Ezért Tartuffe ez az ország...

Balfasz Magyarok

Balfasz Magyarok

Akinek sosem jó semmi: a magyar lakos

2014. augusztus 12. - Legvidámabb Balfasz

Arany János Fülemiléje óta tudjuk, hogy morálisan teljesen tiszta képletek megítélése pontosan annyiféle, ahány szereplő van az ügyben. Az emberek zöme még csak véletlenül sem képes belegondolni más szempontjaiba, más érdekeibe, esetleg a közösség felől közelítve egy problémát, csak a saját dombocskáját nézi. A villanyvezetékbe gabalyodó fák szakszerűtlen megnyesése miatt pampogók nyerték el ehétre a pitiánerség tisztikeresztjét.

Magyarországon áramszolgáltatónak lenni kellemetlen állapot. Kiterítenek úgy is, mert hát rohadt multi és különben is rezsicsökkentés. Megfeszülhetnek a szerencsétlenek, hogy valahogy emberközeli arcot öltsenek, akkor is utálni fogja őket mindenki.

A Somogyi Hírlap drámai beszámolójából kiderül, hogy ezek a sunyi német villanyszerelők valahol egy utcában úgy végeztek gallyazást a felsővezetékbe lógó fákon, hogy nem várták meg előtte, hogy leérjen a dió. De tényleg, ennyire nem lehetnek kegyetlenek! Igazán lehetne bennük annyi tisztesség, hogy részt vesznek a közösség életében. Kinek mije érik éppen, tessék szépen végigvárni, egyeztetni, az exceltábla mindent elbír, szánják rá az időt, mutassák meg, hogy nem véletlenül gondolja őket precíznek a fél világ! Hozhatnának befőttesüvegeket, helyes kis címkéket az Ápiszból, esetleg az energiaszolgáltató adhatna gázt a lekvárbefőzéshez. Ez a minimum, hiszen kizsákmányolnak minket!

De tényleg, mennyire kell szűklátókörűnek lenni ahhoz, hogy az ember azon háborodjon fel, hogy térítésmentesen, a lakók helyett veszélymentesíti az ország összes utcai fáját a szolgáltató, és eközben bazmeg nincs tekintettel a somogyi dióra! Mégis mennyire gondolja magát a világ közepének az, aki ezekután kártérítést, meg ilyeneket követel? Eleve oda ültet egy fát, ahol baj lehet. Most arról ne beszéljünk, hogy közterület, meg ilyenek, mert az kifejezetten támogatandó, hogy ne csak a saját portáján sepregessen valaki, hanem a köz érdekében is tegyen erőfeszítéseket, és ebből a szempontból a ház előtti faültetés meg fűnyírás az jó állampolgári cselekedet. De ha ő maga nem ápolja, nem kezeli, nem aggódik a vezetékbe érő fakorona miatt, akkor miért érzi jogosnak, hogy ha más csinálja meg helyette a munkát, akkor feltétlen az ő elvárásaihoz igazodjon? Érdemes a cikk alatti kommenteket átfutni, kiváló szociális látlelet. Az, hogy miért volt a vágás, az alig zavar valakit. Ha majd viharban a hajladozó fűzek összegubancolják a kettőhuszat, akkor lehet megint mutogatni a tetves E.ON-ra, hogy mármegin’, meg ennyi pénzért, meg „ha én így végezném a munkámat, akkor…”

És persze magyarázhatna az ember nekik, nyilván fogalmuk nincs, hogy ilyenkor nem a gonosz multi német központjából jönnek favágó droidok deszantűrhajóval, hanem aki ott fűrészel, azok sima magyar alvállalkozók, esetleg szerződéses közmunkások dolgoznak ott. Velük akár lehet is beszélni, esetleg szólni nekik, mikor látják jönni őket vakondnadrágban. A cikkből kiderül, hogy két éve pont ugyanez történt, mégis mire számítottak a lakók idén? Hogy botanikusok fognak nyesegetni, és közben még vaxolják is a sérült ágvégeket, és jópofa tanácsokat is adnak, mint Bálint gazda az Ablakban?

Szépen haladunk előre, hogy annyira önállótlanok legyünk, mint valami mediterrán ország pohos kis lakosai.

Ha téged is lever a víz polgártársaidtól, akkor rajongj minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://balfaszmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr226597539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.08.12. 19:55:42

Vagy inkább az Index liberális újságírói.

Ha Orbánék csak nagy hozammal tudják eladni az államkincstárjegyet, mert Gyurcsányék felvették az összes hitelt amit lehetett, szar a gazdaságpolitikájuk.

Ha rekord kicsi a hozam, akkor pedig dehogy is Orbánék, a világgazdaság.

Kb. olyan függetlenek ezek mint a Financial Times, de szerintem a gazda is ugyanaz.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.12. 20:18:18

@♔bаtyu♔: "Ha Orbánék csak nagy hozammal tudják eladni az államkincstárjegyet, mert Gyurcsányék felvették az összes hitelt amit lehetett"
- Te komplett hülye vagy. A magyar papírok csak kerekítési hibák a világ hitelezési folyamataiban.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.08.12. 20:26:06

a nap balfaszsaga az a fekete hatteren a feher szoveg
szivesen nekiallnek itten kommentelni de meg a blogot se birtam vegigolvasni hat meg a kommenteket...

Argus 2014.08.12. 20:49:08

A poszt írójának biztosan nincs diófája, semmilyen fája nincs. Villamos szakember vagyok. Az EON velem is elkövette ezt a barbárságot. Érésben lévő diófákat csonkít meg a saját telkemen. Mert most már ezt törvény biztosítja neki. Olyan emberekkel végezteti a munkát, akik a dologhoz semmit sem értenek. Van egy "veszélyes távolság" fogalom, amit ezek az emberek sajátosan értelmeznek. Biztos ami biztos, ötször annyit vágnak, mint ami szükséges.Én metszem a fákat, hogy ne kerüljenek az ágak a vezetékek közelébe. Távollétemben szokták ezt a birtokháborítást elkövetni.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2014.08.12. 21:04:30

A blogger vajon milyen állampolgár lehet? Szerintem izraeli, azok erősek, viccesek, bátrak, és még toleránsak is.

2014.08.12. 21:08:36

@♔bаtyu♔: A kurva anyádért nem mégy már dolgozni valahova, te okádék?

2014.08.12. 21:11:30

"magyarázhatna az ember nekik, nyilván fogalmuk nincs, hogy ilyenkor nem a gonosz multi német központjából jönnek favágó droidok deszantűrhajóval, hanem aki ott fűrészel, azok sima magyar alvállalkozók, esetleg szerződéses közmunkások"

A magyar majomnál alávalóbb állatfaj nincs Európában.

eqlessootista 2014.08.12. 21:18:41

Mi indokolja a légvezetékek létét?
(kici pénzecke a vagdalás -magántulajdon folytatólagos károsítása, ami persze nagy ívben le van ejtve - no de évtizedeken át is kici pénzecke?)

tükörfúró 2014.08.12. 22:29:09

Áram-szalgáltató..az.
Aki megveszi paksról a mi vérünkön és kipréselt veritékünkön épitett erőműből (meg abbol amit most veszünk a ruszkiktól 10x-es irreális áron, 100000év hitere) a MI áramunkat, már eleve vérlázító áron, és nem némi haszonnal, hanem ennek a SOKSZOROSÁÉRT eladja a parasztnak.

És ehhez van neki jó légvezetéke, ami ezér' jó, mer valaha leninelvtárs idejében gyorsan köllött a vidéket villamositani, oszt azúta ezek a nagy multik ugy beruháztak ám a vellamos delejbe, hogy hát valahogy a 21. századra is ugyamradt.

Tudod kedves poszter-maki, ha felébresztenek egy száguldó buszon, és nem látok ki csak a pára felett 20 centit, onnan tudom, hogy már átjöttünk ebeb a lepra gyarmat gennyországba, hogy lóg a sok indiai-szubázsiai stilusu kanóc, vagy nem. Merhogy' a legkisebb istenhátamegetti osztrák falu, uccsó vályog présházába sincs légzeveték közvetlen, földkábeles bekötés a kizárólagos.....jéééé.....!!!!

Ennyit erről, ki a "magyar maki", meg a s@ggfej.

És lehet egy munka akármilyen hasznos, meg akármilyen indokolható és "nekünk most mindentlehet mer mivagyunk a izék" mi a saját kis ólunkba, félállami melóhelyünkön is nagggggyon szeretjük, mikor jön az X "szakma", a takarito, a bogárirto, a klimaszerelő, a valaki....és ami nekünk munka, életcél, nyomorpénzen is csinált hivatás, ezt keresztbe lesxarja, szétf@ssa, levágja, rádönti, kitöri, elpusztitja, kihúzza, lecsapatja, elárasztja...mer' neki avval nem köll foglalkozni, he'.

A 400volt (nem kettőhusz!) egyébként szigetelt légkábeleken megy, nagyon durva fa kell ahhoz, hogy megtépje. Ez nem a 20kilovolt, hogy még a 40méteres közelébe se lehet semmi.
Oszt ha megtépi, majd egy fél utca old le, ha leszakad a kanóc, jelzem egy kisebb teherautót rá lehet-ne- akasztani arra a kanócra, ha rendesen karbantartott és a szabványoknak megfelelő... lenne!.

Csak lenne. Mert legtöbb helyen a bekötés mér az akkori, 80as évekbeli, vidéki "kockaházkorszak" szabványainek sem felelt meg, semmiben, sehogy, vezette a vellanyt, "ez vót' okosba" ennyit tudott.
Ahányat látok, svarcba mikor megyek, fagerendábol durván összerótt malterral a falazatba nagyjábol bekent 100.000% tűzveszélyes, és mindenben szabálytalan óraszekrényt..de ezt lehet, mer ami "ugymaradt" az mindig frankó....mér'nelenne...

Oszt azóta is ugyvan, mer' ha valami van, hát majd a tulaj fizet ugye, ő a felelős, mi mossuk kezeinket!! Szerződésbe benvan, kuss a neved és fizecc..mindenért!

Nehogymá' a szolgáltató ingyen odébbtegye az órát vagy akármi, ja és nemhogy hozzányulok vagy átteszem, egy fél mikrométeres véletlen karcolás a kibeb@szott plombájukon és jön a kizárás a szolgáltatásbol meg a félmillió feletti kötbér.
Merhogy loptak, karcoltak, kár okoztak!
Ez biztos, megmondja a saját -fizetett- szagértőjük, akin kivűl más rá se nézhet semmire, mer nem, deérdekes....jééé....+!!!

Meg a 20éves PER ami folyik ilyenkor, s nem egy helyen, mert én nem hagyom annyiban az ilyen tempót, nem fizetek félmilliót a semmire, csak mer' valami bohoc lefelejtette a blombát, nyazsgem.

Ott pusztulna el mind ahol van!
Ha lenne állami támogatás, csak tizedannyi a megujulóra mint akárcsak a sógoroknál, és nem a központi ruszki putsinzsebtömő atomvelany lenne a kötelező irány, asszem' elsők közt lennék aki felrak 3 durvanagy szélkereket, meg 1200nm napelemet, aksikkal, inverterrel ,mindennel. Szolgáltató meg elmehet a jóédes...!!

Botrány valahol, hogy már a hálózati elem is keményvalutába, felfoghatatlan pénzbe kerül, és szimensz meg ilyen vicccég hozza ide, 22222 alválalkozón keresztül..de nem ám ahol öszegányoltattya ő is kinában, nem onnan jön direktbe, mer az már hogy nézne ki.....!
Hanem jol megjáratja, előbb berepülőzik németbe az euba, esetleg behajózik, majd onnan hozzák ide a putri kis magyarországra. Már azt a keveset, egyszeráen amit muszáj cserélni, hogy ne legyen sötétbe a fél ország...bár tőlük lehetne, csak nem igen fizetne a sok paraszt számlát, ha közben nincs szolgáltatás..

Valaha a ganzmávag olyan trafót tudott tekerni, idehaza, lacibácsi és józsibácsi az echte megyar alapanyagbol, magyar üzembe, ugyanez a hálózat lazán működött 98%-ban hazai alkatrésszel.
Ja mindezt fel kellett számolni, mer' nehogymár ne privatizákljuk, b@sszuk el az országot csavaronkint amig van mit, de éljen a nyugati szolgáltató.

Egyébként ,ha közmunkátlan gallyazna vezeték alatt, az végképp szabálytalan volna, mert nincs meg a szükséges képesitése hozzá, meg napi sok meghalna belőle, mert ezek a szerencsétlenek -tisztelet a kivételnek.- azt nem tudják, hol a fűrész harapós fele, jelzem ennyi alamizsnáért én se' tudnám.

Ilyen melohoz (eleve magasban végzett munka)..kell pár orvosi, szakmai papir, képesítés, nem ugy megy, hogy jozsi ugorgyál már be az emelőgép kosarába a láncfűrésszel, oszt' adjad a fának ahol éred...!

Rovancs 2014.08.12. 22:32:15

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: te idiota, nem arra gondolt hogy az osszes forrast bevontak ami a vilagon letezik, hanem hogy a magyar gazdasag meretehez kepest nyujtozkodtak a takaro vegeig (gdp aranyos allamadossag mond valamit, te szerencsetlen). Szerinted Izland se adosodhatott el, mert kicsi, nem? Anyam, borogass!

Locassen 2014.08.12. 23:17:31

"Az áramszolgáltató megbízottja az érintettek értesítése mellett folyamatosan végezheti az üzemeltetését veszélyeztető növényzet eltávolítását. Ennek ellenére belterületen (lakott terület) a váratlan események kivételével igyekszünk a vegetációs időszakon kívül végezni a munkánkat."

Nem az EON-tól származik az idézet, hanem egy másik cégtől - érdekes, ezek szerint van, aki erre is figyel. Mer' szolgáltat, vagy ilyesmi.

mortullus 2014.08.12. 23:17:34

@Orbán Mutyin: egy nagy baj van, hogy apád helyett anyád szoptatott!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.13. 02:23:23

@Rovancs: Ezt írta: "mert Gyurcsányék felvették az összes hitelt amit lehetett, "
Te nem tudsz olvasni, te fasz?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.13. 02:24:54

@Buday András: Te ebből is ki tudsz hozni egy kis zsidózást? Nem kellene ezt egy pszichiáterrel megbeszélned?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.13. 02:29:35

@Rovancs: Na hozd ki, te barom, ha 19330 milliárdról 24900 milliárdra nőtt az államadósság, a GDP meg nőtt vagy 4 százalékot, akkor hogy csökkent a GDP arányos államadósság!
Na! A százalékszámítás megy? Tudod, most ki kellene hoznod, hogy 19330 nőt 5570-el az kevesebb mint 4 százalék. Milyen matematika szerint fogod ezt kihozni?
Ha csak nem Korlátozott Pontosságú Algebra szakon végeztél.

Beer Monster 2014.08.13. 02:49:10

" Augusztusban, szeptemberben van az ideje a ritkító metszésnek, mert ekkor a legkisebb a gyökérnyomás, és a nyílt sebeken keresztül a diófa a legkevesebb légveszteséget szenvedi."
Bálint gazda

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.13. 07:59:57

A gond az, hogy ez nem igaz.

Az áramszolgáltatók jellemzően trehány módon nyesik le gallyakat, ágakat. Sokszor olyat is levágnak, amit nem kellene, pl. levágnak egy egész métert, hogy aztán két évig ne kelljen újra jönniük.

Ami pedig a rezsicsökkenést illeti, ideje lenne már elfelejteni ezt a ballib demagógiát.

Kerek négyszög 2014.08.13. 08:34:30

Hát 2014-ben még mindig Gyurcsányra mutogatni, az nagyon sokat elárul a köpködők lelki világáról és szellemi szinvonaláról. Szerencsére a nyudati demokratikus jogállamokban mindent a helyén kezelnek, az orbánmaffia ott van ahová való (szégyenpadon). Csak az itthoni szemétdombjukon kukorékolnak.

A fákat meg igenis meg kell nyesni ha ránő a vezetékre. Aki villanyvezeték közelébe ültet fát, az legyen annyira előrelátó, hogy mi lesz ha az a fa megnő. Persze ez csak fantáziálás: előrelátás...ugyan.

Texaszi Láncfűrészes 2014.08.13. 09:14:32

Tükörfúró: Akkó' mé' nem fogadod örökbe a légvezetékeket és szolgáltatsz rajtok áramot meg karbantartod mondjuk nullszaldóé?

Az áramot meg zömében importáljuk (gy.k.: vesszük külföldről), Paks az ország fogyasztásának 20-30% -át képes kielégíteni.

Texaszi Láncfűrészes 2014.08.13. 09:15:26

@tükörfúró: Akkó' mé' nem fogadod örökbe a légvezetékeket és szolgáltatsz rajtok áramot meg karbantartod mondjuk nullszaldóé?

Az áramot meg zömében importáljuk (gy.k.: vesszük külföldről), Paks az ország fogyasztásának 20-30% -át képes kielégíteni.

2014.08.13. 09:21:52

Szerintem @tükörfúró tapintott a lényegre, igaz kissé különös stílusban.

inebhedj - szerintem 2014.08.13. 09:44:18

@tükörfúró:

+1.

Felüdülés, mikor valaki képes az egy alomból származó mi kutyánk kölykei által bő negyedszázada uralt s tematizált (gazdaság)politikai közbulvár belterjességén és amnéziáján felülemelkedve nagyobb merítésben szemlélődni a világnak az ő folyásán, még akkor is, ha bizonyos részletekben én magam másként látom azt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.13. 09:45:48

A közterületen növő fa az önkormányzat tulajdona.

Az utcabeliek örüljenek, hogy nem szokott menni az önkori szüretelni, vagy hogy nem vágták ki tőből az összes fát az áramszolgáltató kérésére.

Tetszettek volna a közterületre ültetett fákat gondozni, nyesegetni, hogy ne nőljenek bele a vezetékekbe.

Nyilván csak akkor jutottak a fák az eszébe a kedves ottlakóknak, amikor a diót kellett alóla felszedni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.13. 09:51:51

@maxval a bircaman:

"hogy aztán két évig ne kelljen jönniük"

1. Mit keresnek egyáltalán a gyümölcsfák a vezetékekbe gabalyodva?

2. Ki is számlázhatnák a kiszállás költségét azoknak, akik a dolog - ez esetben a diófák - hasznát szedik.

energiagorilla 2014.08.13. 10:09:43

@tükörfúró: Kiváló hozzászólás, megfelelő a nyálhab mértéke, csak éppen összevissza hemzseg a hülyeségtől. Paks áramát először is az MVM veszi meg, és mocsok drágán adja tovább az áramszolgáltatóknak, így gazdagítva az államot. Az áramszolgáltatók meg a kiváló rezsicsökkentési projekt következtében veszteséggel adják tovább az egyetemes szolgáltatás keretében vételező lakosságnak. Nyilván nem kell sajnálni az áramszolgáltatókat, de azért a tények fontosak.
A földvezeték valóban jó dolog, de ha megkérdezed az embereket nincs az első 100 problémájuk között, és egy fillért nem áldoznának erre. Persze az áramszolgáltatóknak kéne csinálni zsebből, gondolom.
Amit arról írsz, hogy a légkábel mennyit kibír, az azért vicces, hiszen idén már kb ötször nézegethettük végig a különböző hírportálokon a szél által kidöntött fák által leszakított vezetékekről a felvételeket. De gondolom az mind photoshop.
A privatizációval kapcsolatban sok mindennel egyetértünk, de azért a szorgalmas és lelkiismeretes magyar munkások hozzáállása nem tudja pótolni azt a párszázmilliárd beruházást, ami kellett.
Egyébként meg éppen annyi a különbség aközött ha más gallyaz vagy a tulaj, mint aközött, ha én kövezem le az udvaromat vagy a munkások egy közteret.

energiagorilla 2014.08.13. 10:10:49

@inebhedj - szerintem: Vagy ha bizonyos részletekben konkrétan hülyeségeket ír hihetően, de bennfentesnek tűnve...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.13. 10:17:14

@polyvinyl:

2.: Ezt nehezen, mert az illetők ettől mélg nem lesznek a fa tulajdonosai.

"vagy hogy nem vágták ki tőből az összes fát az áramszolgáltató kérésére."

Hát, még az önkormányzatokat is kötik ilyen-olyan törvények, a fakivágásra igen erős indokokat kelle felhozni.

@Orbán Mutyin:

"A magyar majomnál alávalóbb állatfaj nincs Európában."

Te már csak tudod, elég a tükörbe nézned.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.13. 10:23:48

@energiagorilla:

"Persze az áramszolgáltatóknak kéne csinálni zsebből, gondolom."

Ugyan mi másért fizetjük az áramdíjon felül a mindenféle egyéb költségeket? Ebbe férjen bele a gallyazás, de a földkábelek fokozatos kiépítése is.

Bezzeg kb. 20 éven át jó volt a garantált 8%-os tőkearányos nyereség...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.13. 10:28:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"2.: Ezt nehezen, mert az illetők ettől mélg nem lesznek a fa tulajdonosai."

Nem kell tulajdonosnak lenned ahhoz, hogy ha valaminek a hasznát szeded, akkor a karbantartással felmerülő költségek is téged terheljenek.

-

"vagy hogy nem vágták ki tőből az összes fát az áramszolgáltató kérésére." Hát, még az önkormányzatokat is kötik ilyen-olyan törvények, a fakivágásra igen erős indokokat kelle felhozni."

Kapásból négy indok is lehet:

1. Nem adott engedélyt a lakóknak a fák telepítésére

2. Nem gondozzák a lakók a fákat, holott a keletkező hasznot, ami több tízezer forint is lehet, szedik

3. A lakók által elhanyagolt ültetvény veszélyezteti a közüzemi szolgáltatások zavartalanságát

4. A rendszeres gallyazás költsége aránytalan anyagi terhet ró az egyébként is szűk keretekből gazdálkodó önkormányzatra, amennyiben a közüzemi szolgáltató azt kiszámlázza feléjük

Továbbá:

Hozhatnak olyan helyi rendeletet, amely szerint TILOS a közterületen a légvezetékek alá 1,5 méternél magasabbra növő növényzetet ültetni, a meglévőket pedig záros határidőn belül a megadott méretre vissza kell metszeni.

energiagorilla 2014.08.13. 10:38:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hány cikk születne arról, hogy "feldúlták a tulipánokat a barbár földkábel kiépítők!". A pince és alapozás nélkül a földre épített egymillió magyar vidéki családiházba hogy kéne behúzni a földkábelt? A tuják között tekergetve?
8%-os garantált nyereség, az a 20-25 százalékos infláció idején óriási pénz volt, gondolom...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.13. 10:41:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ugyan mi másért fizetjük az áramdíjon felül a mindenféle egyéb költségeket? Ebbe férjen bele a gallyazás, de a földkábelek fokozatos kiépítése is."

Mondj egy olyan országot, ahol az a természetes, hogy a lakosság a BELTERÜLETEN teleülteti termő gyümölcsfákkal a vezetékek környékét, a szolgáltató meg INGYEN gallyaz helyettük?

Nos?

inebhedj - szerintem 2014.08.13. 10:43:52

@energiagorilla:

A bennfentességes részekhez nem értek, így azt egyáltalán nem mérlegeltem.

Én atompárti vagyok, így elsősorban ezzel kapcsolatban látom máshogy a dolgot (a kicsivel drágább, sokkal bizonytalanabb, és stabilabban környezetszennyező megújuló energiaforrás-kiaknázás "csak egy maradhat" összevetése az atomenergiával nekem sánta, de ebbe az irányba kár lenne elmenni).

Az áramszolgáltatók rezsicsökkentésből fakadó sanyarú sorsa időben nem hat visszafelé, a szolgáltatási minőség, a felújítási, karbantartási, fejlesztési befektetések kapcsán simán elhiszem, hogy szakmailag rendkívül magas színvonalúak és költségesek, így csak laikus fogyasztóként mondhatom azt, hogy már 10 évvel a rezsidémon megjelenése előtt is kritikán aluli volt, amit a szabad piacon igénybe vehettem (na persze a rezsidémon értelemszerűen tovább csökkenti az eleve nem létező minőségjavítási elhivatottságot). Ez persze mondjuk az USA-ban, illetve egyes fejlett európai országokban is így van.

BKV reszelő 2014.08.13. 11:31:26

@inebhedj - szerintem: Az nem rezsidémon, hanem rizsadémon. A magyaroknak fingja sincs a pénzük menedzseléséről, ezért érzik drágának még az ingyen ebédet is...de rizsával mindent el lehet érni náluk, még azt is, hogy azt tekintsék megváltónak, aki visszavezeti őket a villamosítás előtti időkbe...."Hisz akkó ugyi nem kő vellanyra fizetni oszt ihatunk."

átlátó 2014.08.13. 11:39:51

Amikor a kutya a nyitott kapun kiszalad és fölborít egy babakocsit, , na, akkor nem a kutya, vagy a babakocsi a hibás. A parasztnak van józan esze, amikor meg nem használja előre, az van, hogy ez van.

Mannlicher 2014.08.13. 14:10:39

@polyvinyl:
Az önkori tulajdona? Akkor majd ha jönnek szüretelni megmondom nekik, hogy kicsit gyakrabban nyírhatnák a füvüket is. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.13. 14:11:57

@polyvinyl:

"Nem kell tulajdonosnak lenned ahhoz, hogy ha valaminek a hasznát szeded, akkor a karbantartással felmerülő költségek is téged terheljenek."

Az, hogy a háza előtt álló gyümölcsfáról leszed pár szem gyümölcsöt, még nem teszi kötelezhetővé a karbantartásra. Arányosság elve, ugye. Már csak azért sem, mert közterületen álló fa esetén bárki szedhet belőle, nem a ház tulaja az egyedüli "haszonélvező". Esetleg közmunkásokat lehetne megbízni azzal, hogy vezessenek nyilvántartást a közteületen álló fákról gyümölcsöt szedőkről, aztáűn ennek arányában fizessék a metszést. :D

Ha meg nem gyümölcsfa, akkor csak a gondja van vele, mert a falevelet ugye el kell takarítania a háza előtt.

'1. Nem adott engedélyt a lakóknak a fák telepítésére'

Legtöbbször maga az önkormányzat telepítette a fákat, nálunk a faluban legalábbis így történt.

"2. Nem gondozzák a lakók a fákat, holott a keletkező hasznot, ami több tízezer forint is lehet, szedik"

Fentebb írtam, előbb bizonyítani kellene, hogy az illető lakó annyit profitált belőle.

"4. A rendszeres gallyazás költsége aránytalan anyagi terhet ró az egyébként is szűk keretekből gazdálkodó önkormányzatra, amennyiben a közüzemi szolgáltató azt kiszámlázza feléjük"

Ez legyen az önkormányzat és a szolgáltató meccse. A házak tulajdonosainak semmi közük hozzá.

"Hozhatnak olyan helyi rendeletet, amely szerint TILOS a közterületen a légvezetékek alá 1,5 méternél magasabbra növő növényzetet ültetni, a meglévőket pedig záros határidőn belül a megadott méretre vissza kell metszeni."

Vissza kell metszeni, önkormányzati pénzen. A közterület karbantartása önkormányzati feladat. Még akkor is, ha anno a lakók ültették a fát, hiszen az önkormányzat hallgatólagosan tudomásul vette, ezáltal mentesült a közterületek fásításának költsége alól. Így viszont az önkormányzat mint haszonélvező köteles a karbantartásra is.

Na, ez hosszzúra sikerült, az egész téma nem ér meg ennyit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.13. 14:17:44

@energiagorilla:

"8%-os garantált nyereség, az a 20-25 százalékos infláció idején óriási pénz volt, gondolom..."

Valahogy csak megérte nekik, nem? Mellesleg mivel a tőke nem kp-ben hevert, az inflációval arányban az eszközérték is nőtt, szóval megvolt az a 8% reálértékben is.

Gondolj csak a Matávra, amikor a Deutsche Telekom megvette, csak hosszú várakozás után vagy korrupcióval lehetett telefonvonalhoz jutni. Aztán pár évvel később szinte ingyen dobálták az emberek után a telefonvonalakat. Mert bármilyen szemét is manapság a Telekom itteni árképzese, az tagadhatatlan, hogy komoly fejlesztéseket végzett - még akkor is, ha gyakran csak a Németországban leszerelt eszközöket hozták ide, mert itt még azok is komoly fejlődést jelentettek.

Mannlicher 2014.08.13. 14:17:58

@polyvinyl:
Mond jártál te már faluban?

Legvidámabb Balfasz 2014.08.13. 14:38:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A telekomcég más tészta, nincs benne világpiaci árfüggő nyersanyag. Ugyanakkor gyorsítottan amortizálódó, innovációigényes iparág, azt el kell ismerni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.13. 16:08:07

@polyvinyl:

A fákat többnyire elég régen ültették, a szolgáltató ennek tudatában vásárolt. És legtöbbször nem állapítható meg X személy felelőssége az ültetésben. Vagyis nincs felelős., akire rá lehetne tolni a költségeket.

DE mindaddig, amíg nincs törvény vagy rendelet arra, hogy adott helyen nem szabad fát ültetni - vagy csak gallyazási kötelezettség mellett szabad -, a lakosság ültethet, és nem köteles gallyazni. A szolgáltató meg ahogy rendbehozza a vezetéket vihar után, legallyazza a fákat.

Avagy a szolgáltató az Úristentől is követeli a viharkárok megtérítését?

Egyébként az egész tényleg filemile-per.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.14. 08:13:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A fákat többnyire elég régen ültették, a szolgáltató ennek tudatában vásárolt."

MIT vásárolt a szolgáltató, édesapa?

Vidéken többszáz éves csapások mentén kanyarognak a közutak,. A szolgáltatónak ellátási KÖTELEZETTSÉGE van. A közüzemi vezetékeket az utak nyomvonalán KELL vinni.

Ha a szocik nem adták volna magánkézbe a szolgáltatókat, akkor szerinted belelóghatna a vezetékekbe a diófa? Vagy akkor az lenne neked a normális, hogy a KÖZ pénzéből takarítanak a trehány és igénytelen vadparasztok után?

Ne írogassál már baromságokat!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.14. 08:21:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"DE mindaddig, amíg nincs törvény vagy rendelet arra, hogy adott helyen nem szabad fát ültetni - vagy csak gallyazási kötelezettség mellett szabad -, a lakosság ültethet, és nem köteles gallyazni."

Ha a gallyazás nem kötelessége, és nem is gallyaz, akkor a pampogáshoz sincs joga.

Az önkormányzatok helyi rendeleteiben meg benne szokott lenni, hogy a tulajdonos KÖTELES a telke előtti közterületet rendben tartani. Nyáron fűnyírás, ősszel avarsöprés, télen hólapátolás. És ha van a telke előtt gyümölcsfa, aminek a gyümölcséből haszna van, akkor a gyümölcsfa metszése, gallyazása is.

Ugyanezek a vadparasztok, akik lusták a diófákat legallyazni, ugyanezek szoktak vasvillával egymásnak menni, ha a harmadik szomszéd, vagy egy idegen felszedi a diót a fa alól, amihez ugye a vadparasztjának SEMMI köze nincsen, csak a potya terményt tekinti a sajátjának, a fát, meg a vele járó kötelezettségeket nem.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.14. 08:25:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Így viszont az önkormányzat mint haszonélvező köteles a karbantartásra is."

Az önkormányzat NEM haszonélvező a lakók által az árokpartra ültetett diófák ügyében.

Ne beszélj jogászokat majmoló stílusban hülyeségeket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.14. 10:08:15

@polyvinyl:

"MIT vásárolt a szolgáltató, édesapa?"

Eddig normális hangnemben írtál. Jó lenne, ha emellett maradnál. Én is tudok bunkón válaszolni neked, de van értelme egymást sértegetnünk?

"Vidéken többszáz éves csapások mentén kanyarognak a közutak,. A szolgáltatónak ellátási KÖTELEZETTSÉGE van. A közüzemi vezetékeket az utak nyomvonalán KELL vinni."

A külföldi szolgáltató ezen adottságokkal és kötelezettrségekkel vásárolta meg a villamos áramszolgáltató céget. Senki nem kötelezte a vásárlásra. De ha megtette, akkor teljesítse a kötelességét, ellátási kötelezettség inkluzíve.

"Ha a szocik nem adták volna magánkézbe a szolgáltatókat, akkor szerinted belelóghatna a vezetékekbe a diófa?"

Nyilván akkor sem. De most akkor is a jelenlegi tulajdonosra panaszkodnak a gallyazás miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.14. 10:10:41

@polyvinyl:

" És ha van a telke előtt gyümölcsfa, aminek a gyümölcséből haszna van, akkor a gyümölcsfa metszése, gallyazása is."

Mutass nekem olyan önkormányzati rendeletet, amelyben ez benne áll. Lehetőleg inkább többet, mert egy fecske nem csinál nyarat. Az önkormányzatok honlapján ált. elérhetők a rendeletek.

Ha nincs ilyen önkormányzati rendelet, ha nem tudsz ilyet belinkelni, akkor meg miről is beszélsz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.14. 10:11:22

@polyvinyl:

"Az önkormányzat NEM haszonélvező a lakók által az árokpartra ültetett diófák ügyében. Ne beszélj jogászokat majmoló stílusban hülyeségeket."

Leírtam, miért az, nem ismétlem. Ha nem érted, az nem az én bajom.

Beer Monster 2014.08.25. 12:40:40

Valakik fordítva ülnek a lovon. A fásítás az az alapértelmezés - a felsővezeték pedig az üzleti érdek.

oszt jónapot 2014.10.09. 16:22:41

@polyvinyl: Nem kell erre helyi rendelet. Kormányrendelet írja elő.

oszt jónapot 2014.10.09. 16:27:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Van rendelet, úgy hívják, hogy Törvény a villamosenergiáról.

zsegenye 2014.10.12. 10:38:06

A kommentekböl is lejön, hogy a magyar ember mekkora balfasz. Bármi is legyen a téma rögtön előkerül Gyurcsány, a fidesz, a zsidózás.
süti beállítások módosítása