG CSAK EGY KIS SZEL...ETE...:o)

"Bayer Zsolt azonban nem így látja, a Fidesz-közeli publicista szerint ezek a barátai „még életükben nem mérték fel jól és pontosan, hogy mikor van igazi veszély". Bayer szerint most van itt az idő, mert 20-30 ezer ember kinevezte magát népnek, és a CIA segítségével, no meg Brüsszel beszállt a magyar belpolitikába.

Bayer szerint akik a múlt héten a netadó ellen tüntettek, az nem a nép, hanem csak egy része, „kizárólag saját telefonjával azonos. (...) Ők azok, akik bármikor kicserélhetők egy telefonra. Ők azok, akik ülnek egymás mellett a kocsmák teraszain, de nem beszélgetnek, hanem a telefonjaik billentyűit nyomkodják”."

...UIGEN !!! BAYER-BÁCSI VESZÉÉLYT ÉREZ ! ..OCCT, HA MAJD ABLAKOK HELETT A SZEMÉT-FEJÉT TÖRIK BE AZ EGYÉBDOLOGOK MIJATT IS ELÉGEDETLENKEDŐK, NU, AKKOR TÉLLEG VESZÉLYBEN LESZ EZ A NAGYONÁTLAGMADZSAR ! :o)))

2014.11.06. 13:19:25

Csak három bekezdést olvastam el, de csak a zavarodott stílus jött át ebből a random összetételű gondolatmenetből.

kvadrillio 2014.11.06. 13:20:13

BREKK....BREKI-BREKKKKKK ! :)

kvadrillio 2014.11.06. 13:23:51

"A háború után meg a legtöbb vicc az Átlaghülyemagyarról szólt. "...MONGYAJAZ ÁTLAGFELETTIHÜLYE.....:)

kvadrillio 2014.11.06. 13:25:44

Legvidámabb Balfasz 2014.11.06. 12:01:02
@kvadrillio: Saját hazámban vagyok, te, caps lock-ok mestere, te.

....ASSZT TECSAKHISZED !...MÁR RÉGEN FÖLVÁSÁROLTAK !!!!! NU, JAJJJ....KIK IS ??? KIK IS ????? .................

kvadrillio 2014.11.06. 13:32:01

háda??? nu megnéztem a góóógliban : "HÁDA – Stílus Divat Minőség
www.hadakft.hu/
A “HÁDA-1″ Kft. munkatársakat keres az... HÁDA Angol Használtruha Kereskedelem. Háda-1 Kft.4493 Tiszakanyár Kölcsey u. 12. Tel: +36-45/469-075"

..englis Használtruha kereskedés = HÁDA ! no, ezt juttatta a rencerváltoszás a magyar népnek ! SZIJJÁRTÓÉKNAK MEG A 200 MILLÁS VILLÁT !

ORBÁN SZERINT MEG EZ A KERESZTÉNY-MAGYARORSZÁG JELKÉPOE = HÁDA !!!!!.....AMELYÉRT FELESEGGE, KATALINASSZONY MEZTÉLLLÁB IS HAJLANDÓ ZARÁNDOKULNI...:o)))

...EGYBKÉNT, AMIT EZEK MAGYARORSZÁGBAN, MAGYARORSZÁGBÓL CSINÁLTAK A 25 KESERVES ÉV ALATT, AZON MINDENKINEK ZOKOGNI KÉNE.......VAGY AZONNAL ELZAVARNI MINDET A P.C SÁBA.

kvadrillio 2014.11.06. 13:34:39

..MERA COCILIZMUSBAN LEGALÁBB VOLT A MÁJUS 1. RUHAGYÁR, AHOL ÚJ..., ÚJH..., ÚJ RUHÁKAT VEHETTEK A MAGYAROK.

MOST VISZONT VAN UGYE A HÁDA.....MEG A HÁDA-KÖZEPÉRE PÚPNAK EZ A KURMÁNY.....

mufflinca 2014.11.06. 13:39:55

Valamikor régen a II. világégés után, az ország újjá épült 1-2 év alatt. Ez történt akkor, amikor nem volt gyár csak romokban, nem volt élőállat, bőr, ruha, nyersanyag, gép és nem volt pénz. Jóvátételt fizetett az ország, vagyis kurvára szegény volt mindenki. És mégis az összes híd felépült, a városok, utak, repterek és minden! Most meg ne lenne pénz, amikor a technika ilyen szinten van és a hipermarketekben vasárnap is kígyóznak a sorok tömött kosarakkal? Egy tetves híd felújítása felemészti többéves költségvetésünket? Egy metró vonal megépítése végtelen időbe telik? Ne már, ez csak parasztvakítás!
Pénz annyi van mint a szemét, csak amint abból fizetést kellene osztani, vagy utat építeni, iskolát felhúzni, nos akkor népünk és kormányunk zsebreteszi azt a saját villa vásárlásaihoz! Azt is kevesli pofátlanul, így adóztat, amennyit nem szégyell!
Amíg ezt a pórnép nem veszi észre és hagyja, újra és újra megszavazza, addig ez lesz!
+1 amiért szégyellheti magát a magyar!

Alfa100% 2014.11.06. 14:05:46

@Legvidámabb Balfasz: Kedves LB. Úgy érzem teljesen felesleges ezzel a cool fickóval vitázni. az eddig olvasottak alapján nyilvánvaló, hogy Ő úgysem akarja megérteni miről is van itt szó. Cool csak a saját demagóg orráig lát. Szerintem nagyon is helytálló az írás ami keserű humorral is fűszerezett, ezért külön köszönet.

kvadrillio 2014.11.06. 14:18:44

..KABÁTOT AKAROK VENNI.....AZ EGYETLEN BUTIK AMI MÉG VAN..., (A TÖBBI BEFUCCSOLT VAGY LEBONTOTTÁK...)...ABBA BEMEGYEK....KABÁT...AZ NINCS ! A VEZETŐ PANASZKODIK: ORBÁN STADIONOKAT ÉPÍT ORRBA-SZÁJBA, Ő MEG NEM TUD KABÁTOT VARRNI, MERT NINCS TEXTILIPARUNK, NINCS TEXTIL ! ESETLEG TENGEREN TÚLRÓL KELL RENDELNI SZÖVETET ÉS HÓNAPOKIG KELL VÁRNI A MEGÉRKEZÉSÉREHHHHHHH... MAGYARORSZÁG ! ÉN ÍGY SZERETLEK !!! MONDANÁ ORBÁN..., A VIKTOR !

HÁT BASSZA MEG A VIKTOR, A KERESZTÉNYSÉGÉT !!! ELMEBETEG....

kvadrillio 2014.11.06. 14:55:20

Rosszabbodó szociális helyzet és a kirekesztettség Magyarországon a válság időszakában

Nyomtatás
E-mail

FARKAS PÉTER

A kapitalista rendszerváltás (1989) után Magyarországon a munkahelyek bő 1/3-a szűnt meg, 1,5 millió a 4,8 millióból. 2010 áprilisában – az időközben létrehozottakkal együtt is – csak 3,7 millió volt a munkahelyek száma. A munkaképes korú lakosság aktivitási rátája alacsony, csupán 54–55%-os (míg az Európai Unióban az átlag 64%). A lakosság jelentős része elszegényedett, aminek a munkanélküliség növekedése az egyik alapvető oka. Sok családban hamarosan a harmadik generáció nő fel munka nélkül.

Az egy főre jutó átlagos reáljövedelem csak a kétezres évek első felében érte el a rendszerváltás előtti szintet. A magyar társadalomban ezalatt robbanásszerűen megnőttek a jövedelmi és szociális különbségek, ezért a lakosság harmada szegénynek számít, több mint tizede tartósan leszakadt a társadalomról, kirekesztettségben él (lásd később).

A válság körülményei között a helyzet tovább rosszabbodott. Nem csupán a szegénység jelent problémát, hanem az „alsó középosztály” egy részének elszegényedése, veszélyeztetettsége is.

Kik a veszélyeztetettek?

Magyarországon a szegények többnyire a következő csoportokból kerülnek ki:

- tartósan munkanélküliek és részidőben foglalkoztatottak (a munkanélküliek 48%-a szegény);

- a 6–700 ezer cigány ember nagy többsége nyomorog;
- a gyermekes családok 41%-a, nagycsaládosok 60%-a, az egyszülős csonka családok 45%-a szegény;
- a nyugdíjasok 50%-a számít szegénynek; még ha aktív korukban jól is kerestek, jelentős jövedelemcsökkenést szenvednek el;
- különösen a jövőben emelkedik majd az olyan munkanélküliek, illetve feketemunkára kényszerítettek száma, akik nyugdíj nélkül, vagy alacsony nyugdíjjal öregednek meg;
- gyakran nyomorognak a tartós betegségben szenvedők, a fogyatékossággal élők;
teljesen kiszolgáltatottak a hajléktalanok.

Ehhez adódik az elszegényedő „alsó középosztály”, amelynek tagjai minden erővel igyekeznek elkerülni a szegénységet, de a pénzbeli jövedelem szűkössége miatt egyre több napi gonddal küzdenek, tartozásaik keletkeznek a közüzemi díjak és a bankrészletek fizetésénél is.

A munkanélküliség és szegénység tekintetében hatalmasok a regionális különbségek. A legelszegényedettebb régiók Kelet- és Északkelet-Magyarországon, valamint a dél-dunántúli térségben találhatók. E térségekben koncentrálódik a cigány népesség többsége (de a szegények többsége nem cigány). Nagy a nyomor a városi és falusi szegénynegyedekben, a gettókban élő emberek körében, ahonnan a kitörés szinte reménytelen.

A szegénység mértéke és a gyermeknyomor

Magyarországon a szegénységet a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) létminimum-számításai alapján határozzák meg. Eszerint ma a lakosság 30%-a, mintegy 3 millió ember él a létminimumon (73 ezer forint/fő/hónap) és az alatt. Az .........ÉS ÍGY TOVÁBB....TOVÁBBB......

NU, EZÉRT NEM A ZSINAGÓGOGÓGÁKRA KÖLL AZ UNIÓS PÉN ZEKET NYOMNI......!!!!!!!

Alfa100% 2014.11.06. 15:01:26

Vendéglátósként nagyon is a saját bőrömön tapasztalom a magyar valóságot. Kollégáink nagy része tönkrement, ellehetetlenült. A magyar fogyasztói szokások oly mértékben változtak,-sajnos számunkra nem jó irányban-hogy szintentartásra is alig nemhogy fejlesztésre tudnánk fordítani. Sajnos a magyar családok rossz anyagi helyzetén túl van egy kulturális vetülete a dolognak. Míg a Dél-olasz régiókban a munkanélküliség kb. kétszerese a magyar átlagnak és az emberek ...mint a templom egere addig tele vannak a kávézók, bárok, éttermek stb. Ezzel szemben nálunk a magyar családok mint rendesen, rendszeres látogatói a diszkontláncoknak ahol minden szart megvesznek amit nem is akartak, vagy egyébként eszükbe sem jutott volna, hogy szükségük van rá, a megnyugtató akciós volt, vagy csak ennyibe került felkiáltással. Majd a társasági életet nem egy kávézóban élik meg egy 290ft-os kávé mellett beszélgetve akár órákon át, hanem a diszkontáruházak sorai között, esetleg a lépcsőház előtt két nagy akciós sörrel és helikopterrel telepakolt lidlis szatyorral a kezükben. Vagy talán már ott sem mert sietni kell haza hiszen kezdődik a szintén nem biztos, hogy jó irányba terelő agymosás a tv-ben. Tehát az biztos, hogy a magyar egy igencsak elcseszett balfasz népség.

Alfa100% 2014.11.06. 15:10:09

@'it's cool to know nothing': Kedves Cool húzd már ki a fejed a s....-ből. Te el is hiszed amit írsz? Egyébként a neved irónia, vagy meggyőződés? Teljesen összezavarsz!

'it's cool to know nothing' 2014.11.06. 15:24:49

@Alfa100%:
Te ugyanazt írtad le, mint én. Az emberek nem szegényebbek mint pl. Dél-olaszországban, mégis sokkar rosszabbul érzik magukat. Miért, mert az ilyen posztok és sok negatív komment is ráerősít erre. Ezért is írtam azt, hogyha van mit enned, süt rád a nap és szeretnek, akkor nagyon kevés jobb dolog történhet még veled az életben. Ezt kellene először felismerni, és utána lehet beszélni a Maslow piramis magasabb szintjeiről. A plazma tv (értsd soppingolás és hasonlók) nem boldogít.

ohmyFgod 2014.11.06. 15:29:23

Lefordítom nektek az egyik legfontosabb mondanivalót, mert úgy látszik az olvasók többségének monitorán be van kapcsolva valamiféle értelmezést gátló szűrő. :)

Egy ilyen portálnak alapvetően az lenne a célja, hogy azoktól a használt cuccaidtól megszabadulhass, melyekre rohadtul nincs szükséged, és még közben valami pénzt is kapj érte, logikusan figyelembe véve, hogy még mindig jobb 20 egységet kapni valamiért, ami 5 évvel ezelőtt, újonnan 80 egységbe került, mint NULLÁT. (Lásd garage sale) A cél tehát nem a szánalmasan kisstílű nyerészkedés, mások becsapása lenne.

Az a gond veletek, hogy nem vállaltok felelősséget a döntéseitekért. Megvettetek egy készüléket, amiről kiderült 1 hét után, hogy nem kell? A többség tényleg olyan idióta, hogy bolti áron vagy a fölött próbálná elpasszolni, miközben dörzsöli a markát, és nagy üzletembernek képzeli magát, pedig a valóságban a logikus (és tisztességes) magatartás az lenne, hogy valamivel olcsóbban adod el. Egyrészt fizesd meg a tanulópénzt, másrészt akkor jutsz leggyorsabban a pénzedhez, ha olcsóbban adod, mint a többiek.

Az ajádnék, promo cuccok drága eladása valóban pofátlanság, legalja dolog.

A véletlenül megvásárolt dolgok bolti áron v a feletti eladása igazi, sötét ostobaság.

Az amortizásicó teljes figyelmen kívül hagyása ugyanez az önző, ostoba, maradi gondolkodás. Nem annyiért akarják eladni a magyarok amennyit ér, hanem valami valóságtól elrugaszkodott nevetséges összegért.

Nem azért vesz valaki használt terméket, hogy te jól járj. Hanem azért, mert nincs pénze, nem akar annyit kiadni érte, és vállalja a kockázatot. Ugyanis pl. műszaki cikkekben óriási a kockázat használt cuccok esetén, és ennek a kockázatnak meg kellene jelennie az árban. Mint ahogyan az az USÁ-ban meg is jelenik. Vagy éppen Svédországban. Használt cuccot szarér-hugyért össze lehet szedni, mert amúgy is kidobnák a kukába, nem ülnek rajta 6 hónapig, plusz 10 ezer forintért.

Alfa100% 2014.11.06. 15:30:04

Egyébként minden tisztelet a Háda családnak, hogy ezen a beszűkült magyar piacon megtalálták a fogyasztói igényeket és ügyesen kihasználták ahhoz, hogy nagyra nőjenek. Biztos rengeteg munkahelyet biztosítanak és sokakat húznak magukkal. Nem is beszélve arról, hogy ezt az idióta magyar adórendszer, és szabályozás fényében teszik. Tehát még egyszer: RESPECT! A gond csak az ,hogy rajtuk kívül ezen a piacnak nevezett valamin nagyon kevesek számára van hely. És ez az igazán nagy probléma kedves Cooool!

Alfa100% 2014.11.06. 15:36:17

@'it's cool to know nothing': Igen. Ezért kell görbe tükröt tartani!
Lássátok kedves honfitársaim milyen egy balfasz nép vagytok! akkor nem értem miért veszed úgy az írást , hogy csak semmitérő rinyálás. hogy nekünk magyaroknak milyen szar.

Alfa100% 2014.11.06. 15:55:58

@'it's cool to know nothing': Értem én mit akarsz mondani a :sunshine, reggae, cannabis, peace, love meg minden de ez egy teljesen más kultúra ami ráadásul Kafkát megszégyenítő modon és gyorsasággal egy metamorf rémálom felé rohan.

'it's cool to know nothing' 2014.11.06. 16:16:21

@Alfa100%:
Én meg úgy látom (legalább is a környezetemben), hogy nagyon sokakat kijózanított az elmúlt néhány év, és átértékelték a prioritásaikat. Sokkal nyugodtabbak, józanabbak lettek az emberek. Persze olvasom - itt is, hogy van sok rettentően frusztrált ember is, de szerencsére nem az én környezetemben. Nekik küldöm a következő zeneszámot...

Szóval talán lassan helyére kerülnek a dolgok. Én nem romlást, hanem egy egészséges megtisztulási folyamatot látok (nem, nem a politikára, poltikusokra gondolok. Az emberek nem költenek többet, mint amit megkeresnek, sokan belátják már, hogy nem lesz nekik nyaralójuk Floridában, ez már nem fruszrálja őket, így fontosabbá válnak a baráti, családi kapcsolatok, amelyekből tényleg öröm származik. Legalábbis az én környezetemben).

'it's cool to know nothing' 2014.11.06. 16:23:50

@ohmyFgod:
látom, kereslet-kínálat dologról még nem hallottál
Egyik embernek szemét, a másiknak kincs. Egy régi kék üveges szódásüveget a trágyadombról kell esetleg kihalászni, amiért más egy komoly összeget fizet.
Én is mindent eladok, amit el tudok, amiért más pénzt hajlandó adni (pedig nem szorulok rá). Amit nemt tudok eladni, az vagy segélyszervezeteknek megy (ha kell nekik) vagy kukába. De ilyen nem nagyon szokott lenni. Volt már többször, hogy elromlott fényképezőgépemet adtam el, mert nekem nem érte meg a javítás (többe került volna, mint egy új gép). Volt mégis olyan vevő, aki saját maga meg tudta javítani, és hajlandó volt pénzt kiadni érte (konkrétan be sem lehetett kapcsolni a gépet). Pontosan tájékoztattam a hibájáról, megjavította és a lányának lett egy jó kis fényképezőgépe. A te szemléleteddel ki kellett volna dobnom a gépet.

Alfa100% 2014.11.06. 16:28:09

Hé srácok! hOL VAN MINDENKI? Vége a munkaidőnek vagy mi?

Alfa100% 2014.11.06. 16:40:20

@'it's cool to know nothing': Akkor neked bejött az élet, Gratulálok. Az én környezetemben azt látom hogy a közösségek szétestek. És az emberek valóban frusztráltak, és érdektelenek. Bár a kormányhívők kis csoportja akikből az új gazdasági és politikai elit építkezik, termelődik valóban egy reményteli réteg képződik. Csak sajnos tapasztalataim szerint rengeteg frusztrált ellehetetlenített honfitársuk kárára.

ohmyFgod 2014.11.06. 16:42:30

@'it's cool to know nothing': Úgy tűnik, mintha nem is az én hozzászólásomra reagáltál volna. :( Ezek szerint nem csak az én mondandómat, hanem a cikket is félreértetted. Ami valakinek kincs, az másnak lehet szemét, de ezt nem vitatta senki. A mondandóm lényege nem az volt, hogy azt a gépet ki kellett volna dobnod, hanem az, hogy nem fele annyiért kell meghirdetni, mint egy új készüléket :). Most ne azzal gyere, hogy te nem így szoktál tenni, mert nem téged elemeztelek ki, hanem általánosságban az eladókat. A legtöbben ugyanis ezt csinálják. Nem az lebeg a szemük előtt, hogy szabaduljanak a felesleges cuccaiktól, miközben még valamennyi pénzt is kapnak érte, hanem valóságtól elrugaszkodott hasznot akarnak bezsebelni, és ennek az az eredménye, hogy legtöbb esetben a nyakukon rohad a termék hónapokig. Másrészt azt eredményezi, hogy nincsen normális használt-kereskedelem az országban.

A hazai eltorzult viszonyokat jelzi, hogy az emberek olyannyira nem tudatosak, hogy még így is megvesznek sok szart, mert nem néznek utána. Az ebayen 400 forintért megvehető bizsukat árulják a hazai üzletekben 3000 forintokért. Az almás cég demo készülékét, amire rá van írva, hogy NOT FOR RESALE, a hazai forgalmazó pofátlanul beárazza és kirakja az üzletbe, ahelyett, hogy promó célre használná, arra amire kapta. Rohadt beteg ez az egész, ahogy van. Mi köze ennek az aukciós portálhoz? Az általános mentalitás.

'it's cool to know nothing' 2014.11.06. 16:59:46

@ohmyFgod:
Most te a kultúrális különbségeket kéred számon az embereken? Egy amerikai simán 50%-al olcsóbban eladja a házát, ha úgy látja, hogy a piacon ez a reális, egy német meg soha nem tenne ilyet, inkább évekig árulja. Mi is ilyenek vagyunk, ezt a német mentalitást kaptuk. Igen, lehet, hogy racionálisabb lenne 50%-al olcsóbban eladni a lakást, mert a pénzt befektetve rögtön többet érne, így viszont évekig árulva elbukjuk ezt a hozamot. Az emberek alapvetően nem racionális lények ilyen témákban. Sem itthon, sem máshol.
Én is annyiért adtam el azt a rossz fényképezőgépet, amennyit úgy gondoltam, hogy kaphatok érte. Nem annyiért, amennyit szerinted ért (bármennyi is legyen az). Ez az én megítélésemen múlott, nem a tiéden vagy másén.
Egész egyszerűen nem értem, miért fáj valakinek az, ha valaki hónapokig árulja a szemetét. Hadd tegye, majd megjön a vevő arra is. (Nagyanyám a kristálycukros zacsókat is elrakta, hogy majd jó lesz az még valamire. Mindenkinek más az érték.)

Legvidámabb Balfasz 2014.11.08. 16:39:30

@doggfather: Azt hiszem párszor már elmagyaráztam én is, meg mások is itt a kommentekben, hogy nem az aukciós és hazsnáltcikk oldalakkal van gond. hanem hogy ott tartunk, hogy ezek az oldalak teszik ki az online és hagyományos hirdetések nagyon nagy szeletét. Senki sem haragszik rájuk. Megnyugodhatsz.
süti beállítások módosítása