Ezért Tartuffe ez az ország...

Balfasz Magyarok

Balfasz Magyarok

Fillérbaszás

2014. október 10. - Legvidámabb Balfasz

Nincs a kedves olvasónak valami ismerőse, aki megcsinálná helyettem ezt a blogbejegyzést a szaré’hugyé’?

Mai témánk, hogy miért nem áldozunk a minőségre, avagy a balfasz magyarok fillérbaszása.

A múltkor azon gondolkoztam, hogy összeállok pár haverral, és indítunk egy vállalkozást házkörüli szerelésekre, kőműves munkára, lakásfelújításokra. Ez persze még önmagában nem nagy csoda, de mi attól lennénk mások, hogy mindenki túlképzett lenne! Viszont lenne beszédkészségünk, normális írott ajánlataink, felvennénk a telefont, válaszolnánk emailekre, levennénk a cipőnket az első bejáráskor, amikor még el sem nyertük a munkát, meg ilyenek. Jönnénk amikor megígértük, ha nem, akkor szólnánk korábban. Ja és lenne honlapunk, szépérzékünk, erkölcsi tartásunk… meg adnánk számlát. Csak akkor halna meg a nagyink, amikor tényleg, és nem akkor, amikor nekünk jól jön rá hivatkozva elsunnyogni egy melót. A furgonunkban kicserélnénk a féklámpát ha kiégett, és felvennénk a százforintos boltban kapható gumikesztyűt, ha a megrendelő tiszta falát kell tapogatni a kapcsolótábla mellett. Gumiplecsnit raknánk a létra lábára, hogy védjük a csempét. Nem káromkodnánk, ha kismama és/vagy gyerek van a háznál.

Elvégre ha vannak művelt, nyelveket beszélő elitkurvák, akkor miért ne lehetne fehérgalléros kőműves?! Ezt hívják úgy, hogy piaci rés! Amit majd mi kinyomunk szilóval. De csakis a színben megfelelővel, előtte zsírtalanítva a felületet. És nem kezdünk el utána porolni meg felsöpörni ugyanabban a helységben, hogy beleragadjon.

Mert akinek megvan a magához való esze, és igényessége, az így szilózik. Remélem érted már, kedves olvasó, hogy mitől lenne ez kurvára más mint a többi balfasz brigád.

Persze kicsit drágábbak lennénk mint a többi, olyan 10-20 százalékkal biztos. Meglepő, de azt számolgattuk, hogy az áfa mértékénél kisebb arányban lennénk csak drágábbak a többieknél. Egyfelől azért, mert nem pazarolnánk az anyagokat, normálisan gazdálkodnának velük, figyelnénk a kiadásainkra. És figyelnénk a bevételeinkre is. Ha rendes írásos ajánlatot csinálsz, és a végén számlát adsz, és annak lejárta előtt rátelefonálsz a megrendelőre, akkor nem fog átbaszni. Mást fog választani, őt fogja átbaszni, aki kisebb ellenállást tanúsít, akit el lehet hajtani ócska kifogásokkal. De minket nem.

Ettől függetlenül kábé 3 hónap alatt tönkremennénk. Nem azért, mert szar az üzleti modell, hanem… de, pont azért.

A magyaroknak ugyanis nem való a minőség. Nincs annyi potenciális ügyfél, hogy eltartson minket, és amennyi van, abból pont senki sem akarna éppen lakásfelújítani.

Az lenne a mi kudarcunk, hogy csinálnánk kiváló ajánlatokat a megrendelőknek, amiket ők megmutatnának másoknak, akik rábólintanának, hogy oh, hát ezt ők 10 százalékkal olcsóbbért is meg tudják csinálni, és őket választanák. Nem baj, ha ő magától képtelen volt egy ilyet összehozni, a munkát átgondolni, ettől még a megrendelő bízna benne. Mert olcsóbb picivel. Végül persze nem olyan lenne, mint a mienk, hanem szarabb, és menetközben kicsit meg is drágulnának, de akkor már a megrendelő nem tudna mit csinálni. Ha kicsit is őszinte magához, akkor a végén hívna minket, hogy bocsi-bocsi, ő is belátja, hogy minket kellett volna választani… de ha már itt vagyunk, akkor az eredeti ár egy százalékáért hajlandóak lennénk-e kijavítani a másik brigád elbaszásait. Na, deal?!

Na és akkor úriemberként pofánbasznánk, és az asszony meg hordhatná a krumplistésztát a sittre. Nem éppen az a startup karrierpálya, amivel a Forbesba szokás kerülni…

Mert Magyarországon ez a viábilis üzleti modell: mismásolva nyerd el a tudatlan kegyeit, majd lopd ki a szemét, és még kávét is fog főzni neked, mert félni fog, hogy különben a kád mögé szarsz. Ha nem ezt az utat választod, hanem őszintében és minőségiben nyomod, akkor halott vagy. Körülbelül ugyanannyira nem igazolja vissza a piac ezt a fajta hozzáállást, mint amikor lassítasz a Hegyalján a zebránál, és nem lépnek eléd, mert nem hisznek neked. A lakos csak bámul, és nem mer átmenni, és ezt olvasod ki a szeméből: „Hogy én? Miattam állt meg? Jaj de kedves, menjen csak nyugodtan tovább, errefelé nem szokás megállni a zebránál, majd átmegyek, ha már alábbhagy a motorizáció…” És kedved lenne kipattanni a kocsiból, és a nyelvénél fogva áthúzni a zebrán, hiszen nem azért álltál meg, hogy ő feladja, itten szívesség lesz véghezvive, még ha az alany belepusztul, akkor is.

A piac viszont nem erőszakolható meg. Ha nincs rá kereslet, akkor nincs rá kereslet, nem tudod a népedet középiskolás fokon tanítani. Meg különben is, inkább kellene egy lelkes egyetemista szarérhugyér’, ugye. Ha Magyarországon valakinek ügyvéd kell, akkor az nem ügyvédet hív, hanem körbekérdezi az összes haverját, hogy ismer-e valakit, vagy valakinek a gyereke nem jár-e jogra véletlenül. Honlapfejlesztés, reklámszövegírás, esküvőszervezés, jelmezvarrás… senki sem a piacról akar szerezni rá beszállítót, hanem keresi „a lelkes egyetemistát”. Mert az egyetemisták pont erről ismerszenek meg: tapasztaltak, türelmesek, számonkérhetők, számlaképesek. Vagy nem.

Nem vagyok persze igazságos, amikor azt mondom, hogy a magyarok nem vágynak a minőségre. Igenis vágynak, de egy valamire sokkal jobban vágynak: kockáztatni. Az önbecsapás, az a vérünkben van. Hogy majd én pont kifogom a szerény, dolgos, józan életű kőművest, aki egy olasz kisváros templomépítőinél tanulta a mesterségét, de itthon dolgozik elhivatottságból, a piaci ár feléért. Hiszünk az ilyen mesékben. Értem én, hogy csórók vagyunk, de aki megteheti, az sem nagyvonalú. Flancolni azt szeretünk, vagyoni helyzettől függetlenül, de az egészen más. De hogy valamiért annyit adjunk, amennyit az ér, az nem megy.

Azt nem vesszük észre, hogy ezzel nem csak a többieket károsítjuk meg, hanem magunkat is. Nyilván közgazdaságilag nonszensz, és kivitelezhetetlen, de játsszunk el azért egy pillanatra a gondolattal: mi lenne, ha egyik napról a másikra, annyit áldoznánk egy-egy termékért, vagy szolgáltatásért, amennyire magunkat tartjuk? Jól érti az olvasó: például ha egy nő annyit adna a fodrásznak, amennyibe az ő kategóriájában egy jó frizurának kerülnie kellene. Hirtelen több lenne a kiadásunk, persze, ugyanakkor több is folyna be, és vélhetőleg a szaldó pozitív lenne.

Ez persze álom, hirtelen nem teremhetünk se Ausztriában, se Svájcban. De a fapados szemléletet le kell építeni, mert azzal csak magunkat értékeljük le. Tudjuk mi a vége: megszégyenítetten, kerozinos kannával a kezedben, állva utazol. Ha nem is idén, de hamarosan. Az élet minden területén erre a sorsra akarunk jutni?

Tessék, cáfoljon meg, aki tud!

Ha téged is lever a víz polgártársaidtól, akkor rajongj minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://balfaszmagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr656776911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oszt jónapot 2014.10.10. 10:24:40

Légyszi változtasd már meg az oldal színeit, kifolyik a szemem. Köszi.

Legvidámabb Balfasz 2014.10.10. 10:46:01

MIndig a panaszkodás... :) Megváltoztattam, lehet fikázni ezt is. :)

fincsimi 2014.10.10. 10:55:50

A businessetekhez még egy ötlet: legyetek józanok munka közben. Mert a magyar szakmunkásnak az jár alanyi jogon, hogy bebaszva nyomja végig a napot.

Amúgy igaz amit írtál, és fasza a blog!

iamacollector 2014.10.10. 14:38:48

Sajnos minden szavaddal egyet kell értenem. Jól összefoglaltad a téma lényegét.

Nemján Sándor (törölt) 2014.10.10. 17:45:48

Mi drágán építünk, és megy is nekünk. Simicska úr úgyszintén

OkoskaTo:rp 2014.10.11. 09:16:18

Hogy miért nem adunk a minőségre? Mert nem találni olyan szakit, akiben a minőség leghalványabb csírája is meglenne. Mondjuk olyan kőművest, akinél a derékszög valahol 89 és 91 fok közé esne. Vagy burkolót, akinél az összefolyó a padló legmélyebb pontja. Magyarországon már annak is örülhetsz, ha az ablakgyártó nem lép le az előleggel, vagy a kivitelező cég nem válik elérhetetlenné, amint megkapta a pénz nagyját (garanciális munkák? hehe!).

(Amúgy ez is általános a magyar "mesterek" között: bármi megoldható szilóval, vagy purhabbal.)

gab200 2014.10.11. 09:16:48

baromságot beszélsz...A minőségi munkát keresik,megfizetik.Persze kell hozzá az a fajta szakmai magabiztosság,kereskedelmi érzék.amivel meg tudod győzni az ügyfelet,hogy téged válasszon.Ebből élek 15 éve az építőiparban,nem is rosszul.
Tudom siránkozni sokkal könnyebb,hogy a büdös magyarnak nincs erre igénye,mint megpróbálni...

bbwd 2014.10.11. 09:30:48

ez egy általánosító, rasszista írás? helyettesíts be más népcsoportot, és rögtön kapnád a feljelentéseket ja, hogy a magyarokat lehet fikázni?

egyébként az ok a szegénység, a pénzhiány, a 27%-os áfa, meg az a szovjet típusú igénytelenségre nevelő szemlélet, amit 45-től folyamatosan kapott a társadalom, és át is mosták az agyát.

ausztria és svájc nem azért él sokkal jobban, mert az osztrákok meg a svájciak jobbak, hanem mert ott nem volt kommunizmus,

a magyarokat hozzászoktatták, hogy mindent az államtól várjanak, hogy nem felelősek a saját életükért, mert majd a párt elintézi, nem kell egyénieskedni, nem kell kilógni a sorból, ne szólj szám, nem fáj fejem stb.

ennek a hamis propagandának isszuk most is a levét

Mr Neanderthal 2014.10.11. 09:37:15

ertelmisegi szulok 17 eves gyermeke blogiras-szakkorbe jar :)

RedRum 2014.10.11. 09:37:37

Minden tiszteletem gab200 felé irányul. Végre valaki aki nem veri át alapból minden anyagbeszerzésen a megrendelőt, megrendeléskor kiállít egy a költségeket 100%-ban feltűntető, számonkérhető árajánlatot, és bejelenti minden alkalmazottját ( mert ugye alvállalkozó szóba se jön, nem politikusok vagyunk) min . bruttó 450-500e Ft-ra hogy valamiből meg is tudjon élni. Ja, és persze a 30.000ft -os melót is elvállalja nem csak 5m felett teszem azt...

RedRum 2014.10.11. 09:37:37

Minden tiszteletem gab200 felé irányul. Végre valaki aki nem veri át alapból minden anyagbeszerzésen a megrendelőt, megrendeléskor kiállít egy a költségeket 100%-ban feltűntető, számonkérhető árajánlatot, és bejelenti minden alkalmazottját ( mert ugye alvállalkozó szóba se jön, nem politikusok vagyunk) min . bruttó 450-500e Ft-ra hogy valamiből meg is tudjon élni. Ja, és persze a 30.000ft -os melót is elvállalja nem csak 5m felett teszem azt...

lavór 2014.10.11. 09:40:39

Amíg 3 üveggyöngyért dolgoznak emberek, nem tudnak kifizetni 5 üveggyöngyöt egy szakmunkáért. Na meg a jó szakemberek lassan mind kimentek. Maradtak a Mekk mesterek.

2014.10.11. 09:41:09

@OkoskaTo:rp:

Nem igaz. Mondhatnám sztereotipikus, tipikus sztereó...

Tapasztalatból mondom, mert lehet találni. Most is épp dolgozik nálam.

RedRum 2014.10.11. 09:44:18

Kimaradt:... és MINDENT javít garanciálisan mondjuk 2-4 év időtartamban. Biztos vagyok benne gab200 ezért is él nem olyan rosszul.

Kelly és a szexi dög 2014.10.11. 09:48:02

Mostanáig kicsit sokalltam az asztalos korrekt írásbeli részletes árajánlatát, gondoltam keresek valaki olcsóbbat, hátha...de wazze, hétfőn felhívom, hogy jöhet!

Netuddki. 2014.10.11. 09:50:11

Magasak az adók. Aki adót csal beláthatatlan előnyre tesz szert a becsületesekkel szemben.
Az adócsaló feketegazdaság meg attól fekete, hogy a szolgáltatóval se lehet betartatni a normákat.
Az állam meg azon felül, hogy baszik beszedni mindenkitől az adókat, a csalóknak se megy utána. De cserébe legalább ez a magyar rendszer az adócsalásra és a fekete munkára épül. Ha beilleszkedsz akkor viszed valamire, egyébként meg lehúzhatod a rolót. Olyan a rendszer, hogy a becsületest bünteti, az "ügyeskedőt" jutalmazza. Kinek jó ez? Pár emberen kívül szerintem senkinek. A megélhetési "politikus" réteg meg vastagon benne van. Különben már régen megoldották volna a problémát.

ember100 2014.10.11. 09:50:18

bbwd -nek

Helló !
Igazad van a pénztelenség az egyik fő ok .
De ez a kommunizmus hibáztatása egy elég uncsi , olyan magyaros dolog , sosem mi basszuk el hanem más , a körülmények.
Aki 45 ben született az most 69 éves aki 1990 ben született az 24 éves csak a köztes emberek élték meg a szocializmust ,ma már egy teljesen új generáció él.
És igazad van svájcban , ausztriában nem volt kommunizmus, mellesleg nálunk is csak szocializmus volt , nem keverni a két dolgot.DE nem volt arrafele mohács 150 év török , Dózsa felkelés ., Werbőczi 3 as könyv , röghözkötés 48-as szabadságharc , passzív rezisztencia. És ekkor még azt sem tudta a világ mi az a kommunizmus :)
Már akkor is rosszabbul éltünk , mint a nyugat.

Dixi. 2014.10.11. 09:52:42

@Legvidámabb Balfasz: fehér galléros kőműves vagyok. Tudnék mesélni :-)

Szabványok 2014.10.11. 09:54:12

:-)
Fontos dologról beszél a poszt!
Nekem régi bajom, hogy Mo.-n mindent megkapok, mindent megcsinálnak, alacsony áron, de szarul. Ha minőséget kérek, akkor hülyének néznek és ugyanazt adják, de drágábban.
Példa #1: Autójavítás. Ha van egy BMW-m, akkor szeretnék bele BMW alkatrészeket. De az autószerelők 99%-a azt mondja, hogy ő megszerzi féláron ugyanazt, mert az X a "gyári beszállító", higgyem el jó lesz a félárú féktárcsa. Ha a gyári előírás előírja, hogy így kell csinálni, ilyen szoftverrel, nyomatékkulccal, ezt komplettül kicserélve, akkor elmagyarázza, hogy drga a szoftver, csak a lúzer használ nyomatékkulcsot.
Mind bele fogunk dögleni, mert a magyar nem cseréli a döglött dízel részecskeszűrőt, hanem kiütteti Mekk Mesterrel a DPF-t, szoftverből kikódolja az ellenőrzését és 20e-ből megvan a BMW javítás és még jobban is megy kevesebbet fogyaszt.
A magyar 'prémiumot' akar, de olcsón. Hát az nincs. Legfeljebb a prémium látszata. Az autó _márkájára_ vigyáz, lássa a szomszéd, neki telik BMW-re. De a karbantartásra annyi költ, mint amennyit egy Suzukira egy német. Elég megnézni egy 10 évig Mo.-n használt autót és egy 10 évig Svájcban használt autót! A magyarországiban a fele már nem eredeti, tele van "shortcut"-okkal, orrán-száján folyik az olaj, mert az egyszer használható tömítést már háromszor használták, stb.

Példa #2: Lakásfelújítás. Volt alkalmam összehasonlítani bécsi és budapesti (Rózsadomb!) lakásfelújítást. A bécsi sokkal drágább. Az anyag 20-50%-kal, a munkadíj többszörös. De a minőség! Itthon nincs olyan, aki pl. vízvezetéket, fűtés, villanyt, hálózatot rendesen szerelne. Minden a legolcsóbbat keresik. "van ötréteg cső már 100Ft/m-ért!"
Ebben az országban senkinek nem jut eszébe, hogy ha van cső 100Ft/m és van cső 300Ft/m, akkor a kettő között nem biztos, hogy csak az ár különbözik?
Ami nem látszik a vendégeknek, azt a magyar a lehető legolcsóbbra csináltatja.

És hét tk. az egész devizahiteles sztorit is ide lehet sorolni. A hülye magyarja azt hitte van ingyenebéd. Építhet 150m2 családi házat olcsón. Láttam embereket, hogy kereseték, hol 5%, hol 4% a kamat. Mondtam: ember, gondolkozz! Nincs ingyenebéd, ha ugyanaz a bank, az én betétemre 10%-ot fizet, akkor az nem 4% kamat! De nem.

Bankot akarok váltani. Kérdezgetek embereket, nézegetem a bankok ajánlatát, összehasonlító oldalakat. Egyetlen szempont van: hol mennyibe kerül havonta a számlavezetés+egyebek. Semmi más. A szolgáltatások minősége? A magyart nem érdekli. Hogy mennyire kulturált, mennyire kényelmes, mennyire biztonságos a netbank felülete? A magyart nem érdekli. Mennyit kell sorbaállni, ha bemegyek, mennyire csinos az ügyintézőnő, kényelmes-e a szék a bankban, szép-e a bankkártya, milyen szolgáltatást nyújtanak telefonon, a bankkártyaszerződésben milyen biztosítékok vannak, mikor mennyi terhet vállal át a bank pl. kártyalopáskor, mennyi idő alatt garantálnak cserekártyát ez a magyar leszarja.
Egy érdekli: a Kutya Bankban havi 200Ft-ba kerül, míg az Oroszlán bankban havi 1000Ft-ba. De legszívesebben nem is lenne bankszámlája, mert az pénzbe kerül, de a munkáltatója nem akar kp-ban fizetni.

Netuddki. 2014.10.11. 09:56:21

"A magyaroknak ugyanis nem való a minőség."

Az orbán meg úgy gondolkodik, hogy magyaroknak nem való a demokrácia. A magyarnak posztkommunista maffiaállam való. És lőn.
A rendszerlopás után még 25 évvel sincs feldolgozva a társadalomban a trauma ami a kádár rendszer alatt érte. Gyakorlatilag a magyar megélhetési "politikus" 25 éve ezen élősködik. Szerintem akinek van valamennyi IQ-ja az tudja mit is kéne tenni. De hát a beidegződések, a Pavlovi reflex nagy úr...

2014.10.11. 10:00:10

@Szabványok: Baromság. Érdekli, ugyanúgy mint az osztrákot. Az egyetlen különbség a fizetőképes kereslet, amiből Mo.-n kevesebb van. Ezért magas minőségű szolgáltató is kevesebb van. De azért van.

csak egy néző 2014.10.11. 10:02:59

Ma ebben az országban aki számlát is ad és minőségimunkát is végez és még ebből meg is tud élni, normális fizetést tud adni az alkalmazottainak, netán egy picinykét gyarapodni is tud az nem vállakozó, hanem varázsló.

Euscorpius Hungaricus 2014.10.11. 10:04:38

Hát nagyjából ezért lettem önellátó bizonyos területeken, ti. rossz tapasztalat. Saját magam intézem a festést-mázolást-tapétázást, vízvezeték szerelést, egyéb vizes munkákat. Sőt, már konyhaszekrényt is csináltam. (Nem előre gyártott elemekből) Ezekhez persze a szerszámok és a tapasztalat megszerzése idő és pénzigényes, de már az ismerősök is megkérnek egy-egy könnyebb munka elvégzésére. Állítólag simán dolgozok olyan minőségben mint egy közepes szakember. Persze sokkal lassabban. Viszont elegem volt a középszerűért sok pénzt kiadásból. És élvezem is, hogy én is meg tudom csinálni.

2014.10.11. 10:08:20

@Euscorpius Hungaricus: Ilyesmivel én is foglalkozom némileg költségkímélési de főként önmegvalósítási okból: polcok, fürdőszoba bútor, ház köré szegély szűrőkaviccsal, térkövezett járda stb.

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 10:08:28

Ez kb. olyan, mint a zsidók miért csalnak és törekszenek világuralomra, vagy a mint a cigányok miért lopnak és gyilkolnak.

B+, egy ilyen blogger, aki hetente osztja az észt kirekesztésből és antiszemitizmusból, az indexen nem gondolkodik el? Vagy a magyarozás nem ez a fiók? Aztán persze megvan sértődve, hogy a libsi szitokszó és külföldről pénzelt faszfejet jelent.

Szabványok 2014.10.11. 10:09:00

@gab200: Méghogy van minőségi építőipar Magyarországon? Szerintem nincs. Nem véletlen, hogy nincs, mert nincs rá igény. Pl. lakásfelújításnál az emberek kérnek 10 ajánlatot és ha az 3M és 10M között szór, akkor melyiket választja a magyar? Hát persze, hogy gondolkodás nélkül a 3M-eset. Ennek következtében, kialakult, hogy botrányosan alacsony árat mondanak, amennyiért csak botrányosan szar minőségben lehet kivitelzni. Saját tapasztalat is, 4 éve újítottam fel a lakásunkat. Egy éve akarom már felújítani a másik lakásunkat, de rettegek az ajánlattevőktől, mert látom, hogy azzal számolnak, hogy szarul fogják kivitelezni. Pl. villanyszerelésnél mindenből a legolcsóbbat veszik, elavult technológiákkal dolgoznak, egy csőbe annyi vezetéket húznak, hogy szinte szétfeszíti, karbantarthatatlanra csinálják, alulméretezik. De igaz ez a burkolatokra is. Nézem, hogy miként van felrakva a csempe Bécsben és miként Budapesten! Bécsben tökéletesen síkban van a fúgák csodálatosak. Itthon a burkolók vidéken 10mm-s tűréssel rakják fel a csempét, Budapesten 3mm, a Rózsadombon 2mm. Olyan, hogy a beépített kád köré hőszigetelést tegyenek, itthon ismeretlen.
Azt mondod, hogy van nálunk az építőiparban minőség?
Tudod mit?
Adj egy elérhetőséget!
Mert mint írtam, lakásfeljítás kéne, de nem találok olyat, aki nem azzal jönne, hogy okosba megoldja, ő fele annyiért csinálja, két nap alatt beteszi a nyílászárókat, stb. Aztán veszekedhetek vele, mert ferde az ablak és befúj a szél az ablakpárkány alatt.
Ja és a munkavégzés úgy történik, hogy megérkezik a brigád, iszik, telebagóz mindent. Magyarországon egy átlag lakásba 50 csikk van befalazva. Mert persze az aljzatbetont a szemétre öntik rá.

Jelszavunk: "Kis pénz, kis foci!"

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 10:10:27

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Akkor nézd meg az EU politikusokat, pedig a hollandoknál, belgáknál és a többinél nem tudom miféle traumáról lehet beszélni. Akkora és olyan pofátlanul nem titkolt csalások amekkorák ott nap mint nap vannak napidíjakkal, lobbikkal itt messze nincsenek.

ebella 2014.10.11. 10:13:10

Megint el akartál adni valamit a magyaroknak, hogy csúnyán meggazdagodj és kiröhögtek? Nem kéne valódi minőséget adni, a szöveg helyett?

diszkriminans (törölt) 2014.10.11. 10:13:32

Mi részleges lakásfelújítás előtt állunk. Sajnos olyan városban, ahol nem ismerünk mesterembereket. Már nyáron kerestünk olyanokat, akik megcsinálnák, első szűrő volt, hogy internetes elérhetőségük legyen.

Először olyanokat néztünk, akiknek rendes honlapja is volt. Az első 5-6-nak e-mailt írtunk, 1 válaszolt, hogy küldjük el a telefonszámunkat, és 1 hét múlva hívnak, hogy megbeszéljük mikor jönnek helyszíni felmérésre. Elküldtük a telefonszámot, azóta se hívtak. Tovább próbálkoztunk, az egyik vállalkozóval végül telefonon megbeszéltünk egy időpontot, természetesen munkanapon. Nem jött ki senki, este felhívtam, bocsánat, ő elfelejtette, megbeszéltünk egy másik időpontot, úgy tűnik azt is elfelejtette, ezek után nem gondolom, hogy ő lenne az emberünk.

Úgy huszadik vállalkozó volt, akivel végül sikerült időpontot egyeztetni, felmérték, adtak árajánlatot, ezek után bizonyos határokon belül bármilyen sokat kérhettek volna, elfogadjuk, mert egyszerűen nincs alternatíva. Ennyit a fillérbaszásról. Persze ezek is húzták-halogatták az időt, jelenleg 3 héttel az először megbeszélt után kezdik el a melót.

Ebből vagy az következik, hogy minden mesterember tele van melóval (több vállalkozót láttunk furikázni anyagostul a városban azok közül akikkel fel akartuk venni a kapcsolatot), vagy az, hogy kizárólag ismerősök dolgoznak ismerősnek (vagy a kettő együtt), és ma már nem csak munkát lehet csak ismerősön keresztül szerezni az esetek többségében (én pl. nem így helyezkedtem el, szóval kivétel vagyok), hanem kivitelezőt is csak ismertségen keresztül lehet, néhány kivételtől eltekintve. Utóbbi teóriát erősíti, hogy mikor autószerelőt kerestem, akit szintén netes keresés után felhívtam, mikor elvittem az autót hozzá, az első kérdése az volt, hogy én meg honnan kerültem elő. Mondjuk ő rá nem lehet rossz szavam, mert jó munkát végzett, de ebből az jön le, hogy ő is 99%-ban visszatérő ügyfeleknek dolgozik, vagy akiknek őt ajánlják azok.

Hozzáteszem, nem kistelepülésről van szó, ahol mindenki mindenkit ismer...

Netuddki. 2014.10.11. 10:13:57

@Euscorpius Hungaricus: És még hányan!
Óriási probléma ez sajnos az ország szempontjából. Gyakorlatilag tönkre van vágva a szolgáltatóipar. Magas adók, alacsony fizetések, feketegazdaság, az állam nem végzi el a ráosztott munkát..
A blogíró is itt picsog, hogy a "magyar embernek nincs igénye". Közben meg a "tisztelt" választott vezetőinken kellene számon kérni mindezeket. Ja, és az nem érv, hogy a magyar embernek a demokráciára sincs igénye. Ez egy 22-es csapdája. Amit már számtalanszor láttunk a Föld történetében. Amit forradalmakkal, polgárháborúkkal szoktak megtörni. Nálunk is ez lesz majd ha addigra még létezik olyan, hogy Magyarország...

A lófa szára 2014.10.11. 10:15:44

Maximálisan megfelel a valóságnak az írás. Sajnos, nincs pénz, igény az lenne.

Szabványok 2014.10.11. 10:16:03

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Csak érdekelné a minőség.
De nincs pénze rá. Épp ezért, ha nincs fizetőképes kereslet, akkor nem is lesz kínálat. Mert a kínálati oldal sem akar tönkremenni. Így a zsák megtalálja a foltját.
Mivel kevés pénze van a magyarnak, eszébe nem jut, hogy bemenjen a BMW szervizbe és 120eFt-ot fizessen egy akkucseréért, regisztálásért, mert látja, hogy van BMW akku 60-ért Rákosborzasztón, sőt 40-ért Banner és kideríti, hogy a szomszéd szerlőnél van egy ügyes fiúcska, aki 5e-ért regisztrálja az autónak az új akkut. Épp ezért az autószerelő nem is azzal kezdi, hogy: "Uram az akkut cserélni kell", majd a végén benyújtja a 120e-es számlát.

Együtt alakították ki a vevők és az eladók ezt a piacot.

gab200 2014.10.11. 10:16:14

@RedRum: értem a célzásodat :) Én 15 éve ugyanazon a cégnéven dolgozom,a megrendelőimnek a szerződés kötés előtt adok lehetőséget,hogy válasszák ki bármelyik eddigi ügyfelemet ,lebeszélek nekik egy referencia megtekintést.Nálunk is vannak elbaszások,csúszások,de korrektül kezelve.Azt te sem gondoltad komolyan,hogy ezek az adók mellett minden része a munkának teljesen számlás,de ha te megfizeted,akkor az ;) Mielőtt kiforgatnád,én úgy gondolom,hogy az építési anyag szállítása számla nélkül,még nem jelenti azt,hogy összedől a házad.

ebella 2014.10.11. 10:16:20

@csak egy néző: Ember! Messze nem csak autószerelők, meg ácsok a vállalkozók! Bár ács haverom van (autószerelő minek, mikor elmúlik a garancia eladom, addig meg úgy se akarom máshoz vinni a szakszervizen kívül), aki kiválóan dolgozik és ad számlát, ha kéred. Lassan ő is harminc éve vállalkozó és remekül megél, az négy emberével együtt.

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 10:16:34

@Szabványok: Kb. 2 éve volt egy részleges lakásfelújításom. A szomszéd ajánlotta a céget, akik kiváló minőségben elvégezték a munkát. Miről beszélünk, a magyar ugyanúgy megköveteli a minőséget a pénzéért, mint bárki más, nyilván fokozatok vannak, de ezek megvannak bárhol Ny. Európában. Sőt jobban, mert a kevesebb szakértelmet kívánó munkákhoz ott még kevésbé hívnak mestert. Polgáribb lakásokban is sokkal több igénytelen festést látni mint itthon. Annyi, hogy nálunk a zsúfolt lakótelepi szint szinte átlagos, lehet akár polgári szint is, Ny-Európában pedig nem az.

2014.10.11. 10:16:58

@Szabványok: Itt lakom 70 km-re, és gyakran tolmácsolok építőipari ügyben.
Te figyu.... én Bécsben is láttam olyan tré munkát, hogy majdnem hánytam tőle... és nem.... nem magyar csinálta, hanem osztrák.

Nancsibacsi 2014.10.11. 10:18:08

Egy induló cég az első melójáért nem kérhet +10-20 százalékot, akármilyen is a minőség. Sőt gyakorlatilag kötelező 10-20-30%-al olcsóbban elvégeznie a munkát kiváló minőségben, és lenyelnie a veszteséget. Ha lesz referenciája, akkor lehet az árat a reális szintre emelni.
Sajna a hozzászólóra is jellemző, hogy egy cég alapításra úgy tekint, hogy 0Ft befektetéssel keressük szarrá magunkat, rögtön az első melóval. Ez nem megy - tisztában kell lenni azzal, hogy aki céget alapít - mindegy milyen témakörben - az az elején bele kell hogy öljön pár milliót, aztán mikor eltelik pár hónap, esetleg 1-2 év, akkor elkezdhet nyereségbe átfordulni. És mindehhez sokkal többet kell dolgoznia, mint amihez alkalmazottként hozzászokott.

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 10:18:43

@Szabványok: Na most ez, ha az autónak nem árt, innovációt jelent és inkább dicsérendő.

diszkriminans (törölt) 2014.10.11. 10:20:19

@Szabványok:
Mivel információs asszimetria van, ezért adott esetben a drágább árajánlat is takarhat rosszabb munkát. Szóval a történet messze nem a fillérbaszásról szól.

Netuddki. 2014.10.11. 10:21:28

@♔bаtyu♔: Ó B+! Ha nem tudnám, hogy egy fizetett fidesztroll vagy még talán el is gondolkodnék azon a bullshiten amit idehánytál. Nem érdekelnek a nem magyar "politikusok". Elsősorban nem azok élősködnek rajtam. Tudom a fideszesek mindig azzal terelnek, hogy mások többet lopnak, loptak. Faszomat érdekli B+, amikor "ti" MOST loptok, MOST vagytok kormányon, és most kéne rajtatok számonkérni!
Mindig a "másokra" terelitek a szót. B+ már úgy érzem magam mint John Snow a Trónok harcában. De jobb is lesz ha ti is kezdetek becsokizni mert "winter is coming", és jönnek a "mások" elszámoltatni...

2014.10.11. 10:21:59

@Szabványok: Nekem a szomszédom autószerelő vállalkozó. Ha valamit cserélni kellett, mindig felsorolta, hogy : 1. ez a gyári minőség, ennyiért 2. ez a köztes megoldás ennyi mínusz x-ért 3. ez meg a gány, ennyi mínusz y-ért amit nem ajánl, de lehet így is. Lehet választani.

A piac az ilyen, de ha normális a mester, akkor tájékoztathatja az ügyfelet, mint a fenti példa mutatja. Nem muszáj azonnal az olcsóval jönni, előtte ki lehet kémlelni, mit is akar az ügyfél.

gab200 2014.10.11. 10:23:57

@Szabványok: Sajnálom,hogy rosszak a tapasztalatid,ha megengeded javaslok valamit,hogy javíthassál rajta: Ne a kényelmes,internetes árajánlat kérés legyen a preferenciád.Menj el személyesen a cégek bemutató termébe,telephelyére,ott kérjél ajánlatot.Ha szimpatikus az ár és a körülmények,kérjél 3 magászemélyes referenciát,ne legyél rest elmenni,megnézni ,beszélgetni.Persze most nem egy 60x60-as Bny ablak cseréjénél :) Biztosra csak akkor mehetsz,ha a következők szerint jársz el:Az előlegeket tedd ügyvédi letétbe(persze ennek a költségét te fogod állni),az egyes folyamatokat vetesd át szakértővel(ez is téged terhel).Ha bízol magadban és az emberismeretedben,akkor az utóbbiakban leírtak költségét megspórolhatod.

Négyes_ 2014.10.11. 10:27:22

Teljesen korrekt, pontos, élethű, valóságszerű jellemzése a magyar népléleknek. Ilyenek vagyunk. Pontosabban ilyen a keményfejű, irigy, korlátolt, büszke, rátarti szittya őstípusa, amiből 2-3millió mintapéldány él körülöttünk. Tudjuk hogyan gondolkodnak a világról, tudjuk kikre szavaznak folyton, tudjuk, hogy miattuk tart ott az ország, ahol!

AtiSnatch 2014.10.11. 10:29:48

balfaszciganyok.blog.hu - ja, hogy ilyen nincs? Index baszd meg, elmentek ti a kurvaanyátokba.

LallR 2014.10.11. 10:34:41

@Szabványok: ne haragudj, de nem lehet mindenki olyan tipptopp gazdag mint TE.. vannak csóró seftesek is, akiknek néha muszáj az olcsóbb megoldás mert a rezsi kifizetése után még az a kurva 200 forint is sokat számít ha a hónap végén nem tud már kenyeret venni... most nem bántani akarlak, de sztem csendbe kellene maradnod, értem én mire akarsz célozni de nem látod az összes tényezőt csak a magad oldaláról indulsz..

csak egy néző 2014.10.11. 10:37:05

@ebella:
Ember én sem ácsról és autószerelőről beszéltem.
Mutass nekem egy olyan üzletet bármelyik plázában, ahol befizetik az adókat, kifizetik a bérleti díjat, nem minimálbéren fizetik az alkalmazottakat, befizetik utánuk a járulékokat és még valami nyereség is van.

csak egy néző 2014.10.11. 10:39:46

@ebella:
Apropó. Ez a mondatod azért sokat elárul rólad.
"autószerelő minek, mikor elmúlik a garancia eladom, addig meg úgy se akarom máshoz vinni a szakszervizen kívül"

cselo 2014.10.11. 10:41:17

Ez egy rohadt, faszkalap, magyargyűlölő, rasszista blogger, akinek minden ami magyar, bassza a kiguvadt, liberálfasiszta szemét.

cselo 2014.10.11. 10:43:41

Az Index is elmehet a redvás anyjába, a permanens magyar-gyűlöletével!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.11. 10:54:22

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: so-so az biztos, hogy alacsonyabb a piacképes kereslet, de a minőségnek is vannak rétegei, és mégse a legmagasabbnál kezdődik, és megy szépen lefelé

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.11. 10:56:59

@Existimator: azért ez még a régi gyüjtögető rendszerből maradt ránk, hogy mindent mi vagy ismerős csinál meg, mert más nem tud/akar
hiába telt el pár év(tized), ha ezt látod egy ideig viszed tovább, egyszer csak ..

csak egy néző 2014.10.11. 10:57:04

@cselo:
Fogadni mernék, hogy csak a "balfasz magyarok"-ig jutottál az olvasásban és máris idehánytál, te idióta.

egysmás 2014.10.11. 10:57:53

@Szabványok: "Egy érdekli: a Kutya Bankban havi 200Ft-ba kerül, míg az Oroszlán bankban havi 1000Ft-ba. De legszívesebben nem is lenne bankszámlája, mert az pénzbe kerül, de a munkáltatója nem akar kp-ban fizetni."

A bankkártyát arra használja, hogy amikor megjött a lóvé, kiveszi egyben-kettőben.
Mert az ingyen van.
Ha erre használja, mit érdekli a szolgáltatás többi része?
Teljesen racionális döntés, ha a 200 forintos díjút választja.
Mert bankkártyával úgysem tud fizetni a mesternek, amikor kijön megjavítani a csapot.
Kp-val meg tud fizetni a teszkóban is.

Ha valakinek meg annyi pénze van, amennyit már nem lehet ingyen felvenni, az meg ingyen vezettet számlát.

Egyébként biztonságtechnikában működik a minőségi munka.
Egy idő után az üzletkötéssel nem kell foglalkozni, jön a meló szájról-szájra terjedő "faszagyerekek, akik megcsinálják" hírrel.

ne most (CX) 2014.10.11. 11:03:49

Köztudottan a legjobb minőségben azok dolgoznak, akik fillérbaszónak hívják a megrendelőt.

Fauchon (törölt) 2014.10.11. 11:04:30

@bbwd: "ausztria és svájc nem azért él sokkal jobban, mert az osztrákok meg a svájciak jobbak, hanem mert ott nem volt kommunizmus, "

Cserébe volt náci diktatúra. Viszont a magyarokkal ellentétben volt annyi eszük, hogy tanultak belőle és nem építették fel újra.

Fauchon (törölt) 2014.10.11. 11:05:33

@Fauchon: (nyilván Ausztriára, ill. Németországra gondolok)

ne most (CX) 2014.10.11. 11:08:39

Honna tudná a magyar mi a minőség, mikor nem az veszi körbe. Kapunk az EU-tól 10millió eurót kerékpárútra, erre leválasztunk 2m az útból, árokból, rétből egy sárga csíkkal és megírjuk a számlát 10 millióról.
Fillérbaszó EU.

2014.10.11. 11:19:10

Sziasztok!
Egyetértek a poszttolóval. Nekem sokszor volt sok féle gondom kivitelezővel. Sikerült mostanában pénzt megtakarítani és azon gondolkodunk, hogy felújítsuk a lakásunkat, amiben már 10 éve nem volt festés. Nem azért nem volt, mert igénytelenek vagyunk, hanem azért, mert gyűjtöttük a pénzt végre jó minőségű anyagokra. Olyanokra, amiket nem lehet az Obiban kapni.
De most jön az a gond, hogy a méregdrága burkolatot, aminek a fugája kb. fél milliméter, azt kivel rakatom fel? Kire merjem rábízni? A válasz: reménytelen. Pedig Budapesten élünk, jó kerületben. El se jutunk odáig, hogy mennyibe kerül, még a szakértelmet se sikerült megtalálni.
Hát ennyi.
Egyébként meg volt korábban egy kis lakásfelújítás, amiben rokonnak segítettünk. Odahívtunk szakit, aki csinált árajánlatot. Nem néztem rá, hanem azt mondtam: akkor ebben benne van minden, ugye? Kifestesz, felrakod, lemázolod, leragasztod, anyagot mozgatsz, hozol ecsetet, vödröt, gipszet stb stb? Nem alkudoztam, hanem 3x elmondtam neki: most még módosíthatsz az áron, mert utána már nem fogsz tudni, jól nézd meg, hogy minden benne van-e! Azt mondta minden. Ezután(!) ránéztem az árra és azt mondtam oké, megegyeztünk.
Első reggel hívott, hogy hozzak gipszet, de olyan sárga zsákosat, ne pirosat, ugye tudom? Mondom neki: honnan a tökömből tudnám? Te talán tudod, hogy mitől van Internet a házadban, hülyegyerek? Minden benne van az árban. Erre ő: de anélkül nem tud dolgozni. Én: akkor menj el gipszért! Nem ment.
Végül egy zsák gipszet hoztam és újra elmondtam neki 3x, hogy semmit, de semmit nem fogok csinálni. Amikor felmosott maga után, majd megkapja a pénzt. Utána adtam át neki a pénzt és hisztizett, hogy neki mekkora veszteség volt ez a meló.
Elképesztő hozzállás.

Sobo 2014.10.11. 11:19:25

És akkor ma nyerünk? ....vagy megint mindent szétbarmolva, kullogó orral jövünk haza Bucharest-böl? (mint legutóbb is?)
De persze Nagy-Magyar mellénnyel!

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 11:24:09

Ez hülyeség ez a cikk.
Egyszerűen nem olyan tevékenységre kell céget szervezni, amire a vevők a legcsóróbb gagyiproletár kasztból kerülnek ki.
Ha nincs fizetőképesség akkor nem kell kft.-t csinálni rá, és aztán siránkozni rajta, hogy igénytelenek az emberek.
Az igénytelenség ott kezdődött, hogy aki céget alapított az nem mérte fel a fizetőképes keresletet, és utólag elkezdett jajveszékelni, a saját hülyesége miatt.

monyon le 2014.10.11. 11:24:36

@cselo:
fordítva ülsz a lovon - a monitort és billentyűt, a szobáda elhagytad te valamikor mostanában? Nem veszed észre komolyan mi történik körülötted, vagy ezeket a Bull Shitt lózugokat tanulgatod nap mint nap.

Menny már ki a fényre és ne a politikával foglalkozz - alapíts vállalkozást, szerezz megrendelőket, fizess adót és akkor picsogjál B+

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.10.11. 11:27:38

Miért olyan elképesztően igénytelenek a cigányok?
Miért érzik jól magukat a mocsokban nyomorogva?
Ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot?

Sobo 2014.10.11. 11:29:50

@csentecsa: depis vagy? Egyél macskát!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.10.11. 11:31:52

Aki a jég hátán is megél, azt minek vinné a sorsa a homokos trópusi tengerpartra?

Hiszen jó neki a jég is, nem igaz?

dr doktorka 2014.10.11. 11:32:02

24 évvel a rendszerváltás után is csak proli maradt a magyar. Igénytelen, átbaszható. És ha átbasszák akkor mit csinál? Hát befogja a pofáját, mert úgy jobban alszik.
Mi csodálkoznivaló van ezen, hogy a magyar jól érzi magát a szarban? Ezt csinálja a politkai életben is minden nap. Itt van Orbán és bandája: Évi 100 milliárd forintokat lopnak ki maguknak, a vezérek és a seggnyaló udvara kastélyokban laknak. A panelproli népet meg megveszik pár 100 forintos rezsicsökkentéssel meg nemzeti handabandázással.

Ez a nép már csak ilyen értelmi fogyatékos, nincs mit ezen színezni. Birkamenet, a Sztárban sztár, devizahitel, az EU meg a külföld szidalmazása a saját hiányzó IQ-ja miatt, hát ez az ami megy a magyarnak.
Munka, minőség, a saját érdeke megvédése, ezeket a hülyéje nem tudja és nem is akarja.
Ez az ország örökre proli marad, Kádár után 500 évvel is pont itt fognak tartani a magyarok. De akkor már Zambia is fejletteb lesz ennél a kócerájnál.

olcsónafeléértbontottnincs? 2014.10.11. 11:32:55

@Szabványok: Az autószerelős részéhez szólnék hozzá. Autószerelő vagyok, egy BMW-kre szakosodott nem hivatalos szervizben dolgozom. Több, mint 10 éve BMW-t javítok.
megszállott vagyok, a gyári alkatrészek, a gyári megoldások és a gyári célszerszámok, a nyomatékok megszállottja.
Viszont sajnos erre tényleg nincs igény. Mert ahhoz, hogy te minden gyári előírást be tudj tartani, ahhoz nagyon komoly befektetés kell, szükséged van szoftverekre, amik legálisan megvásárolva több százezer vagy akár millió forintba is kerülhetnek, szükséged van gyári célszerszámokra, melyek egy része csak néhány ezerbe kerül, de jó néhány van, ami a több százezres nagyságrend.
Namármost ha ennyit invesztálsz azért, hogy valami pluszt nyújts a többi szervizhez képest, azt nyilván beépíted a munkadíjba, hisz te a gyári technológiával, gyári alkatrészekkel javítod az autót. És ez drága. Drágább, mint "a Bélánál a garázsban".
10 ügyfélből 1, akinek ha kiadod az ajánlatot, akkor nem az az első reakció, hogy ad 1: majd ő hozza, mert a nemtudomhol van kedvezménye, de azért a cikkszámlistát gyűjtsem ki neki... ad.2: van-e belőle bontott....?
És nem feltétlenül azok -sőt, átlalában nem azok-, akik kevés pénzből élnek. jellemzően a 6-10 éves autók tulajai, akiknek volt 5-6-8-10 milliójuk az autóra, de azt hiszik -bár ez általános betegség itthon az autótulajok körében-, hogy az autó fenntartása kimerül abban, hogy tankolunk bele, és ha egy szerelő 10 000 forintnál többet mer kérni valamiért, akkor az átbaszás, lehúzás. Ráadásul általános felháborodás övezi azt, hogy az autószerelő nem adja oda az alkatrlészeket a saját beszerzési árán, hanem keres rajtuk. Érdekes módon az árrés fogalma a kereskedelem, a szolgáltatás minden területén egy elfogadott dolog, a kenyér sem annyiba került a tesconak, amennyiért te megveszed, mégsem sajnálja tőlük senki.

Az alkatrészekről: Valóban a gyári alkatrész a legjobb, amit egy autóba tehetsz. Ez vitán felül áll, még akkor is, hogy az aftermarket gyári alkatrészek -elsősorban BMW-ről tudok nyilatkozni- néha messze elmarad attól, mint amivel eredetileg az autót a gyárban összeraktákm de még akkor is az a legjobb, amit vehetsz.

Valóban vannak gyári beszállítók, akik ugyanazt árulják saját márkanév alatt olcsóbban, mint amit a BMW immáron BMW logóval. A különbség az, hogy a gyári alkatrészek még plusz minőségellenőrzéseken esnek át. Ezért nem szoktam érteni, amikor annak örül valaki, hogy az utángyártott, beszállítói alkatrészen ott van a BMW cikkszám és a logó helye kiköszörülve. Ez pont azt jelenti, hogy nem felelt meg a BMW követleményeinek.
ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, gyári beszállítói alkatrészekkel a lehető legjobban megközelíted az eredti minőséget, és szinte semmivel nem fog kevesebbet futni, mint a gyári.
Illetve vannak gyártók, akik nem beszállítók, mégis jó minőségű alkatrészt gyártanak az adott autóba. Ehhez sok éves tapasztalat kell, hogy tudd, milyen alkatrészből, mit szabad megvenni. Van úgy, hogy egy fajta alkatrészből nem szabad beépíteni egy neves gyártó termékét, aki amúgy más alkatrészekben a minőségéről híres.

Viszont ez általában senkit nem érdekel, mindenki úgy választ alkatrészt, hogy melyik a legolcsóbb, és így nehéz jó autókat csinálni.
Számtalanszor fordult már elő, hogy fék és futómű(!) javításkor elhangzik a kérdés, hogy nincs-e bontott... illetve rengeteg bontott fék és futómű alkatrészt találsz a neten. Meg rengeteg olyan kínából, vagy Isten tudja honnan származó alkatrészt is találsz, amik hiába újak, valószínűleg annál még a bontott gyári is jobb, de hát olcsó....

A bontott erőltetésénél szoktam megkérdezni, hogy bontott kompressziót esetleg....?

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 11:36:41

@dr doktorka: Ez már csak igaz, hogy birkanépség, a magyarok az oroszokhoz sokkal közelebb állnak mentalitásban, mint a németekhez vagy amerikaikhoz.
Ezzel nincs mit kezdeni, gyenge az oktatás színvonala.

dr doktorka 2014.10.11. 11:40:27

@♔bаtyu♔: Jaj, ezek a csodálotos megállapításaid arról, hogy "bezzeg nyugaton minden szarabb" Húha!
Te népnemzeti díszpinty, szombaton nem szokott a Kocsis Máté troll pótlékot adni, nem kell nyomnod a fidesz központi néphülyítését.

Szúnyog 2014.10.11. 11:43:20

Másutt minden jó, itt meg a balfaszok.
Ja. Rohadt egy tetű ez a bloggerka is. Miért nem mész el a picsába a nagy eszeddel?

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 11:46:14

@dr doktorka: ennek nincs semmi köze a politikához, az hogy te melyik pártot szereted vagy utálod az senkit nem érdekel.

csak egy néző 2014.10.11. 11:47:31

Na felébredt a másik mélymagyar barom @Szúnyog: is.

dr doktorka 2014.10.11. 11:50:55

@Fánkevő Fáncsi:

Ez nem oktratás függő, hogy egy nemzet rendre nem jut sehova. Ez genetika, értelmi képesség kérdése. Nem lehet ugyanis azt mondani, hogy Magyarország azért jutott 24 év alatt vissza oda, amiből el akart menekülni 1990-ben, mert az elmúlt 24 évben nem volt jó az oktatás.

Nem, nem ezért. Hanem azért, mert a magyarok ösztönösen hajlanak a lumpenségre, az ingyenéletre, a jobbágyságra, mint sem arra, hogy megfeleljenek a fejlett tudatú, civilizált ember komplex követelményeinek.
Csakhogy ha ezek nincsenek meg, akkor az ember képessége selejt. Egy selejt képességü társadalommal meg sehovca nem lehet jutni. Azzal csak a birkameneteltetésig lehet vinni, tovább nem.

Divi 2014.10.11. 11:52:29

Saját tapasztalatot mondok el néktek:
Informatikus vagyok, szokásos Windows üzemeltetés. csipetnyi programozói háttérismerettel.
Ügyesnek mondanak, de nem tudom ebből mennyi az igazság :)

Én az "üzleti modellt" úgy építettem fel, hogy a piramis 3 eleméből, az időt vettem ki.
Jó is lesz, olcsó is lesz. De úgy fog elkészülni, ahogy sikerül. Persze egy windows rendbeszedés nem tart 1 hétig. De azért nem kapja vissza a gépét 2 óra alatt.

És az "okosba" rendszerű üzletelés szerintem részben onnan is eredeztethető, hogy mi magyarok nem szeretünk 27% áfával, iparűzési adóval és minden egyéb lószarral hozzájárulni a saját magunk által megválasztott I. stadionépítő Orbán Császár, és Gordon apó, és a többi gyökér meggazdagodáshoz.
Én szeretnék feketézni, mert ezek nem érdemelnek ennyi adót ami be kéne fizetnem :)

2014.10.11. 11:52:31

@Fánkevő Fáncsi: Éppen azt írta le, hogy miért nem alapítana ilyen vállalkozást..

2014.10.11. 11:54:15

@Fánkevő Fáncsi: Kíváncsi lennék, hogy a magyar reálbérek mellett milyen lenne a "nyugati mentalitás"..

Szúnyog 2014.10.11. 11:55:24

@csak egy néző: nem tetszik valami balfaszka?

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 11:59:27

@dr doktorka: "...Nem lehet ugyanis azt mondani, hogy Magyarország azért jutott 24 év alatt vissza oda, amiből el akart menekülni 1990-ben, mert az elmúlt 24 évben nem volt jó az oktatás..."

Dehogynem lehet. A népesség általános képzettsége és műveltsége a béka segge alatt van, Nyugat-Európáva mégcsak össze sem hasonlítható.

dr doktorka 2014.10.11. 12:00:24

@Fánkevő Fáncsi:

A politika igenis kihasználja, hogy a magyar nép teljesen igénytelen önmagára. A hatalom rendre ebből jön, nem pedig az igényes, polgári kormányzásokból.
Alsó szinten az emberek basszák át rendre egymást, felső szinten meg a politkusok a népet. A kettő teljesen összefügg, ugyanis nincs olyan, hogy "Én pediglen a körmére nézek a vállalkozónak, mielőtt kifizetem a munkáját", de országos szinten szavaz a milliárdo tolvajokra. Vagy fordítva: a politkiusokat elszámoltatja, de a vállalkozó midnenben át tudja verni.

Nem, ez a nép alsótól felső szintig össztársadalmilag veri át magát. Annak örül, hogy bár átverte őt az X vállalkozó, de ő meg átverte Y Józsit, így valójában nem is nagy a kára.
Közben meg ettől mocsok az egész ország, ezért tart ott ahol: a sor végén.

kuki123 2014.10.11. 12:01:01

Magyarországon nem akarnak fizetni.
Legyen az multi vagy lekoszlott adócsaló maszek.

Egyrészről nincs pénz a rendszerben (a közösségnél) ami van nekik azt félreteszik a rosszabb időkre...igen azt a szinte semmit is. Szóval nincs forgó tőke. Nem tud fizetni és emiatt nem is akar fizetni.

A baj a többivel van akinek van pénze(vastagon). Az se akar fizetni, csak szarokodik.
az ilyeneknek van egy fasza (adócsaló) cége vastagon keres és akkor se akar fizetni, csak halmoz. így valójában a közösségtől veszi el a pénzt. Ezzel is elősegítve hogy a rendszeren ne leygen pénz.
pl minimál béren dolgoztat stb.
Így viszont csak szar munkát kap ...de az nem lényeg ők jól keresnek, híznak.
Szóval nem az a gond hogy a profitot ki akarja maximalizálni, hanem a maximumot is ki akarja maximalizálni. nyilván ez nem lehetséges következmények nélkül.
Mellé társul a korrupció, az adócsalás, a mentálisan faszkalapkodás.
És meg is kapjuk a jelenlegi állapotot.

Aztán ott vannak a multik, akik bár fizetnek, és munkások ezreinek adnak munkát és bért.
De tucatnyi olyan van ami "okos" adócsalást csinál és kimenti azt a pénzt amit a közel minimálbéren foglalkoztatásból nyer.

És hogy ez miért van, mert a fejétől bűzlik a hal, olyan jogszabályok vannak amik a vicc kategóriát ütik az EU-ban.
De még annak a betartatása sem lehetséges.

Ez a sok sok szarakodás mind mind vastagon berétegződött a társadalomba, bele ívódott

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 12:06:04

@balfaszokkal sáncoló: "Éppen azt írta le, hogy miért nem alapítana ilyen vállalkozást..."

Hát azon nem kellene siránkozni, hiszen rengeteg jól menő vállakozást is lehet alapítani. Nem csak olyat ahol mekk-elekekkel van telítve a piac, hanem olyat is ahol megfizetik a tudásod, ha van olyan egyáltalán. Ha cigányputriban akarsz eladni egy Ferrari-t akkor ne csudálkozz, ha nem lesz rá vevő, nem ők a hibásak.

salamander 2014.10.11. 12:08:57

Legvidámabb fütyi: Nagyon ott van a szöveg, amit írtál. Kicsit hasonló a stílusunk is tehát ez is bejött.
Nagyjából a konklúzióval is egyetértek, azonban kiegészíteném egy- két gondolattal.
1. ennek a megélhetési szakmunkás rétegnek a kialakulása a rendszerváltáshoz köthető: amikor a sok hozzá nemértő "vállalkozni kezdett". A komcsi értékrenddel bíró munkásréteg ráébredt, hogy megszívta. Az elvtársak elhagyták Marxot és megtartották a tőkét. Ők köszönték és jól elvoltak, míg a "hatalom gyakorlója" a munkásosztály pedig ismét keményen beszopta. Fura élethelyzet, hogy nem tűnt fel senkinek, hogy a kocsi maszlag alatt valójában egy hatalomváltás elmélete húzódik meg, amely hatalom sokkal erőszakosabb és durvább, mint az azt megelőző volt.
Ebből az "anómiás" balegyenesből tápászkodott fel a társadalom és kezdi újra építeni önmagát. A minőség ezért nem kritérium mert eltűntek a szabályok. Lebontásra kerültek a társadalmi normák. Maradt a jog, ami viszont az egyszerű élethelyzeteket nem képes szabályozni. (mindenki mellé nem állíthatunk rendőrt NAV-ost, papot, és egy Iparkamari szakértőt... stb.)
Ezeknek "maguktól" kellene működniük a társadalomban, de nem működnek. Kérdés: mit lehetne tenni, ha a nagymamához beállít egy festőgárda, hogy festenek. aztán - számla nélkül - előre elkérik a pénzt, majd maszatolnak egy kicsit és lelépnek. A festés meg elmarad, a csak a kosz a bútorokon és a szemétdomb marad.. Marad a jogérvényesítés. 10 évig elhúzódó peres eljárások, aminek közepén a felperes meghal jogutódja nincs, vagy nem akar lenni... és a pert felperes hiányára hivatkozva megszüntetik.
Ezek azok az apró építőkövek, melyek a társadalomban lerakódnak és olyan lassan, ahogyan fű növekszik, újraépíti a társadalmi normákat. Hogy a nagymamát nem basszuk át 2 forintért, mert például nem ILLIK, a szakmai szabályokat megismerjük, mert úgy SZOKÁS, és nem káromkodunk hangosan az iskolában mert ERKÖLCSILEG nem helyes, és nem szidjuk Istent a templomban, mert az szembe megy a VALLÁSI normákkal.
Ehhez kell azonban minimum 100 év NYUGODT polgári típusú társadalmi fejlődés. (Szerintem).

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 12:09:44

@dr doktorka: Szerintem túlbonyolítod. De nekem mindegy.

salamander 2014.10.11. 12:10:11

@salamander: egy- két megjegyzést írtam, de szerintem egy is elég... :D

wiener 2014.10.11. 12:12:03

nagyon jó a poszt
nevettem
de kérném, hogy a magyar boltok hipermarketek választékáról is essen szó ebből a szempontból, mert az igénytelenség ott kezdődik, onnan gyűrűzik be az egész életünkbe hogy szart etetnek velünk, szar a kenyér, szar a felvágott, szar a hús, szar a gyümölcs, az van itt amit kint nem lehet eladni, itthon alig kapni minőségi árut, ha mégis akkor 2x annyi mint ausztriában, nem hozzák be vagy inkább kiviszik mert a magyar úgy se veszi meg, ezzel kellene leszámolni, megölik a gyerekeinket

laci4 2014.10.11. 12:14:26

De baszd meg, ez a kapitalizmus te fasz. Az pedig, hogy így van a te balfaszságod is.

fingerbangs 2014.10.11. 12:15:42

engem mióta megbüntett a nav meg az önkormányzat semmit nem fizetek nekik mindent elcsalok, rohadjon meg az állam, szavazni se megyek, leszarom az egészet

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 12:18:29

Látod doktorka, Salamander is oda lyukadt ki, hogy kevesek vagyunk , a tudásunk, a műveltségünk, és ő még az erkölcsöt is hozzácsapta, ráadásnak

Primitív népség vagyunk, mint a ruszkik, ez az igazság, egy nyugati manusz teljes joggal húzza el az orrát, ha azt hallja, kelet-európai.

laci4 2014.10.11. 12:20:06

És különben is mi ez a blog ezzel a névvel? Nem nagy az orrod véletlenül...

Sobo 2014.10.11. 12:20:09

...hogy fel lehet cukkolni 1-2 posztolót egy ilyen "unalmamban megírt" abberítással.
Gondolom jól szórakozik a cikk írója.
- Na meg én is :)

Danubius 2014.10.11. 12:23:04

Ablakcseréhez kértem ajánlatot:
-20,000 (értsd húszezer) forintért szedik ki a régit úgy hogy nem használható fel újra)
-egy másik 20,000ért szállította volna lakáshoz az ablakot
Elgondolkodtam hogy én 20,000 bruttóért hány órát dolgozok (pedig nem keresek rosszul) és lemondtam a tervről.
-fűtéskorszerűsítés: a szerelő azt mondta jobb a réz mint a többrétegű műanyag. Rábólintottam. Ésszerű ajánlat.
Következtetés: nem hülye a MAGYAR.

Tele Peti 2014.10.11. 12:27:57

Mint azt régebben megírta már Popper Péter, tele lett a világ percemebrekkel, akik csak azt nézik, hogy hol lehet ma megkeresni gyorsan ötvenezer forintot, ki tudja mi lesz holnap...

Amúgy azt gondolom, az egész világ ebbe az irányba megy. MArketing sales szolgálja ki a facebook látszatvilágunkat... És nem csak MAgyarországon, mindenhol... (én nem M.o.-n dolgozom) Add el olcsón, szerezd meg a munkát, aztán, ha már a kliens benne van a projektben amit muszáj, majd kifizeti, hiába lesz a számla vége húsz százalékkal magasabb....

De mit várunk? A látszatvilágunkról legjobb péda az autógyárak. Sportosnak hazudott 1.9 TDI Seat családi autó? Vagy az Audi, mint sportos autó? MInimum másfél tonna... hogy lenne már sportos? A sportos az a Caterham vagy az XBow.. Vagy a terepjárók? (SUV-ok? ) Ugy néz ki, mintha nagyon extreme lennék, mert vezetek egy PAthfindert... CSak nehogy terepre menj vele, mert azonnal letérdel... A Wrangler Jeep, az terepjáró... De az sokat fogyaszt, hangos és ráz...

Dehát ez mind a látsatról szól. Egy igazi terepjáró halálos aszfalton. HAngos, lassú, kényelmetlen és nem utlsósorban iszonyú drága. VAgy egy sportkocsi. Drága, kényelmetlen, rázós, kicsi... A ma emberének nem kell. Csak a sozmszédnak mutathassam, meg a facebookra tegyem fel, hogy sportos vagyok...

Sobo 2014.10.11. 12:29:52

@Fánkevő Fáncsi: ...de te akkor miért nem húzod el az orrod ha azt mondják h ott jobban lehet keresni.

Megvesznek kilóra, majd kilóra dobnak ki. És a kapott, számodra sok pénzzel, nagy dolgot nem csinálsz.
Csicska csicska hátán, mert kell nekik 48-52" tv, vagy egyéb, még nyugatabbról diktált divat cucc.
Ahelyett h menne mindenki haza ahonnan jött és tenné rendbe a sajátját.
Szolgálni "úriéknál" Londonban, hogy itthon vehessek a haveroknak JackDaniels't. Na ez a mai diva gyerekek!

A tv benyögi h Iphone 19 a menő, eladom anyámat, h még véletlenül se láttszon rajtam h maradi vagyok v. csóresz.
Mert az már milyen, na!?

Ki mitől fut, úgysem menekül!

Puszi a modern szolgáknak!

gizmo266 2014.10.11. 12:33:29

Ostpba blogíró. MI magyarok tökéletesek vagyunk, veled van a baj. Ha nem tetszik az emberek mentalitása, akkor tanulj nyelveket, és húzz innen a gecibe. A nemzeti együttműködésm rendszerének nincs szüksége az olyanokra mint te. Vagy dolgozz és kussolj minimálbérért, mert majd egyszer jobb lesz.

monyon le 2014.10.11. 12:34:16

@Danubius: marshallablak.hu - ma Magyaroszágon nekik vannak a legmodernebb gyártó gépsorai, valamint a minőségi nyílászárói. Kérdezd meg őket, csak javasolni tudom.

Más - a szállítási költség örök probléma. Drága az Üza., az út díj, a gépjárművek fenntartása, stb. Egy kiszedett Nyílászárót, m eg ismét felhasználni ( ha már egyszer cserélteted) nem egy jó megoldás.

RdMC 2014.10.11. 12:34:44

Ezeket a karomkodo, alpari hozzaszolasokat nem lehetne valahogy blokkolni?? Annyira nem illik a tartalomhoz hogy az mar faj!

tükörfúró 2014.10.11. 12:35:48

Minden mindennel összefügg, az oktatás is pont olyan, mint a sziló meg a fürdőszoba, mennyi az, amiért még látszólag kapunk valami nyomorult közalkalmazottat, aki kelletlenül és midnent gyűlölve naponta bemegy az iskolába valami 50évvel ezelőtti oktatási szinvonalon ugytenni mintha tanítana?
Na akkor annyit fizetünk.

Az egész egy tünet, a putri effekt, a leépülés általános.
Az ország pont olyan állapotban van, mint kisebbségiek háztartása. Tanulni minek, lényeg a külsőség, a lánc, a kocsi, a rongyrázás. Persze az is hamis és felszines, de nem számít. Rohad, omlik, koszlik a háttérben minden, minden hitelből, segélyből, felzárkóztatási pénznek hívott támogatásbol megy, de "majdcsak lesz valahogy".

Már az un. "rendszerváltás" sem arrol szolt, hogy lehetünk erős, önálló, termelő, valamit világszinten tudó, kiaknázó önmagára bűszke, potens életerős stb nemzet.
Nem volt nemzeti stratégia, semmiféle társadlmi elképzelés, mi az az ágazat, amit fel kell fejleszteni, mi azamiben élen kell járni, hogy kell ugy átalakitani a szoc gazdaságot, oktatást, az életet, a vállalatotkat, a mindenapokat, hogy egy erős, felzárkóni és a világversenyben helytállni képes ország jöjjön itt létre.

Dehogy, mint a putrisok, mikor eltünik a főnök, azt nézte mindeki, mit lehet ellopni, hogy lehet hamar meggazdagodni, másik addig mellettünk güriző elnyomottat meglopni és földbedöngölni végre, mi lesz az országgal, xaromle, majdcsak lesz valami.

Onnantol meg, hogy valahol nincs egy stabil gazdasági szerkezet, nincsenek kilátások, egyértelmű lehetőségek, lefektetett játékszabályok, mindeki "okos" "ügyes" meg eltartott akar lenni, az egész vár egy trendire festettszemétből tapasztott kajiba, élén a látszat és focimániás fősimlissel.... ugyebár.

Kár is felhozni, mit csinál marinéni, meg mi van a szilóval fűrdőszobában, az legluxusabb négyzetmétere többmillió lakásoktól az utakon és minden beruházáson át MINDEN így épül és igy készül, végül többszörös idő alatt, többért mint az normális, a trendy külső és papiron megfelelőség mögött a valóságban a legrosszabb mélyputris "jóazugy ezeknek" hagyományok alapján összegányolva.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 12:45:37

@Sobo: Nem húzom az orrom, senki nem tud kilóra megvenni, anyám már nem él, nem menekülök senki elől, senkit nem szolgálok csak magamat, nincs iPhone-om.

A dolog pedig nem arról szól, hogy megveszek egy üveg viszkit vagy nem, hanem az egész életről, 25...70 között.
Sajnos a magyar fiataloknak sokkal-sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy elpocsékolják az életüket a semmire, és a semmiért, Orbán és Gyurcsány mosolyáért és igéreteiért. Az egy nem túl értelmes és felemelő élet lesz.

tükörfúró 2014.10.11. 12:52:01

@salamander: Ez a szokásos, 25éve mantrázott "majd a társadalom magátol megtanulja" kamuflázs, pont az "utólérjük a nyugati jólétet nemsokára" meg a többi balfékséggel van egysorban.

A valóság, hogy rohamléptekkel távolodunk minden nyugati jogi, erkölcsi, és egyéb felvilágosult normától, bizonyos értelemben a legsötétebb, legnyomorultabb kommunizmusban közelebb áltunk ezekhez, mint ma.

Talán, mert akkor a szovjet-orosz mélyázsiai igénytelenség és szolgalélek valamiféle ellenpontjaként kapaszkodtunk ebbe, mint utolsó szalmaszálba, végülis mi nemrég előtte még az osztrákokkal voltunk egy bandába.

Kolompár Tarzan 2014.10.11. 12:56:15

Fúúú ez, a cikk asszem megéremelne egy Nagyszínpad-ot a következő fesztiválon! Legalább a mai fiatalok tanuljanak őseik hibáiból, ha már azok nem képesek tanulni a saját hibáikból.

Én úgy gondolom, a fillérbaszásnak megvannak a történelmi okai. Az viszont, hogy nem tanulunk a hibáinkból, az nem indokolható sehogy.

Igaz, hoyg szinte az egész világ szneved attól a kórságtól, amit én csak a úgy hívok, hogy a bekerülési ár illúziója. Mit jelent ez? Hogy a világ 99%-a azt gondolja, egy szolgáltatás vagy egy termék ára az egyetlne döntési paraméter, és hoyg a termék ill. szolgáltatás élettartama során más költség nem léphet fel. pedig DEHOYGNEM!!!!
Egyszer kellene csak a sok hüyle ember arcába belenyomni, mibe kerül pl. egy olcsó autó fenntartása, ami 3 havonta elromlik, aztán 3 év műlva el kell adni, mertm ár mindene szar, vs egy jobb minőségű, de vásárláskor drágább autó esetén. Ez a jelenség igaz mindenre. A kőműves munkától kezdve a telefon előfizetésig mindenre. De itt lép be a cikkíró 2. pontja, miszerint a kurvanagy mázlisták vagyunk, és pont mi fogjuk ki a tökéletes mosógépet, ami 20 évig gond nélkül, javítás nélkül fog mosni, igazából még a vizet és az áramot sem kel rákötni, mert az sem kell neki. Mosópor meg főleg nem. De ez nincs így. Nem tudhatjuk, hogy ha veszünk egy szar, kínai kruplinyomót, akkor az 1 nap vagy 1 hét műlva megy tönkre, és az sem biztos, hogy a német csoda krumplinyomót nem kínában gyártották-e, és csak kibaszásból kerül 5x annyiba, nem pedig azért, mert tartós.

Szóval a cikk odabasz, és nagyon de nagyon fontos lenne erről többbet beszélni, az embereket oktatni és tanulni a hibáinkból.

Sobo 2014.10.11. 13:07:01

@John May lives!:

Johnny!

Nyissunk egy oktatócentrumot. De nem ingyen.

La hanta esta mui Lokká

tükörfúró 2014.10.11. 13:11:38

@Sobo: Tény, hogy a hazai igénytelenségi hullám egyik mozgatórugója az egypólusúvá vált világ követmezményeként létrejött ultraglobalizáció, és a vele szükségszerűen ugrásszerűen leromló átlagigényesség, de ez már egy globális kérdés, aminek fényében mi képtelenek vagyunk elhelyezni magunkat, fel sem fogjuk a folyamatot és a problémát, csak sodródunk.

Ez az X milliárd kínai nem élhet osztrák szinvonalon problémája, mert akárki akármit mond, nem tart el a föld és nem termel ki a világgazdaság ennyi házat, autót, luxusállást és luxusnyugdíjat, ez eddig egyértelmű, mégha néhány habókos probálja is valamiféle fenntartható növekedés mesékkel elkenni ezt a problémát.

Csakhogy erre nemzetstratégiai szinten nem lehet az a válasz, hogy EU pénzből azért építjük a trendiplázst, meg díszköves plázafőutcát, meg mitúrót, de majd mi bőrgatyás szittya magyarok meg birjuk oldani mindig, mert a nyugat összeomlik (muhahahha) mi meg majd ülünk a jurtában és ijjal vadászunk, lóról hátrafelé nyilazva természetesen, ....mármint a képzeletünkben.

Mert közben pont azt a kapitalista versenyt folytatjuk, vagy inkább veszitjük el, mint mindeki más a világon, és a valóságban nincsen semmiféle jurta, bőrgatya vagy szteppék és lovak, csak plázák, valutahitelek, vállalkozások, lapostévék és gagyi okostelefonok.

A történelem kerekét pedig senki és semmi nem fogja visszatekerni, hogy mi a képzeletbeli -egyébként nem tul dicsőséges- multba menekülünk képzeletben a saját jelenkori problémáink elől, rohadtul nem érdekel és a jövőben sem fog érdekelni senkitsem.

Kolompár Tarzan 2014.10.11. 13:21:41

@Sobo
Lassan 15 éve ezzel foglalkozom, de itthon senki nem akar tanulni.
Érdekes, külföldi megrendelőkből Dunát lehet rekeszteni. Szóval igény van rá ott, ahol a tudást értékelik és meg is fizetik. Itthon sajnos nem ez a helyzet.

dr doktorka 2014.10.11. 13:22:10

@Sobo:

la gente estan muy loca, ha már kolumbiaiul énekli a miss piquet

dr doktorka 2014.10.11. 13:28:49

@tükörfúró: "majd mi bőrgatyás szittya magyarok meg birjuk oldani mindig, mert a nyugat összeomlik "

Igen ez a legnagyobbb röhej, ezekben a hatosztályos birkamenetelőkben, hogy még annyit sem tudnak, hogy Magyaro-on az az 1%-os GDP növekedés attól van, hogy az itteni nyugati multik lerakatai növekednek évi 10-20%-kal. Minden egyéb pedig, ami vértiszta ősmagyar, az meg zsugorodik vagy legjobb esetben pang.

És ez a bolond birkamagyar óbégat arról, hogy a Nyugat haldoklik, bezzeg mi meg már rég megoldottuk a válságot, jobb lenne lerázni magunkról a Nyugatot.

Hiába, birkaagyú jobbágy nép itt a többség, most különösen nagy számban szabadultak rá az országra.

weine11 2014.10.11. 13:32:45

Itt most az a májer, aki a "magyar"-ra tud negatívan jellemző dolgokat ideböffenteni?
Én vállalom, hogy ilyen magyar vagyok, sőt, tudjátok mit? Ha valaki ad egy 1000 Ft-os árat, akkor körbenézek, hogy van-e ugyanez 980-ért. És ezt ide le merem írni. És a szemedbe is merem mondani.
Általánosan bevett proli szokás, hogy ha valamit felismerünk, ami a kis szaros életünknél nagyobb léptékű, akkor azt elkezdjük szidni.Így tett a posztoló is, és hogy lássátok mennyire igazam van, én is ezzel a mondatommal.
Szóval azért, mert valamit felismersz, észreveszed a működési mechanizmusát, az még nem szar automatikusan.
Ja, tesókáim Albionban és Latin Amerika néhány országában,(amiket ismerek) ugyanez megy. Csak azt nem látod vagy ha látod is, hülye vagy ahhoz, hogy felismerd :)

Sobo 2014.10.11. 13:34:50

@tükörfúró:
Épp követem a ma esti foci-storykat is a neten és épp azt üvöltözik Bucharest-ben hogy: "Ria -Ria Gyözzön Romania", v. " Magyarok back to Asia", na persze románul.

Úgyhogy ne nagyon bőrgatyázzunk, meg ostorozzuk egymást, mert még a végén megjelenik!

Sobo 2014.10.11. 13:39:38

@dr doktorka: Én a fonetikus nyelvre esküszöm.

De jo hogy van köztünk egy latin-magyar is!
Hoztál haza vmi betegséget is?

La hanta esta mui Lokka = a hanta az erősségem?

Sobo 2014.10.11. 13:45:01

@weine11: ...ebben mi a szégyellni való? Nem értelek?
A multik nem ugyanezt csinálják?
A tendereken nem ugyanezt csinálják?

Csak a nyúzott munkásosztályt lehet ezzel cukkolni, h "filléreskedik".
Mindenki más alkudozik.

Igen. És?
Ha nem tetszik, mehetsz el, mint a Shell!

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 13:45:39

@weine11: Én pedig állítom, hogy Albionban nem ugyanaz megy mint Magyarországon, szerintem te valamit nagyon félreértettél itt.

Sobo 2014.10.11. 13:48:27

@tükörfúró: erre nem tudok mit írni, mert meghalad.

Kinntröl írsz?

egysmás 2014.10.11. 13:50:17

@tükörfúró: "Ez az X milliárd kínai nem élhet osztrák szinvonalon problémája, mert akárki akármit mond, nem tart el a föld és nem termel ki a világgazdaság ennyi házat, autót, luxusállást és luxusnyugdíjat, ez eddig egyértelmű, mégha néhány habókos probálja is valamiféle fenntartható növekedés mesékkel elkenni ezt a problémát."

Miért, mi nincs hozzá?

Elég vas, elég tégla, vagy elég internet, esetleg elég sok adás a tévében?

Vagy az a gond, hogy nem tudunk elég cuccot termelni, mert nincs elég munkás?

weine11 2014.10.11. 13:50:25

@salamander: Jaj te gyerek, jól észrevetted, hogy "ennek a megélhetési szakmunkás rétegnek a kialakulása a rendszerváltáshoz köthető"
Te ismersz olyan szakmunkás réteget, amelyik nem megélhetési szakmunkás?

2014.10.11. 13:50:54

@Fánkevő Fáncsi: Erre a következtetésre jutott a poszter is..

weine11 2014.10.11. 13:52:13

@Fánkevő Fáncsi: Lehet, hogy te nem ismered Albiont? Azért mert a szomszéd néni unokaöccse két hónapig pincérkedett kint, már ismerni véled a kinti létet?

weine11 2014.10.11. 13:53:19

@Sobo: Pont azt írtam le, amit nagy okosan számon kérsz rajtam: ezen nincs semmi szégyellni való.

weine11 2014.10.11. 13:55:40

@Sobo: nagy éleslátással nekem szegezed azt a kérdést, amit én is leírtam: ebben nincs semmi szégyellni való, ellenben a posztíró a trendi gunyorkodásával a csökkent gondolkodását minden fennmaradó kétely nélkül tudta igazolni.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 13:56:13

@weine11: Ugynmár weine11. Ne keverjük már össze Nagy-Brritanniát és Magyarországot. Aki azt hiszi, hogy a két ország az majdnem ugyanolyan csak egész pici a különbség, az egy idióta.

Grifter 2014.10.11. 14:06:59

Az a baj, hogy aki drágán dolgozik, attól is ezt kapod. Egyszerűen el se hiszed, hogy nem ezt fogod kapni, akkor meg minek fizetnél érte.

...és a kör bezárul.

Érdekes 2014.10.11. 14:15:46

@Fánkevő Fáncsi: valóban, ott sokkal több az arab,muzulmán,néger stb :)

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 14:31:38

@Érdekes: Te idióta, a te magyarságod csak eddig terjed :)
Hát ezért primitívebbek a magyarok az átlagos nyugat-európainál.
Itt látszik igazán az oktatási, műveltségi deficit .

Sobo 2014.10.11. 14:45:47

Megérkeztünk Bucharest-be!!!!
- a NagyMagyarország hacukás magyarokat levetkőztették!
- a magyar zászlót fordítva nyomtatták a szórólapokra
- füst, füst, füst

m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3649953

Mr. Mojo 2014.10.11. 14:48:32

Van az igénytelenségnek egy másik fajtája is, amikor egy blogtulajdonos (nem blogger) csak azért, hogy Index címlapra kerüljön, és kattintást produkáljon, igyekszik minél megbotránkoztatóbb, minél inkább az ország lakosaiba rúgó hülyeséget a sok mindent eltűrő felületre írni. Nem beszélve egy taknyos kölyök írástudásáról árulkodó firkálmányról, nem beszélve a komoly általánosításról. Javaslom, mozdulj ki családod köréből, és ahogyan minden országban előfordul, majd észreveszed, van ilyen ember, és olyan ember is.

Érdekes 2014.10.11. 14:50:57

@Fánkevő Fáncsi: Kicsit feszültnek tűnsz, ahelyett, hogy mocsári primkó szinten személyeskedsz és többnek képzeled magad egy kavicsnál, pihenhetnél ;)

Látod én jótanácsokat adok, nem süllyedek le a szintedre :)

Érdekes 2014.10.11. 14:53:17

@Mr. Mojo: Hagyjad az ilyen szerencsétlent, nem érdemes még komolyan vitába is szállni ezzel, röhögni kell rajta egy jót :)
Ettől függetlenül a magyar helyzet nem lesz jobb, de az okokról az ilyen elme vajmi keveset tud..megoldást meg nem is lát, nem is kell neki, nincs azon a szinten, elég a kattintékony mocsári szint.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 14:59:11

@Érdekes: Ugyanmár öreg, itt te vagy feszült, nekem nincs rá okom. Nem Magyarországon élek, és nálad 10-szer többet keresek, mitől lennék ideges ?
A te benyögésed a niggerekről, teljesen természetes abban az országban. Annál nincs szánalmasabb mint amikor egy kelet-európai primitív csóró többre tartja magát a más nációknál :)

Mr. Mojo 2014.10.11. 15:04:16

Há'persze, az szintén nem "szánalmas", amikor ilyenekkel tromfol valami "messziről" érkezett névtelen troll, hogy külföldön élek, enyém a Golden Gate, és 1000-szer annyit keresek, mint te. A Be-be-be, az kimaradt véletlenül, azt csak a monitor előtt mondja a kissrác nyelvet öltve. Nem beszélve a "te vagy feszült" kitételről, ami egy igazán gyakorlatlan trollra vall. Több lesajnáló szmájlit légy szíves, mert akkor mindenki látja, te mennyire fensőbbséges vagy, valahol a Wall Street-en, netán a holland gyémántcsiszolók között ülve.

tükörfúró 2014.10.11. 15:06:35

@egysmás: Nincs ennyi energiaforrása a bolygónak, és itt nem -csak- a szénhidrogén alapú gazdaságunkra gondolok, hanem minden másra, a táplálék megtermelése közben felborított ökoegyensúly következményeire, az édesvízkészletek véges voltára...stb..elektromos autóval, napelemekkel és atommal sem menne. Még étel helyett csodakapszulákkal sem.

Amig ami veszélyes eltemetjük, elkaparjuk mint kutya a piszkát és kész, egy idő után nincs hova temetni, ami kell azt kivesszük a földből, nem foglalkozva avval, hogy egy idő után egyszerűen " elfogy",..stb.

Ez nem grinpisz, fatalizmus, meg ződtudatos környezetvédelem, ez egy egyszerű hideg fejű gazdasági számitás, ha valamire szükségem van egy rendszer működéséhez, kell egy input, amit az adott dimenzióban is nehezen szerzek be, nem tudom a rendszeremet villámgyorsan 2000*-re növelni.

Ha mindettől a kihasználó, lefosztó, a földet -hibásan- minden dimenziójában végtelennek tekintő mentalitástol megszabaditanánk a gazdaságot (jelenleg ettől fényévekre vagyunk, és kilátás sincs arra, hogy mi lenne az a mód, ahogyan ez egyáltalán lehetséges lenne), akkor már "csak" a saját társadalmi, gazdasági és egyéb belső, mesterséges, a rendszerből eredő hibákat kellene valahogy ilyen mértékben és léptékben működtethetővé és korrigálhatóvá tenni.

Ami szintén nem tul valoszinű a közeli jövőben, hogyha milliárd dolláros válságokon nem tudunk úrrá lenni, és embermilliók életére van katasztrofális hatással egy-egy spontán anomália (ciklikus válságok, tőzsdelufik, stb) , akkor 2000* meg 20000* ekkora léptékben és összegekkel, világméretekben majd tudnánk korrigálni ezeket a belső rendszerhibákat.

Ez egy globális probléma, ami a jelenlegi termelési viszonyokat és világméretű irányítási rendszereket hosszutávon érinti. A globális felmelegedés meg a többi, az csak ennek egy nagyon picike fejezete, tünete.

Az, hogy van-e lesz-e ezeknek a gondoknak globális megoldása, vagy nincsen, hogy 200 vagy 500éven belül katasztrófa, drasztikus átalakulás vagy mi várható, az sem nem felmentés sem nem indok arra, hogy mi miért rohasztjuk-rohasszuk széjjel ezt az országot mintegy élenjárva a globális önfeladásban és az ugysem megy- tehát minek mentalitásban.

Teljes tévedésben vagyunk, azon sírunk, hogy számosságunkban fogyunk és mi lesz a felosztú-kirovó idiótaságunkkal, arrol meg mélyen hallgatunk eközben, hogy az ember önmagában pont egy kolonc, pont egy eltartandó éhes száj, vagy egy drágán elkapandó, lesittelendő és eltartandó bűnöző.

Minőségi, értéket előállítani képes 21.századi szinvonalú ember(ek)re van szükség, inkább ne legyen családonként 3gyerek, csak legyen egy, de az olyan minőségű, tudású, műveltségű legyen, hogy megállja a helyét a 21.századi globális versenyben.

A nemzetek méretének, látszámának, az országok méretének semmi köze a sikerességükhöz és az ott elérhető életszinvonalhoz, már az ipari forradalom kezdete óta. A pici anglia a fél világon uralkodott egy ideig, stb.
Ehhez képest mi minden tekintetben, az oktatásban, a kormányzásban, a közösségi és a hivatalos kommunikációban szószerint visszefelé megyünk, teljesen, totálisan.

Evvel csak akkor "nyerhetünk" (egy nagy lókukit a valagunkba kb) ha tényleg lesz valami az egész jelenlegi rendszert megrázó világbalhé évtizedeken belül, mert akkor avval a boldog tudattal eshetünk széjjel mi is, hogy na megmondtuk előre, nem vezet itt semmi sehova.
Ami az örök vesztesek önfelmentő érvelése, semmi más, ettől még se nekünk nem lesz jobb, se másoknak rosszabb, se semmi.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 15:13:44

@Mr. Mojo: Hát igen Mojo sajnos ezzel mincs mit tenni, valóban sokkal többet keresek, és valóban kettőnk közül Ő az aki nem beszél idegen nyelveket és nem ismer idegen kultúrákat, és még a niggereznésnél tart. Nem maradt más a számára. Ez az egyetlen ami legalábbi képzeletben mások fölé emeli. A való világtól ez nagyon távol van. Primitív magyar.

Igazán sajnálom Mojo, de ilyen az élet. Ha azt hiszed, hogy csak billentyűhuszár vagyok ez engem nem érdekel, ez nem egy érv.

scsaba1 2014.10.11. 15:20:45

Az ember, aki nem mássza meg a Mount Everest-et. Majd ír egy posztot is róla, hogy miért nem mászná meg... : hanyattfekveröhög:

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 15:22:53

@Fánkevő Fáncsi: aha.szòval te a neten meg tudod mondani ki mennyit keres.
Ès azt is hogy ki hol èl.
Ès neked, mivel külföldön lax, ès 10annyit keresel az akàrmennyinèl, evidens, hogy neked van igazad.
Èrtem.
Ès mi vagyunk primitìvek.
Bravò

diszkriminans (törölt) 2014.10.11. 15:23:32

@tükörfúró:
A világ fejlett és fejlődő része között a legkisebb különbség az élelmiszer fogyasztásban van, a legnagyobb a szolgáltatásokban.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 15:28:32

@Sexual Harassment Panda: Így van, nagyok könnyű megmondani a hozzászólók szociális hátterét, életkorát, műveltségét, néhány odavetett szóból. Nem egy nagy tudomány.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 15:31:22

@Fánkevő Fáncsi: hogyne.Ne fàrassz a xar dumàddal.
Ès attòl hogy te külföldön lax, ès többet keresel az akàrminèl, ezèrt igazad is van egy vitàban.
Vilàgos.
Sztem meg kurva anyàdat.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 15:40:40

@Sexual Harassment Panda: Te például egész biztosan nem egyetemi oktató vagy, de ne haragudj még csak nem is értelmiségi. az írásod alapján igencsak fiatalka, ahol még nagyon fontos az "egyéni" macsó stílus. Ebból következően valószínű alacson jövedelmed van, vagy anyuka tart még el egyelőre, de valószínű mindenképp otthon laksz, lakásra még eddig nem futotta.
Ilyen egyszerű. Pedig még gyakorlatilag nem is beszélgettünk semmi lényeges dologról. Az ember maga a stílus.

CommentR 2014.10.11. 15:50:17

@Teddyke: Ha lenne egy valódi elérhetőséged, tudnék orvosságot a problémádra.
A posttal kapcsolatban meg csak annyit: sok éves tapasztalatból tudom, hogy van igény a megbizható szolgáltatásra és még csak nem is a felső tizezerben kell ezt az erre igényes réteget keresni. A fillérbaszó megrendelő a fillérbaszó vállalkozóra fog rátalálni és ez igaz oda-vissza. Ha engem felhivnak és érdeklődnek egy adott szolgáltatás ára felől, már az első beszélgetéskor feltétlenül elmondom, hogy ha a legolcsóbbat keresi, akkor kár is egyezkednünk. Ennek ellenére 10 esetből kilenc megegyezéssel zárul. Tehát tapasztalatom alapján: a cikk nagyrészt marhaság...

Bona Fide 2014.10.11. 15:51:52

Ez csapda!
A post író egyetlen célja az volt, hogy összegyűtse a balfasz magyarokat a komment szekcióba. És micsoda siker kérem szépen. Ámberek! Egymást szapuljátok itt. Ilyenkor mindenki olyan tapasztalt, bölcs, okos, gazdag, grammar nazi, stb. Elbeszéltek egymás mellett, kioktatjátok egymást. Tisztelet a kivételnek.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 15:57:37

@Fánkevő Fáncsi: igen, ez valòban ilyen egyszerű, de amit idàig leìrtàl ez kb nettò baromsàg.
Mi a faszom az "alacsony" jövedelem?
Mi a faszom az a "fiatalka"?
Az atv-n voltak ilyen szintű horoszkòpok, mint :"Ön holnap reggel fel fog kelni", vagy "fel fog menni egy lèpcsőn".
Leszel szìves finomìtani.
Èletkor tòl-ig
Jövedelem tòl-ig
Kül/belföld
Stb
Azt idàig tudjuk hogy anyukàmmal èlek, alacsony jövedemű?? (Bàrmi is az)
Fiatalka?(nem tudom èrtelmezni)
Valòban kìvàncsi vok az eredmènyre .

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 16:14:31

@Sexual Harassment Panda: A jövedelmet én nem határoznám meg, kérdezz meg valakit, hogy mit jelent az alacsony jövedelem, aztán gondold át, hogy oda tartozol-e, vagy te a "sokat keresek mert banktulajdonos vagyok, vagy mi a kúrva faxom" kategória vagy-e inkább, ezt te tudod jobban..

Fiatalka azt jelenti, hogy például nem tudja mi az hogy fiatalka, ezért aztán megkérdezi.
Keress rá a wikin, mi az hogy fiatalka, vagy esetleg a nagymamád tudja, ő még ismeri ezeket a régi szavakat.

Nem finomítok. Az ATV-n pénzért jósolnak, neked be kell érni ennyivel, ingyen.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:20:11

@Fánkevő Fáncsi: hàt kb ennyire szàmìtottam.
A semmi, a nulla, a mellèbeszèlès.
Amit leìrtàl abbòl semmi nem jött be.
Erre voltam kìvàncsi.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:25:09

@Fánkevő Fáncsi: te tipikusan az a tìpusù barom vagy aki magas lòròl ossza az èszt, ès azt hiszi hogyvő különb, de amikor bizonyìtani is kène akkor megy a nagy mellèduma, a süketelès.
"Fiatalka", meg "alacsony jövedelem", igen, ez teljesen èrthető.
Egy balfasz vagy, egy senki szar.
Amit màr fentebb ìrtam, a k.a anyàd.
Kb ennyi.

dr doktorka 2014.10.11. 16:26:37

@weine11: "Általánosan bevett proli szokás, hogy ha valamit felismerünk, ami a kis szaros életünknél nagyobb léptékű, akkor azt elkezdjük szidni"

Nagyon fontos és igaz meglátás!
Ezek után már nem is kell mélyelemezni, hogy miért lételeme a kis szaros életü proli fidiótáknak naponta szidni az EU-t, a multikat, a civil szervezeteket.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:29:41

@angyalföldi partizán: amit leìrt, hogy anyàmmal èlek, "fiatalka" vagyok, "alacsony" jövedelemmel, nna az sajna nem jött be, pedig tènyleg kìvàncsi voltam mir tud kiderìteni.
Sajnos amikor kellett volna eredmènyt felmutatni, akkor jött a magaslòròl lenèzès, a "veled befejeztem" szindròma, ami mögött az van, hogy kurvàra nem lehet megmondani egy nicknèv mögötti emberről semmit.
Aki ilyeneket fröcsög, hogy èn különb vagyok nàlad mert külföldön èlek ès 10 x annyit keresek, az lehet hogy tanult, de nem I telligens ember.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 16:33:08

@Sexual Harassment Panda: Sajnálom, hogy ennyire mélyen érintett Panda.
Vagy tanulsz, míveled magad és szorgalmasan dolgozol,
vagy pedig káromkodsz, niggerezel és egy senki proletár tróger leszel örök életedben, (aki persze azért hőzöng és erősnek érzi magát)

És erről senki más nem tehet ez mind a te választásod.

dr doktorka 2014.10.11. 16:38:57

@Mr. Mojo:

Látom, egyre szarabb érzés fideszes handbanda magyarnak lenni. A világ jókat röhög a ti sikertelenségeiteken, na meg a nagypofájú mellveregetéseiteken.

Dógzozni kéne má kurultáj elvtársam, meg tanulni, na meg ellesni a fejletteb világtól, hogy mit csinálnak jól,. Ehelyett a magatok fajta handabanda vérmagyarok azzal nyugtatgatják magukat, hogy a fejletteb világ sokkal betegebb és sokkal siketeleneb a magyar parasztnál.
Bruhaha.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:41:11

@Fánkevő Fáncsi: na akkor:
30-35 èves vok.
A csalàdom jòmòdù, vàllalkozò, kb 40ève.(műanyagfeldolgozò)
Tiszta, normàlis, termelő vàllalkozàs, nem az adòcsalò fèle.
VAn 3ingatlanom, Bp felkapott külvàrosàban. (Cinkota/Àrpàdföld)
2006 òta külföldön èlek, 2009ben dolgoztam 1èvet Mo-n.
Akkori bejelentett fizetèsem 450-550.000 Bruttò/hò között.
Jelenleg 2000_2500eurò nettò/hò között.
Nyelvtagozatos àlt.iskola, spanyol szak
Gimnàzium
Utàna szakmunkàskèpző+ technikum, gyerekkori àlmomszakmàmat tanultam meg, ès abban is dolgozom.
3idegen nyelv ,angol/francia/nèmet közepes szintű ismerete.
na ezt vesd össze amit gondoltàl.
Szòval egy nem szegèny is lehet büdös bunkò, mint èn.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:43:18

@dr doktorka: hm..nekem van egy olyan èrzèsem, nem tudom mièrt, de hatàrozottan ùgy èrzem, te NEM a fideszre fox szavazni.

dr doktorka 2014.10.11. 16:46:57

@tükörfúró:

Nincs olyan számítás amelyik kimutatná, hogy nem élhet a földön 6 milliárd ember jóléti társadalomban. Az olajról is kiderült, hogy csak a jelenleg ismert készletek több mint 200 évig elegendőek.

ekat 2014.10.11. 16:56:46

N e foglalkozzatok Fáncsival, nagyon rosszul érezheti magát ott akárhol a 10x-es fizetésével, ha abban kell kiélnie magát, hogy magyar blogokon észjátszik. :)

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:59:30

@ekat: neki olyan a munkaszerződèse, hogy 10x annyi mint a többieknek.ennyi.
A vitàkat is ùgy rendezi le, hogy akinek több a fizetèse, annak van igaza.Ezèrt ő nem elavult èrvekkel operàl, előkapja az aktuàlis havi fuzetèsi papìrt, ès akibek magadabb összeg szerepel, anbak van igaza.Ennyi.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 17:00:17

@Sexual Harassment Panda:
Panda az korábbi dolgogat nem én találtam ki rólad, hanem te árultad el magadról.
Aki primitív az egyszerűen nem viszi semmire, hiába próbálod az ellenkezőjét tálalni. Most hirtelen kiderül, hogy egy sok nyelvet beszélő nagyvilági személlyel állunk szemben, aki néha niggerezik. Hahaha.
Ne fárasszuk már itt a nyájas olvasókat, azzal hogy te ki is vagy tulajdonképp.
Én nem kértem kitalált önéletrajzot tőled.
30-35 éves, 2000-2500EUR jövedelem, hahaha.
Egyébként ez egy elég fika pénz, de nyilván ennyire nem vagy azért otthon a külföldi jövedelmekben, de hisz már megbeszéltük hogy nem vagy egy értelmiségi.
Lenne ha igaz lenne, de sajnos te nem vagy egy sok nyelvet beszélő világfi, a nagyvilágból. Ellenkezőleg.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 17:03:26

@Fánkevő Fáncsi: :)
Okè!
Sajnos amiket leìrtam mind igaz, ezt vesd
Össze azzal amit te fröcsögtèl össze fasz!
Egyszerűen ràbasztàl mint kocàcs a faszàra .
Ha gondold hìvj fel azt majd helyreteszlek agyhalott!

egysmás 2014.10.11. 17:06:07

@tükörfúró: Annak, amit elmondasz, kb semmi értelme, mert nem érvelsz, csak beszélsz.
Van egy rögeszméd, amiből nem engedsz, arra építed fel az érvelésed.

Az energiaszükségletet fedezni tudnánk, főleg, ha kihasználjuk az energiahatékonyságban rejlő lehetőségeket, a kaja-pia (különösen az ivóvíz) pedig kifogyhatatlan -elhasználhatatlan- mennyiségben áll rendelkezésre.
Az lehet, hogy az eloszlása nem ideális, de a mennyiségével semmi baj nincs. Magyarországon pl. kb 600 mm csapadék esik egy évben.
Ha egy négytagú család él egy 80 négyzetméteres házban, a 80 nm-re esik 48 köbméter csapadék, ami nagyon komoly része egy négytagú család vízfelhasználásának.

És ez csak a tetőre esett.

Napenergiából pedig több jön a tetőre, mint amennyit el tud használni az ember gyereke.

De egyszerűbb azt mondani, hogy a kínaiknak, magyaroknak, indiaiknak nem jár a jólét, mert nem bírja el Föld.
Ezzel kb eljutottunk oda, hogy miért élünk szarul.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 17:07:36

@Fánkevő Fáncsi: a 2000-2500eurò nettò az 3000eurò fölötti bruttò.
Az nem egy "fika"pènz, nem is kiemelkedő, àtlagos.
Mellesleg nekem elèg.Be vagy sèrttődve, mert összefröcsögyèl minden baromsàgot, amiből egy sem jött be te faszlàma.
Hahaha!!
Ha nem hiszed, nèzd meg az ipcìmemet honnan netezek fasz.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 17:10:31

@Sexual Harassment Panda: Egyébként mondd csak mitől szoktál le hirtelen a "lax", "fax" igékről, és miért mondtad az hogy
"Ès mi vagyunk primitìvek."
Én nem rólad beszéltem, hanem a niggerezős haverodról, miért vetted magadra, te szerencsétlen ha mindez alatt te egy nagyvilági vállalkozó voltál (2000-2500EURO-ért, a munkltató még nem döntött mennyit fog adni)
Ja primitív vagy öreg és tanulatlan, és ezt nem tőlem tudod az biztos. Annyira hülye vagy, hogy azt hiszed ez valami jó dolog.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 17:18:56

@Sexual Harassment Panda: Most ezen ne vitázzunk már öreg, az egy remek pénz egy német szobafestőnek, de még egy informatikus is a dupláját keresi 2000-2500 EURO-nak. Nemhogy egy jól kereső mérnök vagy orvos. Nehogy már olyan jó pénz legyen az, még a végén félrevezetjük a többieket. Vagy hazajössz minden nap aludni és bevásárolni ? Vagy ott is van 3 ingatlanod nem csak Pest környékén ?
2000 EUR-ból ? Mókás ürge vagy :))

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 17:19:36

@Fánkevő Fáncsi:
"Most hirtelen kiderül, hogy egy sok nyelvet beszélő nagyvilági személlyel állunk szemben, aki néha niggerezik. Hahaha."
Pròbàld + èrtelmezni a sajàt ìràsodat.
Köszönöm.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 17:24:41

@Fánkevő Fáncsi: hùha! Te aztàn felidegesìtetted magad!
Igen, èn ennyit ketesek.valòban, egy orvos/mèrnök a duplàjàt keresi.Egy bankigazgatò meg a mèrnök fizetèsenek a 10szeresèt.
Egy olajsejk meg òrànkènt keres annyit.Naès?
Neked van egy agyhalott szemlèleted, miszerint annak van igaza aki többet keres.
Lehet hogy te rendkìvül sokat keresel, ès nagyon tanult vagy, de intelligens semmikèpp .
Ès most kopj le mert fàrasztasz.

tükörfúró 2014.10.11. 17:41:05

@egysmás: Nem. Sőt. Te gondolkodol azon mi "jár". Mint jómagyar panelproli, ezjár, azjár. A világon senkinek semmi nem "jár", maximum a szánk. Verseny van..és ez így is marad.

Én azon pörgök -szerinted ez "rögesztme"- mi a szűk keresztmetszet, mik a gazdasági problémák világszinten, és miért kellene hajtani, mert egy ilyen kis ország ebben a nagy játszmában eleve statisztikai hiba méretű.

Vagyis senkit nem érdekel ha lábon elrohad is, nem tul nagy, hogy fájjon.

De nem nehéz igazi sikert kovácsolni sem, ha megy az orsztráknak, a csehnek vagy a szlováknak, mehetne nekünk is, csak ahhoz először is más gondolkodás kellene, nem olyan, hogy JÁR, hanem olyan, hogy mit kellene TENNÜNK, hogy kellene gondolkodnunk, kiket kellene megválasztanunk, vagy merrefelé kellene változtatnunk, hogy kimásszunk a xarbol, amibe egyébként mi tettük magunkat.

Fánkevő Fáncsi 2014.10.11. 17:41:39

@Sexual Harassment Panda: Nem Panda, a fizetésbe te kapaszkodtál bele, nem én. A te mániáddá vált.
Én nem kötöttem semmiféle igazsághoz, én nem mondtam, hogy '"igazam van, mert sokat keresek". Ha primitív senki vagy nekem úgy is jó, de nehogy már azt hidd hogy egy tanulatlan senki épp annyit ér a világban mindenhol, mint bárki más. Tőlem aztán káromkodhatsz meg anyázhatsz, amennyit akarsz.
Állításod szerint senkiházi szar káromkodós szobafestő vagy Németországban, és azt hiszed hogy ezzel elértél egy színvonalat.
Semmit nem értél el. Egy 2000 EURÓS kelet-európai szar vagy te ott, egy senkiházi. Ők németek nem oroszok vagy szlávok. Annyi pénzből megélni is nehéz, nemhogy félretenni.

egysmás 2014.10.11. 17:46:14

@tükörfúró: Oké!

Az ivóvíz nem szűk keresztmetszet.
Az energia nem szűk keresztmetszet.
A kaja nem szűk keresztmetszet.
A munkaerő nem szűk keresztmetszet.

Tehát, mi a szűk keresztmetszet?

igazi Ténytár 2014.10.11. 18:06:12

@ "Persze kicsit drágábbak lennénk mint a többi, olyan 10-20 százalékkal biztos. ..., normálisan gazdálkodnának velük, figyelnénk a kiadásainkra. És figyelnénk a bevételeinkre is....Ettől függetlenül kábé 3 hónap alatt tönkremennénk. "

ITT van a LÉNYEG,

A baj csak az, hogy ezt a sztorit mar megírták kétszer is másutt!

Tessek elolvasni, hogy mi is a baj :

mandiner.hu/cikk/20110729_tolem_ezert_nem_kapsz_munkat
kuruc.info/r/7/82930/
modoros.blog.hu/2011/08/07/tolem_se_kapsz_munkat

tükörfúró 2014.10.11. 18:08:21

@egysmás: Mindezt biztosan tudod, hogy a végtelenségig tartó növekedéshez elégséges mértékű, és milliárdok élhetnek osztrák szinvonalon.
Irigyellek.

Bár tudná a világ és az egyesült államok elitje is ezt a nagyszerű dolgot, olyan okosak lennének mint te magad egyszermélyben.
Máshogy alakulna a világpolitika, az biztos, ha nem egyfolytában arra kellene törekednie az erőseknek ,hogy megőrizzék a szűkös erőforrásokból kihasított szeleteiket, és az erőforráspiramis alján tartsák a priferiális országokat-vidékeket...:)

Muhahhaha, képzelődsz barátom, de ez a bejegyzés a hazai szarrágásrol szól, elszórakoznék azon a sok scifin amivel mindezt levezetnéd, főleg az energiát, de erre itt nincsenek megfelelő keretek, igy erre a témára többet nem vesztegetem a szót itt.

peterthefirst 2014.10.11. 18:09:32

Ha Nagy Britanniaban kezdenel egy ilyen lakasfelujitos vallakozast a heti £1000 garantalt, es nem gyozned a melot. Ja es mindig ki lennel fizetve, nem honapok mulva hanem egybol.

egysmás 2014.10.11. 18:13:49

@tükörfúró: Te beszéltél szűk keresztmetszetről.

Szóval, mi a szűk keresztmetszet?

igazi Ténytár 2014.10.11. 18:15:47

@wiener: Sajnos az egész dolog azért van, mert a MAGYART CSAK A PÉNZ ÉRDEKLI (hogy ez mikortól ered az érdekes cikk lenne)

Mert bar sok a gond azért meg EU-ban se élünk rosszul (világról nem is beszelve), de azért tényleg mindenki aminél olcsóbbra hajt, képes filler külön utazni a varos másik végébe stb.

Csak ugye a hülye KIVAGYISÁG se BEKÉPZELTSÉG mar a rendszervaltozáskor is, hogy nekünk Nyugati életszínvonal jár (mert csak), de a kötelezettségek nélkül.

Mert ha nem lett volna kommunizmus (nem is volt) akkor mi osztrák színvonalon élnénk blablabla... mar 200 éve se éltünk úgy mert akkor is mindig más a hibás mi sose mentalitás ment.

egysmás 2014.10.11. 18:28:28

@a Ténytár: Ha magyart a pénz érdekelné, akkor lenne neki.
De a magyarokat nem a pénz érdekli.
A magyarokat az érdekli, hogy a másikkal mi van.

zobod 2014.10.11. 19:04:36

Minőség ürügyén sokszor csak a lenyúlást kapja a laikus. Ha a kínálati oldal tisztességes, akkor a keresleti oldallal sem lesz majd gond.

Kaszáspók 2014.10.11. 19:16:27

Ilyen surmó, proletár stílusban leírni egy blog bejegyzést, már szinte művészet.
Dől a poszter szájából a trágárság mint a trágyalé, és még ő mer kritizálni másokat, és ő meri mondani magáról hogyaszongya neki van "normális beszédkészsége"....

Micsoda? A bazmegfaszgecipicsakurva? Ez a normális beszédkészség?

Úgy vágnám szájon az ilyen kis bugrist, hogy a takony menetet vágna a nyakán...

tisztapista 2014.10.11. 19:52:52

Én csak olyannal dolgozom, aki minőséget ad. Aki nem, azt elzavarom.
Számlaadás alap.

Egyre több ilyen szakember van, nem csak panelprolik meg önjelölt ezermesterek vannak az országban.

RCH 2014.10.11. 20:26:30

Fordítsuk meg a dolgot egy kicsit!
6-8 év alatt sem voltam képes találni egy normális, megbízható szerelôt a robogómnak.
Minden egyes alkalommal azt mondtam: nem olcsó, hanem jó munkát kérek, mintha magadnak csinálnád. Ha egy órával továb tart, kifizetem, csak legyen jó. Ehhez képest mikor átveszem a motort ilyenek vannak:
- retkes a nyereg, az ellenségemet se ültetném rá
- nem mûködik az index
- 8 tételbôl 3 nincs megcsinálva, mert nem volt rá idô. Hogy miért azt nem tudom, hisz maradhatott volna ott a motor
- hiányzik az egyik kormányvégsúly
- ferde a plexi
- nincs visszatéve a levegô vezetô gumicsô (valszeg megsütöttem volna a motort, ha nem veszem észre)
- a frissen megcsinált, de mégsem egészen jó motort újra megcsinálják úgy, hogy visszatették a régi alkatrészt, a kifizetett újat megtartották. E(z perse csak hetekkel késôbb derült ki.)
- stb.

Igen, én megfizetném a rendes, lelkiismeretes munkát, mert nekem nem az olcsó kell, hanem a jó!

Legvidámabb Balfasz 2014.10.11. 20:30:12

@Kaszáspók: Azért csak kibújt belőled is a gróf a végére. :)

2014.10.11. 20:35:40

Azért sokszor nem nagyon derül ki, mitől kerül az a másik ajánlat x*1.2-be. Még jó, hogy az olcsóbbat választja az ember...

Malthus 2014.10.11. 20:57:08

Sajnos Mo.on a informális utakon keresztül dől el hogy kihez kerül egy munka/megrendelés. Valaki valakije ajánl valakit aki a végén legalább ugyanolyan szar munkát ad ki a kezéből mint bárki más akit ismeretlenül kerestél volna meg.

csárlszbrunzol 2014.10.11. 21:06:30

MINDENKI olcsón szeretne vásárolni, és drágán eladni. Aki a munkaerejét adja el (vállalkozó, vagy éppen munkavállaló) a lehető legkevesebb költségből, a lehető legkevesebb erőfeszítéssel szeretné a lehető legnagyobb lét akasztani.
A legnagyobb öröm, ha mindenki más teljes árat fizet, de valaki a két szép szeméért töredék áron jut hozzá a hőn áhított portékához, szolgáltatáshoz.

A népesség töredéke gondolkodik úgy, hogy szívesen kifizetné a magasabb árat a magasabb színvonalért is. De sajnos az olyan szolgáltatókat (ahogy a poszt is levezeti) megeszik a disznók. Így aztán marad az olcsóság. Ha valaki hajlandó többet fizetni, akkor is jó eséllyel azt kapja, amit az olcsójánosok. Majd ha egyszer a minőség, korrektség, tartósság, stb. is érték lesz a most szinte kizárólagos ár mellett, akkor az majd talán kitermeli azt a szolgáltatói kört, amelyik igényes lesz. Addig nem. Nincs rá piaci kereslet.

Legvidámabb Balfasz 2014.10.11. 21:16:43

@laci4: De, nagy az orrom, de anyádat például pont nem zavarja, mert pont jó helyen csikizi pluszban...

Szabványok 2014.10.11. 22:28:13

@gab200: Részben igazad van. De csak részben.

Ha elkezdek utánajárni, talán találok valahol egy normális lakásfelújítót.
(Autószerelőt már találtam. Sikerült vele megértetnem, hogy én nem a legolcsóbbat akarom, hanem a legjobbat. Nem akkor cserél mki valamit, amikor már kiesik, hanem akkor, ha úgy látja a következő szervizig nem biztos, hogy kitart. Mindig az eredti gyári alkatrészt teszi be. Sok-sok apróságot megcsinál, attól kedzve, hogy kipucolja az autót, pontos, lekiismeretes munkát végez. Nem a legolcsóbb, ismerősök elborzadnak, hogy mennyit fizetek egy "olajcseréért". De az olyan olaj és olyan szűrő, amilyet a tervező elképzelt. És nemcsak egy olajcsere, hanem mmindent végignéz, mindent megcsinál. Nem kell mindent kivennem az autóból, nem kell leltárral átadni, megbízható. És ő is megbízik az ügyfélben. Nem kell előleg, beszerzi az alkatrészt, beszereli és amikor átadja akkor fizetem.)

Na ilyet szeretnék én az építőiparban! De nincs egy életem rá, hogy megkeressem.

Ügyvédi letét?
Miket beszélsz?
Olyan csóró, hogy nem tud egy lakásfelújításnyit beletolni az üzletbe? Számolja bele a vállalkoz ma finanszírozási költségeket (beleértve a kamatot és kockázatot!), csináljon meg mindent és amikor átadja, akkor fizetek. Ha bemegyek egy étteremben, akkor sem kérik, hogy a bélszín árát tegyem le ügyvédi letétbe.
Ez is hozzátatozik a szolgáltatás színvonalához!
Olyannal kössek üzletet, aki nem hiszi el, hogy ki fogom fizetni? Nagyon rossz kezdés!
Az üzlet alapja a bizalom.
Én járjak utána? Meg ne csináljam? Az előző lakásfelújításnál tíz vállalkozótól kértem ajánlatot, abból választottam. Most kérjek száztól?
De mind egyforma!
Pontosan azért, amit a posztoló fejteget.
Mert mind azzal jön, hogy ő olcsóbb, mint a másik. Hihetetlenül alacsony összeget mond, mert tapasztalata szerint a magyart az érdekli csak, hogy a 70m2-s lakását 3M-ből vagy 10M-ből újítja fel.

Mert a magyar csórika nagyobb akar lenni, mint amekkora lehetne.
Lakhatna kegy szépen felújított 70m2-s lakásban, mert arra van pénze. De nem, neki zöldövezeti, 200m2-s családi ház kell. Annak persze szar lesz a minősége, 17cfokra fűti fel, mert így is háromszor annyi gázt fizet. A kertet nem tudja karbantartani, mert egy kertészt nem tud megfizetni. Akkor inkább ne legyen kertje!
Járhatna egy rendesen karbantartott Focusszal, vagy akár Suzukival. De neki Merci, BMW kell. Persze csak tíz éveset tud venni és azt csak szar alkatrészekkel, szarul fenntartani.

Szerintem ez a poszt alapvetően a nyújtózkodásról és a takaróról szól.

Szabványok 2014.10.11. 22:34:02

@csárlszbrunzol: Én is így látom.
Kell még 100 év kapitalizmus magyarországon, hogy kialakuljon a piaci megmérettetés.
Kell még 100 év a magyarnak, hogy értékelni tudja a minőséget. Hogy rájőjjön, jobb egy üveg jó bor, mint tíz üveg ócska. Hogy rájőjjön, jobb egy jól karbantartott, megbízható, tiszta, pár éves, mobilitásgaranciás, (rendes!)márkaszervízben karbantartott kisautó, mint egy 15 éves bizonytalan előéletű, megbízhatatlan, papírfékbetétes, halasztott olajcseréjű, garázsos műhelyben, szakértelem és számla nélkül karbantartott, füstokádó dízelmerci.
Akkor lesz kereselet és akkor lesz kínálat is.

frikazojd · http://kocs.ma 2014.10.11. 22:34:21

miert fizetnel tobbet, ha szamlaval is szar? szarul barki meg tudja csinalni - barki meg is csinalja.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.10.11. 22:42:27

Ébn ismerek olyan csapatot (4 ember), akik ezt meglépték.

Ők viszik a céget, és 10 éve 30 embernek adnak munkát. Nem lesznek sokkal nagyobbak soha, de mindig lesz munkájuk, mert tudnak beszékni, tudnak gondolkodni, és igyekeznek a megbeszéltekhez tartani magukat.

Nem mellesleg letették az összes szakvizsgát vízvezetékszereléstől, gázszerelésig.

2014.10.11. 23:46:31

Végigolvasva a posztot és a hozzászólásokat, érdekes kép alakul ki. De azt mondom, jó ez a poszt, nincs ezzel semmi baj. Az hogy nem tetszik a tükörben látott kép, nos az nem a tükör hibája, sem pedig azé, aki tartja.

Sandor Akarki 2014.10.11. 23:58:53

"miért ne lehetne fehérgalléros kőműves"
Mert már Németországban/Ausztriában dolgoznak. Itt az occsó maradt. Van óránként 50-80 eurod megfizetni a minőségi munkát? Nincs? Akkor mi a kérdés?

Sandor Akarki 2014.10.12. 00:03:47

És még egy: nem csak az óradíj drágább, de lassabban is megy a munka, mert betartják a pihenőidőket, használják a védőfelszerelést és ezek felvétele, levevése, a biztonságos kikötözés, stb. mind beletartozik az időbe mint ahogy a 90 fok olyan kimérése, hogy nem 89 és ne 91 legyen. Node, ide vidékre jó az is, ahogy nálunk mondják. Kifoly egy kis gázolaj az ifából? Szólok a közteresnek, nem érti mi a problémám. Ilyen hely ez, bizony.

Sandor Akarki 2014.10.12. 00:06:59

@Szabványok: Ugyanmár. Nálunk mindenfelé kicsi autók vannak. 15 éves clio és társai. Mert csóró az ország és az emberek. Lehet, Butapestről ezt nem látni.

Tóth Ágas 2014.10.12. 01:01:41

ez ugyanaz a lemez, mint hogy Ausztriában az emberek minden hónapban félreteszik a fizetésük 15%-át, a magyarok erre miért nem képesek?

Nem lehet, hogy azért, mert más havi 3000 euróból megélni és abból félretenni (meg jó szakembert kifizetni), mint 300 euróból?

Szerintem a mintaországok mintapolgárai egyszer egy éven át éljenek havi 300 euróból, de úgy, hogy a megtakarítási hajlandóságuk nem változik és ugyanúgy mindenből a prémiumot veszik. Mert hát a 300-ból kis odafigyeléssel ugyanúgy ki lehet jönni, mint a 3000-ből, nem? Nem.

Szúnyog 2014.10.12. 02:27:40

@John May lives!: "Szóval a cikk odabasz"

Oda bizony, a magadfajta balfaszoknak.

indapicsa 2014.10.12. 05:18:07

Hát kicsit kinyílik a bicska amikor ilyet olvasok. Nem azért kérdez körbe az ismerősei között valaki mert feltétlenül kockáztatni, szívni akar. Épp ellenkezőleg, bízik abban, hogy valaki olyat tud neki ajánlani, akivel elégedett volt más is. Szerintem ez épp a kisebb kockázat, hisz ha ismerős adja az ajánlólevelet, bízol benne, hogy nem akar neked rosszat, miért hívnál egy idegent?
Azt, hogy nem vagy hajlandó normálisan dolgozni csak felárért, téged minősít! Jó lenne tudni mivel is foglalkozol, mert veled aztán biztos hogy nem csináltatnék semmilyen munkát.

Mr. Waszabi 2014.10.12. 05:23:08

Lassú folyamat, amíg egy egész ország szocializálódik ahhoz az életminőséghez, amelyre vágyik sok generáció óta, de nem tudta elérni. Épp azért, mert ez csak akkor lehet meg, amikor az általános igényszint megnő a társadalomban. Itt a többség egyelőre csak a saját tulajdonát tiszteli, a másét nem. S közben azzal indokol, hogy hát őt is meglopják, akkor ő miért ne lopjon. A másik ok, hogy az állam és tisztviselői nem mutatnak jó példát a témában. Mitől lenne hát változás? Nincs rá ok jelenleg, egyelőre a lopás az uralkodó trend.

gab200 2014.10.12. 07:58:31

@Szabványok: úgy gondolom kicsit el vagy tájolva...miért kell előleget fizetned? teszem azt,megrendeli a tudatos vásárló az összes nyílászáróját a házába,ha nem panelben lakik,akkor egyedi méret.Elkezdi a kivitelező a gyártást,aztán,nézegeti a tudatos vásárló a hirdetéseket és talál 2 hét múlva valakit,ahol 5000 Ft-al olcsóbb.Szó nélkül megrendeli ott is,az elsőnek meg soha többé nem veszi fel a telefont...Ne mondd azt,hogy ez nem történhet meg :D

eßemfaßom meg áll 2014.10.12. 08:11:09

Hugomék németben vettek egy éve lakást, sokat megnéztek a hétköznapi emberek hétköznapi ingatlanjaiból és nem az exNDK területen. Nem voltak hanyattesve a "bezzeg a német minőség"-től.. De amikor én utazgattam olasz-flanszia-németben, én is olyan rondán rakott csempékkel találkoztam a szállodákban amit szerintem egy burkolótanonc első munkájaként is max két lekevert pofonnal díjazna az oktató.

Ja igen, a frissen megvett 1éves autó az első hosszabb uton elkezd kögni, szerelőig nagynehezen elvergődés, német szerelő nagy szakértelemmel megállapítja, hogy nagy a baj, ez lesz olyan kétezer ejró, egy hét mulva jöjjenek vissza a kocsiért.. Persze hideg verejték meg minden ami kell, hogy mi lesz ennek a vége. Aztán lett belőle valami 60ejrós javítás.

balfasznémetek

eßemfaßom meg áll 2014.10.12. 08:15:10

Egyébként azokkal semmi bajom akik magukat balfaszmagyarnak tartják, elvégre gyurcséányéknak is kell valami kis szavazótábor.

samot 2014.10.12. 08:31:17

A cikk a mély magyar valosàgot tükrözi! Minden betü igaz benne,csak ugye az olvasotàbor is hagy magautàn kivànnivalot!
Legközelebb ezt gondold àt,mielött felraksz ide ilyenen valosàgot,mert màr a német,angol stb...dolgokkal példàloznak.Tehàt magyaràzzàk,amit nem kell magyaràzni,mert nem erröl szol a történet!Nem példàlozni kell,hanem a sajàt f@szsàgunkon vàltoztatni.

bontottcsirke 2014.10.12. 08:41:43

Minden sora kincs. Cigire meg piára van pénz, de valamit megcsináltatni rendesen az smafu.

♔bаtyu♔ 2014.10.12. 08:56:04

@indapicsa: Ebből nekem az jön le, hogy az átlag indexblogger igénytelenebb helyen lakik, nem túl jó a jövedelme, nagyon elkeseredett, mondhatni anyagilag és mentálisan vegetál a szerencsétlen és meg van arról győződve, hogy mindenhol az a jellemző, amit ő csinál, maga teszi fel a csempét.

Vagy szándékos, a szokásos provokatív magyarfika.

röf 2014.10.12. 09:09:51

Csak a címig jutottam.
Mivel én is magyar vagyok, ergo balfasz(?),
Anyád.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.12. 09:33:50

Az ár fontos tényező. Miért dobna ki valaki pl. honlapfejlesztéste félmilliót, ha megcsinálja a szomszéd 50 ezerért?

jog-ász 2014.10.12. 09:34:27

sztem meg van az a fizetőképes kereslet aki ezt igényli és meg is fizeti, meg kell őket keresni, lehet hogy sok melót be kell vállalni, de szövegelés helyett mi lenne ha kipróbálnátok kicsiben?kevés megrendeléssel, főállás mellett először, aztán ha tényleg nem megy akkor eldobni az ötletet, mert itt most szép sztereotipiákat leírtál és ennek tényleg nagy nulla a vége.

egysmás 2014.10.12. 09:46:49

@jog-ász: Főállás mellett, kicsiben, este hat után és hétvégén.
Lakásfelújítás.

Ha van, ami sufnituning, akkor az az.

És a minőségen biztos sokat segít az, ha meló után csinálja az ember, meg az is, ha hétvégente nem pihen.

dr.C. · http://www.ingatlanjog.hu 2014.10.12. 10:05:39

A szerzőhöz lenne egy kérdésem/kérésem: Közzétehetem az írását a saját facebook-os és egyéb honlapjaimon? ingatlanjog.hu, drnagy-ugyved.hu - és ezek FB-s verziói. Előre is köszönöm. Üdvözlettel

Kolompár Tarzan 2014.10.12. 10:21:16

@Szúnyog

Magadra ismertél a cikkben? Fáj a kritika? Beismerni, hogy balfasz vagy büdös, másokat egyszerűbb fikázni, igaz? Erről is irhatna a blogger egy komolyabb szösszenetet, hogy
te, meg a haverjaid mekkora beképzelt arcok vagytok, és azt hiszitek, soha semmiben nem tévedtek. Mert tévedni emberi dolog, és egy lehetőség a fejlődésre, de a magadfajták sosem ismernék be, hogy bármit is rosszul csinálnak....Aztán a szekér meg nem halad és az az én hibam? Vagy Orbán Viktoré?

abrelosojos 2014.10.12. 10:40:40

@ember100: te, azt kellene elolvasni, amit írt. messze nem a "mindig mást hibáztatunk" a tartalma, és sajnos igaz, hogy a kommunizmus öntudat és felelősségmentesítő, plusz a lopás bizonyos változatait elnéző szemlélete olyan morális pöcegödröt, öntudat és tartás nélküliséget eredményézett, amiből máig nem sikerült kimászni. ez az egyik oka annak, hogy a szemétséget olyan sokan, túl sokan, tömegesen okosságként, ügyességként ismerik el. amennyiben egy adott személyben van öntudat és tartás, hogynemondjam jellem és önbecsülés, akkor máris adott a lehetőség, hogy máshogy viselkedjen - ennyiben igazad van a "ne kenjünk mindent másra" állásponttal - de ehhez szükség lenne ezekre a vonásokra, amiket viszont épp a komcsi idők irtottak ki olyan sok emberből olyan eredményesen. ehhez kapcsolódik a szar rendszerek fenntartása - olyan rendszerek, pl adórendszer, aminek a létrejöttébekor beenne volt, hogy eleve az "okossággal, ügyességgel" kalkuláltak a létrehozói, aztán ezeket a rendszereket csak foltozgatták, ahelyett, hogy megváltoztatták volna - lásd korrupció - és ha a nagy pártokra - bármelyikre - szavazunk, erre szavazunk, hogy ez folytatódjon. azaz előre minden polgártársra bűnözőként tekintettek. és ez annyiban kapcsolódik svájchoz, és ahhoz, hogy soha nem éltünk olyan jól, mint a nyugat, hogy ez a tény a fentiekből is következik. mert nem lett volna lehetetlen legalább odáig eljutni, hogy lássuk, igenis a kitartásnak és a korrektségnek nyugaton megvan az elismerése, és ez torkollhat oda, hogy élhetünk olyan jól. ám a posztnak semmi köze ahhoz, hogy élünk-e olyan jól, mint a nyugat, vagy sem. és svájc, ill ausztria nem a jobb életszínvonal, hanem a szemléletbeli ellenpélda okán került szóba :-) teccik érteni?

abrelosojos 2014.10.12. 10:50:18

@maxval a bircaman: miért dobna ki 50 ezret szarra, ha a jót, ami kiszolgál és profitálhat belőle, csak félmillióért kapja meg? vajon melyik a pénzkidobás? ha veszel egy széket ezerért, és összeroskad alattad, vagy egy másikat 15 ezerért, és egy életen át ülhetsz rajta? vagy fúrószálat 100-ért, és elforgácsolódik a falon - nem a falban! -, vagy 3000-ért, és fúrja a lyukat betonba, téglába, és eléred vele a célod? és sorolhatnám. szerintem az előző :-) szóval a magyar egy része tényleg igénytelen balfasz, egy része kényszergödörben vergődik - hogy ti nem tudja megvenni a drágább fúrót, széket, weboldalt, mert annyi pénz nincs is a földön, legalábbis számára -, pedig igényes lenne, ha tehetné, egy része meg okos, és azt mondja: olcsó húsnak híg a leve. :-)

abrelosojos 2014.10.12. 10:52:14

@röf: olvass tovább! tudni mindig jobb, mint nem tudni, és azért dühöngeni :-) ja, és a dühöngés magányos műfaj, plusz senkit nem érdekel rajtad kívül

abrelosojos 2014.10.12. 10:53:32

@jog-ász: most vázoltad mindannak az ellentetjét, amiről szól a poszt :-) gratula!

abrelosojos 2014.10.12. 10:55:50

@♔bаtyu♔: nevezzük átlagmagyarnak azt az indexbloggert. és rosszul értelmezed a hangsúlyt, nem a magyart fikázza, hanem a jelenséget. ha az megváltozna, a blogger sem fikázna

abrelosojos 2014.10.12. 10:58:35

@gab200: hogyne, nem csak a kivitelzők élnek morális pöcegödörben. épp ez a szép a dologban, a társadalom egésze van benne, csak a többség nem ismeri fel, hogy attól érzi magát olyan szarul, poén! :-)

abrelosojos 2014.10.12. 11:04:33

@indapicsa: hát, és mi okozhat elégedettséget? elsősorban az ár, mert ugye sok közvéleménykutatás és a fogyasztás megfigyelése mutatja, hogy a magyar elsősorban árérzékeny. vagyis a körbekérdezés célja elsősorban az olcsósághoz jutás. aztán reménykedik az ember, hogy hátha nem a létező legszarabbat kapja. mutass minél több olyan körbekérdezőt, aki azt mondja: pénz nem számít, de a lehető legjobb legyen! még a mielőtt a műtőbe tolják, ahonnan vagy élve, vagy holtan jön ki az ember, akkor sem azzal adja át a hála előre megnyilvánuló 20ezres csokrát, hogy akkor tuti, hogy élve és épen tolnak ki! különben jön az unokaöcsém, és kamatostul szedi vissza a pénzt, dokikám! :-)

Jean Paul Amondó 2014.10.12. 11:06:33

Építőipari végzettséggel építőipari vállalkozóként dolgoztam évtizedekig, ezért van tapasztalatom a témában.
Igaza van a blogírónak, a magyarok tényleg faszarágik, tömören összefoglalva európa más népeihez hasonlítva minden kvázi ingyen kéne nekik természetesen tökéletes minőségben.

Az alap, hogy ha normális, mindenre kiterjedő, anyagkalkulációt tartalmazó ajánlatot kapnak, akkor rögtön szétküldik az ajánlatodat a konkurenciának, hogy ki mennyivel olcsóbban tudná elkészíteni, ezért végül az ajánlatodból más fog profitálni. Ezért sem nagyon találni olyat aki mindenre kiterjedő ajánlattal talpon tud maradni az ágazatban.
Másrészt a munkák anyagszükségletein szeretnének spórolni, de úgy, hogy a munka tökéletes legyen.
Gondolatmenetük a következő:
Téglával ugye nem nagyon lehet spórolni mert lyuk marad a falban, ami hülyén néz ki, spóroljunk hát a vakolat anyagon. Vakolatot 1,5 cm vastagságban meg lehet csinálni első osztályú falon első osztályú minőségben, de mivel szarrágó magyar vagyok, ezért az erdélyi melósokkal fillérekből felfalaztatott negyedosztályú minőségű falazatra (amit 3 centi vakolattal lehetne első osztályúra kihozni), simán kérek vakolási ajánlatot 1 centi sőt 0,8 centi vastagságra.
Esetleg mégis elfogadom a 1,5 centis ajánlatot, de akkor síkköszörült lézervágott felületet várnék el a végén, hogy a festőnek glettelni se kelljen, mert az is pénzbe kerül, mivel személyes sértésnek érzem, hogy nem jön ki fele anyagból a szükségeshez képest.
Aztán esetleg csodálkozom, ha visszaírnak páran, hogy nem vakolásra van szükségem, hanem ragasszak a téglára csomagolópapírt az jön ki ilyen vastagságban, és ha legközelebb autót veszek a szalonba, azt három kerékkel kérjem négy helyett.

Ehhez képest egy német miután a meló végén széles mosollyal kifizette a magyarországi árak háromszorosát, örömmel költözik olyan házba, ahol 2 méteres lécen 2 mm vakolati egyenetlenség meglétét nem érzi személyes sértésnek, mert tudja, hogy bizony ez kézzel készült kézi eszközökkel és ennek ennyi a tűréshatára.

Innen már csak egy kérdés van, hogy hol jobb melózni, egy németnek 3x-os magyar áron aki a jó minőséget értékeli és azonnal fizet, mindehhez biztosítja a szükséges anyagokat is, vagy a magyarnak harmadannyiért, aki fele anyagból szeretne szabvány feletti minőséget és húzza a száját fizetéskor, a kákán is csomót keresve. Na ezért dolgozik mindenki németben, és ezért nem találsz itthon már csak elvétve jó szakembert.

Legvidámabb Balfasz 2014.10.12. 11:13:37

@dr.C.: Amennyiben ez a stílus egy ügyvédi iroda honlapján vállalható, akkor tőlem nyugodtan. :)

csak egy néző 2014.10.12. 11:16:04

@röf:
"Csak a címig jutottam.
Mivel én is magyar vagyok, ergo balfasz(?),
Anyád."
Ergó, tényleg az vagy.

abrelosojos 2014.10.12. 11:21:41

@Kaszáspók: pedig a tartalmat illetően nagyon igaza van. és mint tudjuk, "the content is king", vagyis: a tartalom a király. stilisztikai kérdésekben vitatkozni ilyen tartalom mellett sokadrangú dolog. az viszont legalább kiderült, hogy dühös leszel, ha ilyen stílussal találkozol. annak kellene utánajárni, hogy ennek mi az oka :-)

abrelosojos 2014.10.12. 11:31:15

@Fánkevő Fáncsi: veszélyes dolog látleletet kiállítani ilyen kevés tudás, ám annál több feltételezés alapján :-) bölcs dolog felmérni, hogy mi áll az ember rendelkezésére, mielőtt verdiktet mond

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.12. 12:51:16

@abrelosojos:

Mert az 50 ezres nem szar. Az 500 ezres meg szimplán túlárazott.

egysmás 2014.10.12. 13:09:50

@maxval a bircaman: te nem tudod, hogy ahol nincs titkárnő, saját irodaház meg takarítószemélyzet, ott nincs is minőség?
Sőt, még azzal sem vagy tisztában, hogy a szabadúszó (szomszéd, ismerős által ajánlott), az nem ért semmihez és csak gányol.
Valamint biztos lehetsz benne, hogy az, amit megcsinál, az ferde lesz, és két hét múlva kilazulnak a pixelek, amitől elcsúszik a Margó, aki terhes lesz és lefial a szerverre.

Szabványok 2014.10.12. 14:27:40

@LallR: "e haragudj, de nem lehet mindenki olyan tipptopp gazdag mint TE.. vannak csóró seftesek is, akiknek néha muszáj az olcsóbb megoldás mert a rezsi kifizetése után még az a kurva 200 forint is sokat számít ha a hónap végén nem tud már kenyeret venni... most nem bántani akarlak, de sztem csendbe kellene maradnod, értem én mire akarsz célozni de nem látod az összes tényezőt csak a magad oldaláról indulsz.. "
Nagyon fontos hozzászólás, mert az okora világít rá!
a) A magyar irigy.Ha neki nincs pénze kolbászra, akkor senki ne egyen kolbászt! Sőt, akinek van kolbászra pénze, az kussoljon. Sőt, tagadja le, hogy van pénze kolbászra. Ha neki nincs pénze kolbászra, akkor ne is hirdessenek kolbászt, ne is gyártsanak kolbászt. A kolbászosok problémája nem érdekli, mert neki nem jut. Sőt. Akinek van pénze kolbászra, az inkább őt segítse.
Midez azért alakult így, mert a 40 év szocializmus mély nyomokat hagyott a társadalmi tudatban. Még a rendszerváltás után született generációban is benne van a gazdagok gyűlölete.

b) A magyar (nem genetikailag, hanem történelmileg alakult így) többet akar, mint amit megengedhet magának.
Neki "jár" a kanári-szigeteki nyaralás. De rendesen nincs rá pénze, ezért aztán minden tele a "19900Ft-ért nyaralojon a Kanári-szigeteken" ajánlatokkal. Ugye el tudjuk képzelni mit tudnak adni ennyiért? Ha nincs erre pénze, miért nem utazik Bivalybogyoszlóra az unokatestvéréhez és a patak partján horgászik?
Lakásban, autóban a magyar túlvállalja magát. Aztán nyvalyog a rezsiszámla miatt, jajgat a szervizköltségeken.
Mindenkinek van lehetősége választani. mindenki pénztárcájához van olyan életmód, amikor minőség van. Csak épp akkor kisebb (és nem saját!) lakás kell, olcsó, kisautó (vagy meg lehet élni autó nélkül is), stb.

Valerya 2014.10.12. 14:36:46

Ebben a kirohanásszerű írásban nincs semmi túlzás. Ha elfogadjuk, ha nem. Az igaz, hogy ez egy igazság a sok közül.

De valós!

Szabványok 2014.10.12. 14:42:33

@gab200: :-) Látod, pontosan erről van szó! A minőséghez hozzátartozik a bizalom is. Magyarország a bizalmatlanságra épül. Ha én megrendelek tíz nyílászárót, akkor meg is fogom venni. Bízzon bennem! Én is bízom benne, beengedem a lakásomba, engedem, hogy szétverje, bízom benne, hogy jó minőséget fog betenni, nem kell pár év múlva újra kicserélni.

Természetesen ennek a bizalomnak ára van. Erről beszéltem, az árba beletartozik a kockázat is. A vállakozó felméri, hogy mekkora valószínűséggel fogja nem átvenni a kuncsaft a legyártott ablakot és ezt hozzáadja az árhoz. Nézd meg a bankot! Adnak kölcsnt olyannak is, aki nem kis valószínűséggel nem fizeti meg, de ezt hozzáadják a kamathoz. Pl. országoknál ez a CDS felár. A biztosítók beárazzák, hogy a magyar államnak nyújtott kölccsönt a magyar állam 0,2% valószínűséggel nem fizeti vissza, tehát 0,3%-kal jó üzlet biztosítást kötni rá.
Miért nem tudja ezt megcsinálni egy ablakcserélő? Ránéz az ügyfélre, asszondja magában: "ez 1% valószínűséggel nem fog fizetni" ezek után 1%-kal drágábban adja. (Hogy a kockázatot maga viseli vagy köt erre biztosítást, az íizlésének és tőkeerejének kérdése.)
Nagybátyám mondta (akkor még a szocializmusról)? "Ez a rendszer bizalmatlanságra épül"
Ha autót bérelsz átvételkor leltárt kell csinálni és amikor visszaviszed végignézik nem loptad-e ki a motort és tele van-e a tank. Pedig nem éri meg!

egysmás 2014.10.12. 14:54:44

@Szabványok: Így az beszél, aki nem akar fizetni...

Ürügy mindig lesz rá: nem elég zöld, nem elég sárga, nem elég átlátszó, nem elég...

Te pont az a szarrágó faszkalap vagy,aki miatt tönkremennek a kisvállalkozók: "Óh, a pénz nem számít, csak a minőség, az legyen meg, mert elvárások vannak, de megfizetem őket."

Aztán szívét-lelkét kidolgozza, megfinanszírozza a kisvállalkozó, te meg már az elején tudtad, hogy kötekedni fogsz és ne fogod elfogadni azt, amit kapsz.

Közben meg fikázol mindent és mindenkit.

2014.10.12. 15:34:51

@Szabványok: Ebben nincs bizalom. Ekkora összegeknél 40% előleg a kezdés. A bizalmat ki lehet érdemelni. Nem jár bizalom egy ismeretlen megrendelőnek.

A hozzád hasonlók miatt ment tönkre csomó építési vállalkozó. Pereskedik 5 évig, közben hajléktalanná válik.

Jean Paul Amondó 2014.10.12. 16:28:53

@Szabványok:
"A vállalkozó felméri, hogy mekkora valószínűséggel fogja nem átvenni a kuncsaft a legyártott ablakot és ezt hozzáadja az árhoz."

Ilyen nincs, mert eleve meg sem kapná a munkát akkora árkülönbséget eredményezne.

Egyébként tapasztalatom szerint nem a szegények vagy melósok nem fizetik ki a mestert vagy kisvállalkozót.
Ha jött egy árajánlatkérés, elég volt ránézni a leendő kuncsaft iwiw vagy facebook lapjára, és ha tele volt rakva magmutogatással, menő autókkal, vagy külföldi nyaralásos képekkel akkor 90% eséllyel szarrágóskodni szándékozott fizetésnél az illető, mert ezek mennek abból nyaralni amit nem fizetnek ki az elvégzett munkáért.

Szabványok 2014.10.12. 16:49:18

@egysmás: Látod ez az a bizalmatlanság, amikor a vállalkozó és a megrendelő egymást erősítve távolodik.
Egy stacioner társadalomban ilyen nem fordulhat elő, mert tudja a megrendelő, hogy mit várhat a pénzéért és tudja a vállalkozó is, hogy mit várnak el tőle ennyiért.
Amíg ez ki nem alakul, addig természetesen tisztázni kell a minőségi követelményeket. Ezért én előre megmondom az autószerelőnek, hogy csak OEM alkatrészt fogadok el. Ezek után természetesen ki fogom fizetni, amikor bemutatja, hogy 600eFt-ért vásárolt egy OEM kettóstömegű lendkereket.
A hozzáállásodon látszik, hogy magyar vagy, itt élsz ebben a bizalmatlanságtól átitatott társadalomban. Rögötn arra gyanakszol, hogy 'biztos nem fog fizetni'. Ha az utcán szembejön valaki, akkor arra gondolsz, 'biztos pofán fog vágni'?
A bizalmat megteremteni csak két oldalú közeledéssel lehet. A vállalkozó rendesen fog dolgozni, a vevő rendesen fog fizetni.
Múlt heti példa:
Át kellett mosni a fűtésrendszert. (Mert aki építette az szart erre...)
Felhívtam az első vállalkozót. "Olcsón megcsinálom" volt az első mondata. Rosszul hangzik! "Beleteszem a nyugatnémet(sic) vegyszert, az feloldja és tökéletes lesz, fél óra alatt megvan.
Második vállalkozó: "Hát az kérem nagy munka, de meg tudjuk csinálni. Speciális géppel, körönként átmossuk, majd vegyszerrel kezeljük, legalább egy nap és közel lesz a 100e-hez."
Természetesen a másodikkal egyeztem meg. Érdems volt, mert tényleg profin, rendesen megcsinálta. És képzeld: kifizettem!

Szabványok 2014.10.12. 17:00:48

@mellébreszéd:
Mégegy illusztráció!
Fillérbaszó megrendelők, fillérbaszó vállalkozók. 40% előleg? Mégg mit nem! Idejön egy sehonnani "vállalkozó", felvesz milliókat, szétveri a lakásomat, aztán majd az időjárásra, penészre, adóra, tűzre, vízre, betegségre, anyósa halálára, villanyszerelő veseműtétjére(volt ilyen!) hivakozva jobbik esetben késve, rosszabbik esetben soha nem készül el, minsőgi kifogásokat elhárít, hogy "így szoktuk, másoknak jó, magának miért nem?".
Ha egyáltalán felvonul és nem lép le a 40% előleggel. (Ő könnyebben eltűnik a pénzzel, mint én az ingatlanommal.)

Ha szállodába mész, akkor bejelentkezéskor fizetsz 40% előleget?
Ha autót rendelsz meg, fizetsz 40% előleget?

Utálom azokat a hazaárulókat, akik itt hagyják ezt az országot, de megértem őket.
Ahol egy 10M-s munkára úgy vállakozik csak egy kivitelező, hogy 40% előleget kér.

Ahol úgy ülnek le az emberek üzletet kötni, hogy azon jár az eszük, hogyan fog nem teljesíteni a másik. Tudom, ez úgy alakult ki Benned, hogy voltak akik átvágtak és ezért vagy bizalmatlan. De légy egy kicsit empatikus! A vevőket is átvágták már, ezért ők sem bíznak Benned. Egy kínálati piacon (tehát kapitalizmusban) kinek is kéne megtenni az első lépést? A vállalkozónak.

egysmás 2014.10.12. 17:21:39

@Szabványok: Nézd, én építettem lifteket, nagy cégeknek, én vittem a minden szart hozzá, aztán nem fizettek. A hatóság átvette, cucc olyan volt, amilyennek lennie kell, stb.
Lehet pereskedni, de előbb fizesd be az adót, áfát, miegyebet, aztán majdcsak lesz valami.
Közben a liftek, mint elidegeníthetetlen részei az ojjektumnak ott vannak, és működnek..
Engem meg esz a penész, benne a pénzem, a munkám, a melósok kifizetve és az állam is az én véremet szívja.

Úgyhogy liftet nem építek többet.

Magánszemélynél kb ugyanez, pepitában. Csak azok ablakkal játsszák el ugyanezt. Meg konnektorral.

Ha te találsz olyan hülyét, aki megfinanszírozza az ablakodat, lelked rajta.
Egy komoly nyílászáró rendszer egy átlagos házon belekerül egy normál ember éves-kétéves fizetésébe.
Nem megtakarításába, fizetésébe...

Ezt _én_ nem fogom kockáztatni és _te_ nem várhatod el, hogy kockáztassam.

Mert, ha elüt a vonat, baszhatom a lóvém, és ott állok egy valag ablakkal.

Az autószerelő megmutatja neked a számlát, amin az van, hogy ő mennyiért vette a cuccait? :D
Viccelsz?
Viccelsz.

ember100 2014.10.12. 18:13:58

abrelosojos : nak
Helló !
Látom Te sem igazán értesz !
Mi van azzal hogy magyarországon már régebben , jelesen 1890 előtt is rosszabbul éltünk , amikor a kommunizmust még fel sem találták , ERRE mit mondasz ?
Az írásodban is az van hogy a kommuniszmus így ,-meg úgy szentesíti a lopást , korrupciót , a felelősségválalást .DE előtte miért éltünk rosszabbul ?
Magyarázatot kérek !

qszenon (törölt) 2014.10.12. 19:07:22

balfasz aki ilyet ír.
valóban nem is vállalkozó csak próbálkozott aztán nem jött be és más a hibás.

az ilyenek, is mint a blogíró azon van, hogy ŐMAGA SOSE hibás, nem ,mindig a másik a hibás.
a felellőséget fel kell vállakni na ebben nem vagyunk profik mi magyarok ebben kell még tanulni.

a bérből fizetésből élők pedig tengődnek és örülnek ha van munkahelyük.
2008 óta a legtöbb helyen semmiféle fizetésemelés nem történt tisztelt fillérbaszók.

csak a követelmények nőttek...
el lehet menni rendszergazdának 130 bruttóért állami céghez felsőfokúval.

Akkor ki is a fillérbaszó baszdkikám ?

Szabványok 2014.10.12. 20:57:01

@mellébreszéd: Ha ekkora összegnél nincs bizalom, akkor én miért bízzak a válalkozóban?
Előre fizetek neki, lehet, hogy meglóg a pénzzel, lehet, hogy nem olyat csinál, mint amilyenben megállapodtunk.
De ő, miért ne bízna meg bennem? Látja, hogy ott a lakás, látja, hogy szükségem van az ablakra, megmondja, hogy 100eFt lesz, miért állapodnék meg vele, ha nincs 100eFt-om erre a célra? Ha korrekt ajánlatot adott, akkor még az sem lehet, hogy fele annyiért ugyanazt adja más. Természetesen meg van a kockázata, hogy elüt az autó és a pénzt gyógykezelésemre kell fordítani, de ennek a kockázatát bele kell számolnod. Nem olyan gyakori, belefér.
Nagyon rossz, ha egy üzlet úgy kezdődik, hogy nem bízunk egymásban!
És még csodálkozunk, hogy miért az egyik legboldogtalanabb nemzet a magyar! Hát lehet úgy élni, dolgozni, hogy mindig azt feltételezzük, hogy csirkefogók veszenk körül minket?

Szabványok 2014.10.12. 21:26:26

@egysmás:
"Ha te találsz olyan hülyét, aki megfinanszírozza az ablakodat, lelked rajta."
Lehet, hogy külföldről fogok hozatni...

"Egy komoly nyílászáró rendszer egy átlagos házon belekerül egy normál ember éves-kétéves fizetésébe."
Ne az átlagfizetéshez viszonyírsd, hanem ahhoz, hogy mennyit érő házra kell.
Az üzlethez empátia kell. Gondolj bele, hogy mi a büdös lótetemért kötnék szerződést nyílászárók gyártatására és beépítésére, ha nincs elég pénzem rá?
Eleve úgy állsz hozzá minden kuncsafthoz, hogy csaló, aki nem fogja teljesíteni a szerződést? Ezek után ne csodálkozz, ha ő is így áll hozzá. Ezek után ne csodálkozz, ha így mennek a dolgok ebben az országban, ahol mindenki, mindenkit csalónak tart és ez tipikusan önbeteljesítő jóslat,

"Mert, ha elüt a vonat, baszhatom a lóvém, és ott állok egy valag ablakkal."
Erre írtam, hogy igen, minden üzletben van kockázat. Egy normális országban ez vállalható kockázat, mert Mo.-n évi 80 embert üt el a vonat és ezen esetek jó részében az örökösök vállalják a szerződést, minden pereskedés nélkül. Vagy ban tőkét erre a kockázatra, vagy ha nem tudod finanszírozni, ha egy bolt nem jött össze, köss rá biztosítást.
Nem, nem itt, itt semmi nem megy normálisan, ez különleges ország, ahol semmi nem működik!

"Az autószerelő megmutatja neked a számlát, amin az van, hogy ő mennyiért vette a cuccait? Viccelsz? Viccelsz."
Természetesen.
Miért ne? Nem megyek olyan autószerelőhöz, aki azon akar meggazdagodni, hogy vagy hazudik az árról, vagy nem azt építi be, ami kell.
Arról nem is szólva, hogy az autóalkatrészek _lista_árai nyilvánosak. Például itt realoem.com/bmw/showparts.do?model=ET56&mospid=47644&btnr=21_0093&hg=21&fg=05
látom, hogy a kuplung $407-be kerül. Ha $200-t látok a számlán, akkor az gyanús épp úgy, mint ha $600-t.

Sőt. Ha nem fix árom egyezek meg egy lakásfelújítóval, akkor elvárom, hogy az is bemutassa a számlákat. Vett fűtőtesteket, vett csövet, 1232 munkaórát dolgozott rajta X rezsiórabérrel, 10% anyagigazgatási költség, 20% fővállalkozói díj, finanszírozási költség, ÁFA, stb. kérem: ennyi a vége.
Persze tudom, a fillérbaszó magyar ettől infarktust kapna. Mert ő csak az ÁFA nélküli, csempészet ukrán cement árát hajlandó megfizetni. Mivel nem ismeri el a fővállalkozói költséget, a vállalkozó kénytelen csalni-lopni-hazudni, hogy haszna is legyen az üzleten.
Az, hogy megfelelőp minőségű, legálisan beszerzett anyagból annyit használjanak fel, amennyit kell és ezt fizetessék meg a megrendelővel, az álom. Nekem el akartak számolni a 8m2-es konyhámba 8m3 aljzatbetont. Mert így akart magának árrést teremteni a szerencsétlen.

Legvidámabb Balfasz 2014.10.12. 21:28:40

@qszenon: Olvasás megy-e? Szó nem volt arról, hogy belefogtunk ebbe a vállalkozásba. :)

Szabványok 2014.10.12. 21:29:23

@qszenon: "a bérből fizetésből élők pedig tengődnek és örülnek ha van munkahelyük.
2008 óta a legtöbb helyen semmiféle fizetésemelés nem történt tisztelt fillérbaszók.
csak a követelmények nőttek..."
Pontosan erről beszélek!
Mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér. ameddig kényelmesen, nagyvonalúan, elegánsan ér a takarója. Ha nincs pénze autóval járni, úgy hogy megfizetei az autózás költségeit, járjon BKV-val. Ha nincs pénze bérletre, akkor ne lógjon, hanem járjon biciklivel.

egysmás 2014.10.12. 22:30:40

@Szabványok:
""Egy komoly nyílászáró rendszer egy átlagos házon belekerül egy normál ember éves-kétéves fizetésébe."
Ne az átlagfizetéshez viszonyírsd, hanem ahhoz, hogy mennyit érő házra kell.
Az üzlethez empátia kell. Gondolj bele, hogy mi a büdös lótetemért kötnék szerződést nyílászárók gyártatására és beépítésére, ha nincs elég pénzem rá?"

Márpedig átlagfizetéshez viszonyítok, mert egy ilyen nyílászárócsere eltart mondjuk két-három napig (mert szuttyogok) akkor egy ilyen buktán 2-3 nap alatt elbukom egy ember éves bérét.
Szerinted ennyit keres egy munkán a vállalkozó?
Vagy van neki annyi felesleges és kockáztatni való lóvéja, hogy 10-15-20 ügyfelet megfinanszírozzon?
Persze, legyen neki, meg addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér, meg egyéb bölcsességek....

Miért kötnél szerződést és finanszíroztatnád meg velem nyílászáró-cserét?
Mert, ha beépítem, és te nem fizetsz ki, én akkor sem szedhetem ki az ablakaimat,
Sőt, be sem mehetek hozzád.
Ha pedig hívogatlak, elkaplak az utcán, hogy beszélgessünk, meg fizess, akkor fel is jelenthetsz zaklatásért.
Ha elég jó és értékes a házad, akkor esélyes, hogy elég jó ügyvédet is tudsz szerezni magadnak és a végén én fizetek neked lelki megrázkódtatás miatt.
Tudod, olyan ez, hogy odalép hozzád egy ember, elkéri a pénztárcádat, azt mondja, fut egy kört vele a háztömb körül, és majd visszaadja.
Te odaadnád neki a bukszád, ugye?

Elég sok boltban van elég sok kedvezményem.
Az, hogy mennyi, ahhoz a vevőnek semmi köze.
Egyszerűen nincs ahhoz köze az ügyfélnek, hogy mennyiért veszem a cuccokat és ahhoz sem, hogy mennyit keresek a melón.

"Sőt. Ha nem fix árom egyezek meg egy lakásfelújítóval, akkor elvárom, hogy az is bemutassa a számlákat. Vett fűtőtesteket, vett csövet, 1232 munkaórát dolgozott rajta X rezsiórabérrel, 10% anyagigazgatási költség, 20% fővállalkozói díj, finanszírozási költség, ÁFA, stb. kérem: ennyi a vége. "

he?
Szereltettél már ilyen dolgokat? A radiátor bekötésnek ára van: szelepenként x forint, a csövezésnek szintén: méterenként, idomonként kiállásonként x forint.
Szóval ezeknek van egy ára.
Ha ebben az árban nem állapodtál meg, akkor nem állapodtál meg semmiben.
10% szállítási költség?
10%-ért a boltos nem adja a kezedbe az árut, pedig akkor te mész oda érte. :)
Persze, értem, hogy nem konkrétan 10%-ra gondoltál, csak ez akkor is mosolyogtató.

De mindegy is!
Ha te úgy gondolod, hogy te ezt így, akkor keríts hozzá embert.
Sok sikert!

Szabványok 2014.10.12. 23:16:10

@egysmás: "Miért kötnél szerződést és finanszíroztatnád meg velem nyílászáró-cserét?
Mert, ha beépítem, és te nem fizetsz ki, "
Nem, nem kötök olyan emberrel szerződést, aki gazficknak tekint, aki fizetés nélkül elszalad az étteremből. Ha egy étteremben leláncolnak az asztalhoz, nehogy meglógjak fizetés nélkül, oda nem megyek.
Értsd meg már végre, hogy azért tetszik ez a poszt, mert rávilágít arra, hogy nem az a fő bajunk, hogy szegények vagyunk, hanem az, hogy fillérbaszók, sőt egymást folyyton átverők.
Remélem hosszú életű leszek és megérem, hogy Magyarországon is normális élet lesz, az emberek bízni fognak egymásba, (akiben nem lehet bízni az börtönben csücsül, illetve minden adatbázisban nagy mínuszokkal, beleértve vállalkozót és vevőt is.)
Remélem megérem, amikor a minőség is számítani fog, nem úgy keresnek az emberek autót, hogy nekem három lieteres BMW kell 2M-ért, mindegy milyen állapotban, csak 3l legyen és BMW. Remélem megérem, amikor az emberek akkora lakást bérelnek/építenek, amelyiket elegánsan ki tudnak fizetni, rezsijét, karbantartását ki tudják fizetni. Hogy az emberek nem folyton egymás zsebében turkálnak, hogy kinek mennyi pénze van, he kevés, akkor csóró, fillérbaszó, ha sok, akkor gazember. Tehát így is, úgy is át fog verni, preventíve én baszom át rendesen.

"Szereltettél már ilyen dolgokat? A radiátor bekötésnek ára van: szelepenként x forint, a csövezésnek szintén: méterenként, idomonként kiállásonként x forint.
Szóval ezeknek van egy ára."
Igen, ez rendben van. Ez az _egyik_ elszámolási mód. Átadáskor végigjárjuk a lakást és megszámoljuk a radiátorokat.
(Ilyenkor jön a vállalkozó és azt mondja, hogy a 8m2-s konyhámba 8m3 betont tett bele az aljzatbetonba.... Ez velem történt meg.)

"10% szállítási költség?"
Nem szállítási költséget mondtam, hanem anyagigazgatási költséget. Amit azért kap a vállalkozó, hogy kitalálja hol kell venni, megegyezik a boltossal, megfinanszírozza(!!), kopik a könyvelőjének a ceruzája, iparűzési adót fizet, stb.
A szállítási költség nyilván nem árfüggő, hanem távolság, tömeg, kezelhetőség, stb. Homoknál szinte 100% a szállítási költség, csaptelepeknél meg 1%, sittnél meg szinte -100%.

"Elég sok boltban van elég sok kedvezményem.
Az, hogy mennyi, ahhoz a vevőnek semmi köze.
Egyszerűen nincs ahhoz köze az ügyfélnek, hogy mennyiért veszem a cuccokat és ahhoz sem, hogy mennyit keresek a melón."
:-) Igazi magyar vagy. Ha ezt angolul írtad volna, akkor is tudom, hogy Magyarországról írsz. ahol mindenki, mindenkit át akar verni, mindent lenyúlni, kedvezményt szerezni, senki, senkiben nem bízik.
Hogy konkrétumot mondjak, van közöm hozzá, hogy hol veszed az anyagot. Mert például ha leértékelt árut vettél, akkor én azt hiszem, hogy olyan boltban vetted a parkettát, ahol 2éven át szárították, nem hugyozta le, nem rágta meg az egér.
Nem mered bevallani a vevőnek mennyit keresel? Szándékosan ócska autóval mész? Nekem, mint vevőnek az a lényeg, hogy jó árut kapjak, jó pénzért. Miért zavarna engem, ha Te keresel az üzleten? Utálom az olyan (fő)vállalkozót, aki bebizonyítja, hogy ő ingyen, sőt ráfizetéssel dolgozik. Összeadja az anyagárakat, munkákat és ezek után azt mondja ennek háromnegyedéért megcsinálja. Honnan tudjam, hogy most kedvezményt kapott a boltban, vagy lopta, vagy nem is azt szerezte be, feketén vette? Az ilyen vállalkozóval én is bizalmatlan vagyok, de én nem vagyok szakember, nem látom elsőre a parkettán, hogy az most elsőosztályú parketta, vagy másodosztályú, nem látom mennyi lekkot kentek rá, sőt azt sem nagyon milyent.
Ha túl olcsó árat mondanak, akkor feltételezem, hogy nemcsak a NAV-ot veri át, hanem engem is.

No szevasz, azt hiszen, nincs sok beszélnivalónk egymással. Nem hiszem, hogy valaha is meg foglak bízni valami munkával, mert Te a tipikus magyarra vagy felkészülve én meg nem vagyok tipikus magyar, más a mentalitásom. Lehet, hogy mégis ki kéne vándorolnom Kanadába? Ott egészen másképp kezelik ezeket a dolgokat. Szépen, nyugodtan, bizalommal, minőséggel, eleganciával, korrektül, uriember módján. Senki nem akar fél áron venni, de senki nem akar dupla áron eladni sem. Mert tudják, hogy ilyen nincs, egy működő gazdaságban ekkora eltérések hosszú távon megbossulják magukat.
Mi még a vadkeleti, kezdődő (sajnos mostanéában visszafejlődő) kapitalizmus korát éljük, nálunk az üzlet abból áll, hogy a parkolóban kabát alól árul távcsövet a cigány. És megveszik! Mert azt hiszik, hogy jól járnak. De nem. Mert a $30 távcső, az $30 távcső. A $300 távcső $300 távcső, egy másik világ. És a $3000 távcső az már másik dimenzió.
Csodák nincsenek, nem lehet win-win szituáció, ha veszel egy infrás távcsövet a cigánytól.

egysmás 2014.10.12. 23:53:11

@Szabványok: Te nem érted, hogy ha a megrendelő és a kivitelező között vita támad, a jog alapján Magyarországon a kivitelező nem tud a követelésének érvényt szerezni.

Ha én lelépek az előleggel, te feljelentesz lopásért, sikkasztásért és viszonylag rövid időn belül megyek a börtönbe.

Ha te nem fizetsz, akkor viszont az van, hogy évekig pereskedhetünk, miközben én nem csak az anyagköltséget és a munkabért buktam el, hanem az állam, mivel van kiállított számla, ezek adótartamát is beszedi tőlem.

Egy ilyen szituáció nem kedvez a bizalomnak.

Ha úgy lenne, hogy ha nem fizetsz, mész a börtönbe, én meg kiszedem az ablakaimat, hidd el, bíznék abban, hogy szándékodban áll fizetni.
De amíg csak én bukhatok a bizniszen, addig aránytalan dolog bizalmat várni.

Jean Paul Amondó 2014.10.13. 10:27:11

@Szabványok: "Ha ekkora összegnél nincs bizalom, akkor én miért bízzak a válalkozóban?"

Te azért bízzál benne, mert a vállalkozónak van referencia listája, akiket megkérdezhetsz.
Ja, hogy a fillérbaszás miatt olyanok között keresgélsz akik olcsók és semmi referenciájuk nincs?
Akkor nem szóltam.

diszkriminans (törölt) 2014.10.13. 13:37:29

@egysmás:
Olvasgattam a kommentjeidet, és én sem szívesen bíználak meg munkával.

Először is kurvára hogy van köze a megrendelőnek, hogy milyen áron veszed az anyagot. Azzal ugyanis csak növeled az információs asszimetriát, ami miatt nem lehet megbízni a vállalkozókban. Ha azt írod a szerződésbe, hogy kedvezményt kaptál, de az a tiéd, akkor az teljesen korrekt, ha a megrendelő nem ismerheti meg, hogy honnan és mennyiért szerezted, és úgy tudja, hogy a munkadíjként szerződésbe foglalt rész csak az, ami a tiéd, akkor gyakorlatilag átverted. Az, hogy ezt nem érzed, hogy ilyenkor átverted, az még nagyobb baj.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2014.10.13. 16:55:22

Várjál, hozzám kijött egy karbantartó, naaagydarab loncsoshajú szakállas ember. Olyan, akitől félnék, ha nem volnék bátor!
Na ez belépett a lakásba, érzékelte a tisztaságot, és ilyen kék gumis nejlonizét húzott a bakancsára!
Szóval le a kalappal!
Úgyhogy amit írtál a blog elején, hogy levennéd a cipődet, NEM, ma már a minőség az, hogy nem járkáljuk össze az ügyfél bérleményét a cipőnkkel, ÉS nem bűzöljük össze mezítláb sem a lakást :D

Egyébként még nem láttam ezt a blogot, jól írsz.

Még annyit, hogy van még egy oka annak, hogy csődbe mennétek az első pillanatban: én már beláttam hogy a szerelő roda munkát végez és/vagy átvág. ppen ezért pl ÉN semmilyen témában nem hívok szerelőt, mindent megjavítok otthon.
Legutóbb már a gázt is.

Ha MÉGIS beindulna a szekér, akkor diplomával, három idegen nyelv felsőfokú ismeretével jönnék víz-gáz-villanyszerelőnek, festőnek, péknek és hóhérnak a brigádodba :)

Üdv
LaciToday
ps: mielőtt ellentmondásnak érződne, hogy nem hívok szerelőt, közben kijött egy karbantartó: az úgy volt, hogy van egy t-home előfizetésünk és szar volt a bejövő jel, amihez a szolgáltató ingyenesen biztosít egy előerősítőt az elosztódobozomba. Azt tehát én nem fogom megvenni helyette, tehát van, amikor az ember kénytelen szerelőt hívni, és nagy szemekkel figyelni, hogy mit csinál, nehogy mást csináljon. De TÉNYLEG zacskót húzott, mint amikor bemész a műtőbe orvosként, vagy a játszóházba szülőként cipőben.

egysmás 2014.10.13. 17:28:16

@diszkriminans: miért is van közöd ahhoz, hogy én menyiért veszek micsodát?

Az ájfonnál sem tudod, hogy mennyibe került az az epölnek, meg a BMW gyár sem köti az orrodra, hogy mennyiért kapja a kábelkorbácsot, jeladót.
Sőt, a boltban sem mondják meg neked, hogy mennyiért veszik a sört, kenyeret.
Van egy ár, amit vagy kifizetsz, vagy nem.
Ha nem tetszik, hogy mondjuk 5000 a hexenkütty, felszerelve mert tudni akarod, hogy mennyiért veszem, akkor egészségedre.
Lehet elmenni a boltba, venni magadnak és felszerelni.

bugsy 2014.10.13. 20:11:28

A cikked által feszegetett probléma nem a magyarság kollektív balfaszsága által generált helyzet, egy jelentős része a rossz örökség, egy másik jelentős része a mindenkori hatalom koncepció nélküli ámokfutása.

Mondok egy példát.
Egy átlagos svájci vállalkozó viszonylag könnyedén képes fenntartani az üzletét, elegendő közepes árat/minőséget és tisztességet produkálnia.
A háttérben ugyanis egy igen komoly adósságkezelő rendszer működik, amely mindenféle bírósági kufircolás nélkül komoly garanciát ad a dolgok ellenértékének megfizetésére.
Ha tehát a svájci ablakos megbízást kap Herr Müllertől, akkor a vállalkozó legyártja az ablakot, beépíti, számlát ad garanciát nyújtva, majd pár héten belül postán küld egy csekket a megbeszélt árról, amit 10-30 napon belül kell befizetni. Nincs készpénzezés, nincs előleg.
Balgaság lenne azt állítani, hogy az egymás iránti bizalom az alapja ennek.
Nem.
Az adósságkezelő rendszer oldja fel az egyébként fennálló bizalmatlanságot azzal, hogy ha a számla két újabb felszólítást követően sem lesz kiegyenlítve, akkor az ablakos benyújtja a követelését az adósságkezelő hatósághoz. E hatóság pedig - ha nincs bizonyított ellenvetés - keményen be is hajtja a tartozást. Fizetésből letilt, vagyontárgyat lefoglal, banki számlát megcsapol - mert ehhez joga van.

De jobbat mondok.
Számos webáruház megteszi azt, hogy utólagos fizetésre háthoz szállítja a terméket. Bútort, számítógépet, házimozit, azaz nem csupán párfrankos vackokat.
Mindezt azért teheti meg, mert az adósságkezelés remekül szervezett, és nem azért, mert a svájciak rendesebb emberek...

Az elmúlt 24 év éppen elegendő lett volna arra, hogy ilyen és ehhez hasonló fejlesztéseket végrehajtsanak kicsiny hazánkban. Ehelyett egy nemzet sipákolt a személyi számok használata ellen, siránkozott (és teszi ma is) a személyiségi jogai miatt, így nem jöhetett létre gyakorlatilag semmilyen nyilvántartó rendszer, amelyet üzleti célokra is fel lehetett volna használni. Okosan persze.

És ez csak egy faszság a sok között...

diszkriminans (törölt) 2014.10.13. 20:13:52

@egysmás:
Amikor egy BMW-t vagy egy iPhone-t veszel, akkor bízol a márkában, hogy a gyártó megfelelő minőségű alkatrészeket tesz a termékbe. Ellenben ha a lakásomat akarom felújíttatni, akkor legjobb esetben is csak 1-2 ajánlást tudok szerezni, rossz esetben semmit, így elég nagy az információs asszimetria. Ha nem tudom, te honnan mit és mennyiért szereztél, akkor nem tudom, hogy mit fogsz beépíteni a lakásomba. Egyébként ezt nem átbaszós mesteremberek három lehetséges megoldással kezelik, az egyik, hogy mutatják nekem a számlát, a másik, hogy az én nevemre kérik, és azt meg is kapom, nyilván azért fizetek, hogy ők intézték, a harmadik hogy eleve én szerzem be az anyagot.

Egyébként mi van pl. ha mondjuk beszerzel valamit, amire gyári garancia van, a megrendelőnek meg elromlik? Akkor te a garanciát is intézed, akár évekkel a kivitelezés után?

diszkriminans (törölt) 2014.10.13. 20:17:52

@egysmás:
De egyébként termékkel összevetni eleve faszság, mert itt nem termékről van szó, hanem szolgáltatásról, és nem általad használt eszközről, hanem konkrétan arról, amit beépítesz. Téged a munkádért fizetlek, nem a seftelésedért, amennyiben olcsóbban tudsz valamit beszerezni, akkor nyilván te döntöd el, hogy ezt az árelőnyt úgy érvényesíted, hogy ezzel olcsóbb tudsz lenni a konkurenciánál, vagy ez hozzámegy a munkadíjadhoz, azonban ha erről nem tájékoztatsz, akkor az átverés, mert nem tudom, hogy rossz ténylegesen mit szereztél be, ugyanazt olcsóbban, vagy gagyibbat.

Kaksi Kapitány 2014.10.13. 20:34:22

Telitalálat. Olyannyira, hogy még ha külföldön is él a balfasz magyar, akkor is a magyar "szakemberért" megy a sírás a fórumokon.

Mert nem mindegy ám hogy egy helyi kókler húz le vagy egy magyar...

egysmás 2014.10.13. 21:12:18

@diszkriminans: bammeg, ha egyszer adtam egy árajánlatot würth-ös cuccokból, akkor würth-ös cuccokból kapod a szarodat. ha honeywell-es cuccokkal adtam az árajánlatot, akkor azokkal fogod kapni.
Ha mitsubishi cuccokkal adtam az árajánlatot, akkor azokkal fogod kapni.
Ha siemeneset ígértem, akkor az nem én voltam, mert az egy megbízhatatlan fosch.

Én nem összeszerelem neked a szabályzókört, nem kicserélem neked a szelepet, hanem készítek egy szabályzást vagy megjavítom a gépet.

Ha neked egy összeszerelős ember kell, akkor vedd meg a cuccokat hozzá, írd meg a programot és keress egy embert, aki összeszereli neked. Vagy összeszerelem én is, de akkor az a dolgom, hogy össze legyen szerelve.
Ha pedig szelepcserére kell ember, akkor vedd meg a szelepet és cseréltesd ki.
Akár velem is.
De akkor az én dolgom a szelepcsere.

A kettő között (készítek egy szabályzást, összeszerelem a szabályzást) az a különbség, hogy amennyiben összeszerelős ember kell neked, a szabályzód működése a te reszortod.
Elvégre te nem termékért -a szabályzókörért- fizetsz, csak az összeszerelésért.
Ha úgy gondolod, hogy a programot is nekem kell megírni, azt is megteszem.
Egyrészt hidd el, nem lesz olcsóbb, mintha én vinném a PLC-t, másrészt, ha beszarik egy alkatrész, az a te bajod lesz, elvégre te vetted, nem én.
Nagyon szívesen kicserélem azt is persze.
De nem garanciában, hiszen nem az a cucc ment tönkre, amit én szereztem be, vagy én írtam meg, hanem az, ami a te neveden fut.
Ha szelepet cserélteted ki, akkor a rossz szelep helyett kapsz egy újat.
Amitől vagy megjavult a gép, vagy nem.
Ha hibát is kell keresni utána, azt is lehet.
Mérnöki óradíjért.

Az, hogy én olcsóbban kapom, mint a listaár, az egy dolog.
Vennél te is havi 6-8 PLC-t, meg két raklap relét, néhányszáz kiló kábellel, te is olcsóbban kapnád.

És olcsóbban nem fogom adni, mert jön a hülye ügyfél, aki megnézi a listaárat, és látja, hogy kb harmadával olcsóbbak az általam használt alkatrészek és kitalálja, hogy akkor az biztos gagyi.
Úgyhogy nem tőlem fogja megvenni.
Mert az tutira gagyi.
Hiszen olcsó.
Ezért inkább nem mondom meg, hogy mennyibe kerülnek _nekem_ a cuccok.

A garancia az pedig garancia.
Az garanciális, amihez közöm van.
És mivel nem egy szelepet adok el, hanem pl. egy javítást, a garanciát úgyis rajtam keresztül fogja érvényesíteni az ügyfél.

egysmás 2014.10.14. 07:00:34

@diszkriminans: "Amikor egy BMW-t vagy egy iPhone-t veszel, akkor bízol a márkában, hogy a gyártó megfelelő minőségű alkatrészeket tesz a termékbe. Ellenben ha a lakásomat akarom felújíttatni, akkor legjobb esetben is csak 1-2 ajánlást tudok szerezni, rossz esetben semmit, így elég nagy az információs asszimetria. Ha nem tudom, te honnan mit és mennyiért szereztél, akkor nem tudom, hogy mit fogsz beépíteni a lakásomba. "

Tegyük fel, hogy megmutatom én is a számlát, meg a konkurencia is.
Te, a hozzá nem értő honnan fogod kitalálni, hogy az amit én mutatok, az milyen minőségű és az, amit a konkurencia mutat, az milyen minőségű cucc?
Az áron kívül milyen információd keletkezik?

Elhiszed, hogy nem gagyi, csak sok a kedvezményem?
Vagy a konkurenciának hiszed el ugyanezt?

Az információs asszimetria egy redundáns információtól (mert az redundáns, hogy egy melón én mennyit keresek és az is, hogy ez min keresek), nem fog csökkenni.
Attól, hogy a zsebében turkálsz a mesternek, nem lesz jobb sem a munka minősége, sem semmije. Az fillérbaszásra való. Alkudozni.

egysmás 2014.10.14. 07:45:59

@diszkriminans: jah, és a BMW meg a minőség kapcsolata: Ha én csinálok valamit, akkor azt azért csinálom, hogy működjön.
Úgy van megtervezve, úgy van felépítve, olyan minőségű alkatrészekből, hogy az megfeleljen a működés követelményeinek.
A kopó alkatrészek cserélhető helyen vannak é a karbantartási igény alkalmazkodik az üzemszerű használathoz.

Ezzel szemben a BMW elveszíti a garanciáját, ha mentek vele 100000 kilométert.
Ha nagyvonalúan számolunk (40 km/h átlagsebesség), akkor ez 2500 üzemóra.
Ha én 2500 üzemóra után azt mondanám egy BMW árú gyártósorra, hogy szorri fiúk, ez már nem garanciális, tutira megvernének.
Sőt, akkor is megvernének, ha annyit kéne költeni a kopó alkatrészekre, érzékelőkre, tönkremenő jeladókra, a 2500 üzemóra alatt, mint amennyit a BMW-nél költeni kell rá.

Szóval az, hogy mi is az a minőség, azt hogyan éli meg az ügyfél, az kurvára relatív.

Ám, ha egy objektív mérőszámot alkalmazunk akkor meg az derül ki általában, hogy a legtrógerebb mester is jobb, mint a prémiummárka minősége.

diszkriminans (törölt) 2014.10.14. 10:42:37

@egysmás:
Azt lehet hogy megtudom (de egyébként mennyire biztos, ha csak szóban közlöd, és nem látom a számlát?), hogy milyen márkájú, amit beépítesz, de arról fogalmam nincsen, hogy a selejtet építed be, vagy simán kedvezményed van mindenre valahol.

Nem redundáns információról van szó, mert ha azt látom, hogy a te árajánlatod mitől drágább vagy olcsóbb, azért mert többet kérsz a munkádért vagy kevesebbet, azért mert selejt anyagokat szerzel be, a másik meg nem, vagy azért mert drágábban/olcsóbban tudod beszerezni, mint a másik.

Nem hozzáértőként valóban nem tudhatom, hogy mi számít jónak, de ez nem szabályszerű, először is laikusként is tájékozódhatok, másodszor is lehetek egy adott témában hozzáértő is attól, ami nem zárja ki azt, hogy mégiscsak kivitelezőre van szükségem. Szóval sületlenség azt mondani, hogy mivel úgysem ért hozzá a megrendelő, ezért igyekszel minden információt eltitkolni, amit csak lehet. Ha nem ért hozzá, lehet hogy az sem érdekli, honnan szerzed be az anyagot, milyen anyagot és mennyiért. Ha érdekli, akkor viszont nem árt ha információt adsz róla, már csak azért is, mert különben ha minden kivitelező így áll hozzá, akkor tényleg a legolcsóbbat fogja választani minden megrendelő, lévén nincs információja, mitől jobb a drágább.

"Attól, hogy a zsebében turkálsz a mesternek, nem lesz jobb sem a munka minősége, sem semmije. Az fillérbaszásra való. Alkudozni. "

Először is nem feltétlenül ördögtől való akár alkudozni sem, hozzáteszem nekem nem szokásom. Ellenben informálódni arról, hogy mit, miért és mennyiért épít be, és mennyi a munkadíja, na az nem a mester zsebében turkálás. Ha szerinted az, akkor ne csodálkozz, hogy csak fillérbaszókkal találkozol, és a normális ügyfelek messziről kerülnek.

Az autógyártó (lehetne Opel is vagy Suzuki, a hangsúly nem a prémiumon van) abban különbözik alapvetően a mesterembertől, hogy ugyan nem biztos hogy túl tág az a garancia, amit az autógyártó ad, de az 99,999%, hogy ha valami van, akkor megtalálom a márkaképviseletet. Ellenben ha egy mesteremberrel megcsináltatom a lakásomat, és 1 év múlva kiderül, hogy valamit elcseszett, akkor talán megtalálom, talán nem. Közben meg lehet, hogy nem is ő hibázott, hanem az anyag vagy az eszköz, amit beépített, volt gyári hibás, de mivel fogalmam nincs milyen forrásból szerezte, ezért esélyem nincs érvényesíteni a garanciát. Ez az egyik oka, hogy a BMW-nél nem kell bemutatnia a gyártónak a számlát, hogy milyen alkatrészeket tett bele, a másik, mint írtam, az az hogy megbízunk, vagy nem bízunk meg a márkában, és ugye ehhez sokkal több infót tudunk szerezni, mint egy mesterember esetén, lásd pl. meghibásodási statisztikákat.

traxx 2014.10.14. 11:00:36

Példa itthon? Egy emberről tudok, aki hidegburkoló (csempe, járólap, stb.), kb. 30%-al drágább a piacnál, soha egyszer sem kellett hirdetnie magát, mégis sorban állnak nála az ügyfelek. A titka az az, hogy hihetetlen magas minőséggel dolgozik, minden határidőt tart, bármit mond, megígér az úgy van. Ezért az elégedett ügyfelek egymásnak ajánlják. Anno nagyon nehezen indult, ma már tisztességesen meg tud élni belőle.
Az ellenpélda: gyerekkori barátom lakásfelújításokkal foglalkozik. Itthon nem tudott megélni, mert a minőséget nem fizették meg, Ő viszont bizonyos minőség alatt nem hajlandó beépíteni anyagokat. Ezért itthon mindig volt valaki, aki olcsóbb volt nála, megoldotta "okosba". Két éve él kint Angliában, saját vállalkozást indított, egymásnak adják az emberek a számát. Mostanság főleg a felső-közép osztályból kap megrendeléseket. Ott értékelik, hogy megmondja az ügyfélnek ha valami baromságot talált ki. Ajánl neki egy jobbat, megcsinálja, és ha tetszik az ügyfélnek, mindenki boldog. És tetszik az ügyfélnek.

Szabványok 2014.10.14. 12:37:03

@Jean Paul Amondó: "Ja, hogy a fillérbaszás miatt olyanok között keresgélsz akik olcsók és semmi referenciájuk nincs?
Akkor nem szóltam."
:-) Látom nem ismersz.
Én nem vagyok fillérbaszó.
Jövedelmemhez, vagyonomhoz, bankbetétemhez képest szerény körülmények között élek..Például 70m2-s lakásban lakom, de 5-8 évente 10-15M-t rászánok lakásfelújításra. Nem az olcsót keresem, sőt a feltűnően olcsókat helyből nem választom, mert vagy hazudnak, vagy lopnak.
Nem vagyok nagy cirkószakértő, ezt a szakértelmet a vállalkozótól várnám én csak annyit mondok neki, hogy a "legjobbat" akarom. Kerül, amibe kerül.
De a vállalkozó az olyan fillérbaszókon szocializálódott, mint Te (Hadd tételezem fel én is:-) ezért az "árához képest" a legjobbat hozza és négy éve szopok, mert a Sonier Duval Isotwin Condens gagyi. Fizettem volna pár szézezerrel többet, ha egy jobb minőségűt hoz a vállalkozó. De a magyar vállakozó számára a Sonier Duval a csúcs. Egy francia(!) műszaki termék. Gagyi, űanyag alkatrészekkel, alulméretezve, kaotikus összevisszaságban. Mintha egy francia autó motorházát látnám!

Amúgy én úgy különböztetem meg a fillérbaszót a normális embertől, hogy milyen autóval jár:
Aki dízellel, az fillérbaszó. Még akkor is, ha most vette 15M-ért. Mert zsugori, többet számít neki az üzemeltetési költség, mint a finom járás, az én egészségem.
Aki benzinessel jár, az jó jel! Még akkor is ha Suzuki, vagy Cincquecento az a benzines. Mert nem veri a fogához a garst, hanem a pénztárcájához képest a minőséget választja.

És mivel vannak tele a magyar utak? Természetesen 10 éves füstölgő dízel szarokkal.
Ja, és ahelyett, hogy megvenné az eggyel nagyobb teljesítményűt gyárilag, korrektül, a szomszéd garázsban csiptunningolja füstokádó szörnyeteggé.

Szabványok 2014.10.14. 12:48:48

@diszkriminans: "Nem redundáns információról van szó, mert ha azt látom, hogy a te árajánlatod mitől drágább vagy olcsóbb, azért mert többet kérsz a munkádért vagy kevesebbet, azért mert selejt anyagokat szerzel be, a másik meg nem, vagy azért mert drágábban/olcsóbban tudod beszerezni, mint a másik."

Én ilyenkor a "második legdrágább" stratégiát alkalmazom.
Tehát ha nem tudom, vagy nem akarom tudni, hogy melyik féderbájszot vegyem, akkor megnézem az árskálát és a második legdrágábbat veszem. Az még nem luxus, de már elég jó. Ha egy lakásfelújításra kapok 10 ajánlatot 2-től 10M-ig, akkor a második legdrágábbat, pl. a 9M-est választom, ha valamiért nem tudok más információt beszerezni.

Autóban azért tértem át a Fordról a BMW-re, mert a Ford alkatrészellátása borzalmas. Nem az ár, azt leszarom. Hanem az, hogy nem lehet kapni. Nem drágán adja. Hanem _nem_ adja.
Itt áll a Fordom a kertben és ki szeretném cseréltetni a tetőablak gumiját. A Ford _hivatalosan_ kijelentette, hogy "nem szállít". Berágtam, körülnéztem , melyik az a hátsókerékhajtűsú autó, amihez minden alkatrész kapható, nem csak az utóbbi 5 évesben gyártott típusokra. Kijött a Lexus, Merci és a BMW. A Lexusban nem lhetett kikapcsolni az ESP-t, a Merci agyonszervózott, tehát vettem egy (benzines!) BMW-t.
Egyetlen bajom van vele, hogy Magyarországon nincs rendes szervize. A mérkaszervíz gányol, nem ért hozzá.

egysmás 2014.10.14. 15:30:29

@diszkriminans: Valamit _nagyon_ nem értesz!

Vegyünk egy egyszerű példát: ajtót akarsz cseréltetni!

Jön a mester, azt mondja, hogy hogy neked ajtót, beszerelve 180000 forintért. Elmeséli, hogy az ajtóban 3rétegű argontöltetű üveg van, megegyeztek abban, hogy milyen mintája legyen az ajtónak, meg hogy a katedrálüveg miféle fajta legyen.
Szép, meg jó, tetszik neked és VAN RÓLA MŰBIZONYLAT.
Megnézed az ajtóboltban, hogy az a fajta ajtó, amit te választottál, az 160000 forint, ha te veszed meg.
Meg kell venned hozzá purhabot, meg csavart, meg fúrót, meg tiplit, meg ki kell szedni a másikat, meg be kell rakni az újat, körbe kell kenni, szóval, dolgozni kell vele.
Te kiszámolod, hogy azért a 20000-(purhab+szállítás+csavar+tipli+kenyőcs) forintért neked nem éri meg a macera, úgyhogy azt az opciót választod, hogy a mester viszi oda neked az ajtót és szereli be.
Noh, ilyenkor az történik, hogy a mester azért tudta elvállalni annyiért a melót, mert neki az ajtóboltos ad mondjuk 20% kedvezményt.
Akkor neki a melón 52000-(purhab+szállítás+csavar+tipli+kenyőcs) forintja marad.
És, amit ő ad, az az, hogy neked van ajtód, valamint, ha valami baj van (mittomén, három hét múlva elkezd szorulni), akkor neked nem kell kivárni azt, hogy kiderüljön, hogy ő rakta-e be szarul, vagy simán csak pénteken gyártották az ajtót és annak lett félrefúrva zsanérja, ami kilazult.
Hanem az van, hogy te szólsz, hogy szar az ajtó, ő meg kimegy és garanciában megoldja a bajodat, hiszen az ajtó is az ő felelőssége, meg a munka is.
Ha viszont az van, hogy a te nevedre szól az ajtó számlája, akkor az ajtó beszerzése és az ajtó minősége a te felelősséged.
Lehet, hogy haverságból elhozta neked, ésvagy megmondta, hogy hol lehet szerinte megfelelő ajtót venni, de attól az még a te beszerzésed, amihez _neki_ semmi köze.

Az, hogy egy ajtó, vagy egy relé, vagy egy fékmunkahenger milyen fajta és mennyibe kerül, azt meg tudod nézni a neten.
TE annyiért tudod megvenni.
Ebből lesz egy összehasonlítási alapod, amiből ki tudod tökölni, hogy _neked_ mennyibe kerülne megcsinálni.
Meg van egy árad, az, hogy a mester megmondja, hogy ő mennyiért csinálja meg.
Te össze tudod hasonlítani azt az árat, amennyiért te tudod megcsinálni, meg azt, amennyiért ő csinálja meg és eldöntöd, hogy melyiket választod. Jelesül azt, hogy te dolgozol, vagy a mester.
Sőt, a mesterek között is tudsz választani az ár, vagy a szimpátia, vagy az ígéretek, referenciák alapján.
És ez mellett fenntartom, hogy semmi közöd hozzá, hogy a mesternek mennyire éri meg a buli és tökéletesen redundáns, hogy mennyit keres rajta a mester.

És nem minden információt titkolok a megrendelő elől, csak azt, hogy én mennyit keresek a bolton.
Simán elmesélem, hogy a honeywell milyen, meg a mitsubitsi milyen, meg a würth milyen, meg az, amit ő akar, azt mivel kéne megcsinálni.
Akár árajánlatot is adok mindenfélefajta alkatrészből történő kivitelezésre.
Ahogy az ajtószerelő mester is megteszi ugyanezt: elmeséli, hogy műanyagajtó ennyi, ilyen zár annyi, olyan üveg amannyi, fa ajtó ennyiannyiamannyi.
Elmeséli, hogy a műanyagot nem kell festeni, gondozni, a fa meg tartósabb, robosztusabb, ez a fajta zár ilyen, az a fajta olyan.
Te meg tudsz választani az ár, vagy a minőségi elvárás alapján.
Sőt, azt is megteheted, hogy nem veszel semmit, nem tőle veszed, vagy inkább barkácsolsz, mert neked az éri meg jobban.
Sőt, elmehetsz hazudozni a boltba is, hátha te is kapsz kedvezményt.

Az, hogy mennyi a munkadíja a mesternek, az megen egy érdekes kérdés.
Ha te arra vagy kíváncsi, hogy mennyiért mókol óránként, az egy dolog, más kérdés, hogy mire is mész vele...
Ha -maradjunk a fenti példánál- ajtót szerelnek nálad, miért is nem az érdekel, hogy mennyiért lesz ajtód?
Miért az, hogy mennyi a rezsi óradíja?
Egy ajtó berakásán lehet dolgozni egy órát is, meg két napot is.
Sőt, ha nem siet a mester, meg olyan a helyzet, lehet, hogy megáll cigizni is egyet. Vagy hugyozni. Vagy horribile dictu, amíg neked dolgozik, felveszi a telefonját és azon beszél húsz percet.
Ott fogsz állni mögötte stopperrel, hogy levond a munkaidejéből azt, amikor mással foglalkozott?

Az eltűnő mester problémájára mellesleg nincs igazán jó megoldás. Ahogy a Saabokéra sem.
Ha tönkremegy valami és nincs meg az, aki csinálta, a gyártó hajlamos azt mondani, hogy szakszerűtlen beszerelés/használat következtében történt a meghibásodás.
Lobogtathatsz te egy számlát mondjuk egy klímáról, riasztóról, kazánról, ablakról, ha nem vagy benne a szakmai névjegyzékben, kb vécépapírnak használhatod amikor a garanciát akarod érvényesíteni.

A gyártói-eladói kedvezményt pedig igazából két okból nem tünteti fel az ember: Az egyik az az, hogy ne legyen szar érzése az ügyfélnek (idejött és másfél óra alatt keresett ötvenezret -jah, meg előtte két órát pakolt, meg harminc kilométert autózott, meg van két kollégája vele, meg hazamegy és megen pakol egy órát, meg a gépeket is meg kell venni, meg az autót is, meg ki kell fizetni a telefonszámlát), a másik

egysmás 2014.10.14. 15:36:09

meg az, hogy ha megmondja, hogy ő mennyiért jut hozzá a cucchoz, azt hiszi az ügyfél, hogy őt átveri a boltos, vagy a selejtet adja a mesternek.

A Szabványok típusú ember meg a bolt szerelőcsapatával dolgoztat, vagy olyan amatőrökkel, akiknek nincs kedvezményük a boltban.
És boldogan fizeti ki a kereskedőnek azt, amit egyébként a mesternek fizetne ki.

LallR 2014.10.14. 19:44:03

@Szabványok: oh te szociostudor! newcommers...
"Ha neki nincs pénze kolbászra, akkor senki ne egyen kolbászt!"
de honnan veszed, hogy ez a hitvallásom? nem azt mondtam, hogy mindenért a kínaiba megyek, sőt ha tehetem elkerülöm, és inkább márkaboltban vásárlok, de tudod van olyan dolog amiért kénytelen vagyok a használt dolgokhoz nyúlni, mondjuk ha elromlik a bojlerünk akkor kénytelen voltam használtan venni, és beszereltetni olcsóbban megkérdezve öt SZAKembert és azzal is 3000 ezret spórolni...
de amúgy igazad van kicsit anyagias vagyok, attól függetlenül úgy érzem, hogy igazságtalanul vannak elosztva az anyagi javak itt Magyarországon... aránytalanúl magasak egyes emberek fizetései akik nem tesznek megfelelően hozzá az adott termelt értékhez, csak kiveszik belőle
és nem akarok a kanári szigetekre menni, és nem érdekelnek a diszkont gagyi utak csak rühellem azokat akik nem értik meg, hogy nem muszáj egy szakembernek lehúzni a csóró magyart, és nem találnak csak bizonyos pénztárca szint felett megoldás egy rakás problémára.. ha meg nem megy akkor meg nem kell aggódni a gyorshitel gyors segítség.. csak annyit fogsz fizetni, hogy míg lejár fogsz koplalni

Szabványok 2014.10.14. 22:32:01

@LallR: "oh te szociostudor! newcommers..." Én nem beszélni Te nyelved. Te tudni kicsi magyar?

""Ha neki nincs pénze kolbászra, akkor senki ne egyen kolbászt!"
de honnan veszed, hogy ez a hitvallásom?"
Sehonnan. Ez az _én_ hitvallásom.

"elromlik a bojlerünk akkor kénytelen voltam használtan venni, és beszereltetni olcsóbban megkérdezve öt SZAKembert és azzal is 3000 ezret spórolni..."
Hát ha Te egy bojleren 3000 ezret, azaz három milliót tudsz spórolni, akkor ügyes ember vagy.

"úgy érzem, hogy igazságtalanul vannak elosztva az anyagi javak itt Magyarországon... aránytalanúl magasak egyes emberek fizetései akik nem tesznek megfelelően hozzá az adott termelt értékhez, csak kiveszik belőle"
:-) Igazság? Kinek az igazsága? Mit vársz? Hogy jön egy végtelenül igazságos, teljhatalmú csodaember és megvizsgálja a 10M magyart és valami csodamódszerrel megállapítja, hogy egy bankigazgatónak mennyi fizetés jár és egy buszsofőrnek mekkora fizetés jár?
Nem ilyen nem volt, nem van és nem lesz. Mert ebben nincs objektív igazság, de még ha lenne is nem lehetne érvényesíteni.
Mindenkinek annyi a fizetése, amennyiért el tudja a munkaerejét adni. Ilyen egyszerű.
A kereslet-kínálat határozza meg a munkaerő árát (is). Ha fel akarok venni egy dolgozót, akár bankigazgatót, akár portást, akkor a kínálatból választok, természetesen azt, amelyik a legolcsóbb. Ilyen egyszerű! Ha a kapuban sorban állnak akik bankot tudnak igazgatni és hajlandó eljönni minimálbérért, akkor azt veszem fel. Ha csak 2M/hó-ért találok portást, akkor annyiért veszem fel, mert kell a bankigazgató is, a portás is.
Hidd el, ilyen egyszerűen működik a munkaerőpiac!
Norvégiában nem azért fizetnek annyit egy orvosnak, mert így tartják "igazságosnak", hanem azért, mert olcsóbban nem kapnak. Ha majd túlkínálat lesz K-Európából bevándorolt orvosokból, le fog esni az orvosok fizetése. Ha Magyarországon kapitalizmus lenne, akkor felmenne az orvosok fizetése, amikor hiány van belőlük.

Szabványok 2014.10.14. 22:39:22

@egysmás: "Ha -maradjunk a fenti példánál- ajtót szerelnek nálad, miért is nem az érdekel, hogy mennyiért lesz ajtód? Miért az, hogy mennyi a rezsi óradíja?"

Mert ebből következtetek a minőségre. Ha túl alacsony a rezsióradíja, akkor vlszeg. gagyi segédanyagokkal, gagyi szerszámokkal, olcsó, tehát rossz szakemberekkel dolgozik.
Ha bemegyek egy autószervizbe és ki van írva, hogy rezsiórabér 10eFt (mert ki van írva), akkor ebből meg tudom ítélni a színvonalt. Mert lehet, hogy a nagykereskedő kedvezményt ad neki a kuplungtárcsára, de ha nem fizeti meg a dolgozóját, akkor csak hülyék dolgoznak neki, vagy a dolgozó máshogy csinál magának jövedelmet.

Szabványok 2014.10.14. 22:58:01

@egysmás: "A Szabványok típusú ember meg a bolt szerelőcsapatával dolgoztat, vagy olyan amatőrökkel, akiknek nincs kedvezményük a boltban.
És boldogan fizeti ki a kereskedőnek azt, amit egyébként a mesternek fizetne ki."
A bolt szerelőcsapatának legalább az az előnye megvan, hogy vlszeg. betartják a gyári minőségbiztosítást. Mert ez egyik oka annak, hogy Magyarországon szar a minőség az az, hogy hírből sem ismerik a minőségbiztosítást. (Sőt a minőségirányítást, környezetirányítást, integrált irányítási rendszert.)
Mert ha a Homály Bt-vel dolgoztatok, akkor egyáltalán nem lehetek biztos abban, hogy az elszállított sittet nem az első kanyarban borítják az árokba. Ha egy rendes, rendszeresen auditált céggel, akkor tudom, hogy legalább a szabványokat és a saját előírásaikat betartják, vagy legalábbis bizonylatolják.
A Homály2 Bt. beszerel mindent, mert nincs belső ellenőrzése, nincs QM-ese, egyáltalán nem lehetek biztos benne, hogy a törvényeket betartja. (Abban, hogy az adótörvényeket, meg egészen biztos lehetek, hogy nem tartja be. Kedves itt ajvékoló "vállalkozók"! Minden dolgozótok be van jelentve és csak törvényesen kap fizetést, betartjátok a munkavédelmi szabályokat, a (most már sokat enyhített) munka törvénykönyvét? Szerintem a nagyját nem is ismeritek! A magyar "vállakozó" megspórolja a QM-est, a HR-est, nem tart oktatásokat, nem tartja be a szabványokat, nincsenek kidolgozott eljárásai, ahogy esik úgy puffan, legjobb esetben a bízik a dolgozók és a saját szaktudásában, hogy nem felejtenek el semmit.
Hát lehet így minőségi munkát végezni?
Nem.
Visszajutottunk oda, ahonnan elindultunk. Ebben az országban nincs igény a minőségre, mert nem tudnák megfizetni az emberek. Mert a havonta továbbképzésre küldött dolgozót, a tiszta munkaruhát, a korszerű és jól karbantartott eszközök, a MIR, a KIR, a törvények betartása, a profizmus sok-sok pénzbe kerül.

Szabványok 2014.10.14. 23:16:00

@egysmás:
"Miért az, hogy mennyi a rezsi óradíja? Egy ajtó berakásán lehet dolgozni egy órát is, meg két napot is."
:-) Egy ajtó berakásának van normaideje. Ami természetesen függ a techológiától, körülményektől. Ezt a technológiát (természetesen az előfordulható körülményekre megoldást adva), az ajtó gyártó cég ajánlásait, a szabványokat, az elérni kívánt minőséget figyelembe véve egy cégnek ki kell dolgoznia, dokumentálnia kell. Különben minden ajtóbeszrerelés egy meglepetés! Jé, a Józsi másfél napig piszmogott vele, nahát, a Pista megcsinálta egy óra alatt, de kiesett egy hét múlva. Ma Károly beteg lett, helyette Mariska jött és ő csirizzel ragasztotta be, mert nincs leírva sehol, hgy mivel kell beragasztani egy ajtót. eljárásutasítás, munkautasítás, ilyenekről hallottál már? Egy autószerelőnek elő van írva, hogy melyik csavart milyen nyomatékkal húzza meg. Te elvinnéd az autódat olyan műhelybe, ahol nem nyomatékkulccsal húzzák meg a csavarokat? És mit gondolsz honnan tudja a szerelő, hogy melyik csavart milyen nyomatékkal kell meghúzni? Vagy az építőiparnál maradva a villanyszerelő a sorkapcsot milyen nyomatékkal húzza meg? Tudom "érzésre", mert ő a szakember. aztán az egyikben megszakad a menet, a másik meg kontakthibás lesz pár év múlva.
Amikor kalkulálja az árat, akkor ezt tudnia kell, hiszen tudnia kell, hogy az ő eljárusokkal, egy hetedik emeleti pincébe, egy Rosmarie típusú ajtó beépítése 4 munkaóra. Rezsiórabér 10eFt/h, tehát az ajtó beépítése 40eFt. Így kalkulálja ki az árat. (A haszna benne van a rezsiórabérbe!)

"Sőt, ha nem siet a mester, meg olyan a helyzet, lehet, hogy megáll cigizni is egyet. Vagy hugyozni. Vagy horribile dictu, amíg neked dolgozik, felveszi a telefonját és azon beszél húsz percet.Ott fogsz állni mögötte stopperrel, hogy levond a munkaidejéből azt, amikor mással foglalkozott?"
Rohadtul nem érted a dolgot. Dolgoztál már rendes cégnél? Mondjuk egy multinál?
a) Munka közben nincs dohányzás. Vagy minden helyen kialakítasz neki dohányzásra kijelölt helyet? Hol? Az én IX. emeleti lakásomban? Fél óránként lemegy az utcára elszívni egy bagót? És mi lesz, ha betiltják a közterületen való dohányzást? Akkor hol fog dohányozni? Egy fix munkahelyen még ki lehet alakítani (jó drágán) egy dohányzóhelyiséget, de a megrendelőnél nem.
b) Nem vagy tisztába a norma és a rezsiórabér fogalmával. Nem az én időmben eszik, hugyozik. Hanem a vállakozóéba. Ha egy olajcsere normaideje 0,5óra, a rezsiórabér 10eFt/h, akkor én 5000Ft munkadíjat fizetek. Ha nem csinálja meg normaidőre a munkás, akkor azt rendezze el vele a főnöke. Ha nem megfelelő minőségben csinálja meg, akkor a minőségellenőr nem engedi ki a munkát.

Az eltűnő mester problémájára mellesleg nincs igazán jó megoldás. Ahogy a Saabokéra sem."

egysmás 2014.10.15. 00:52:54

@Szabványok: rezsióradíjból következtetsz a minőségre? Furcsa dolgokat képzelsz...

Egy siemens PLC pl drágább, és drágábban programozható (buzi kábel, buzi program, kurva drágán, minden típushoz külön), mint egy mitsubitsi, és sokkall rosszabb is. Mert instabil, zavarérzékeny és hajlamos elfelejteni a programját.
Viszont drága.
Annak a programozásának, javításának az óradíja magasabb, mint a többié, és a kapott cucc rosszabb minőségű, mit _bármely_ más gyártó által legyártott PLC esetében.
Egy kia olcsóbb, mint egy BMW de legalább megbízhatóbb. Megbízhatóbban, nagyobb hatásfokkal funkcionál, mint a fenti prémium. Ez azt jelenti, hogy autóbb.
A szervize is olcsóbb. A szervizének a rezsi óradíja is alacsonyabb. Az alkatrészek is olcsóbbak. Viszont a munka, amit elvégeznek, minden objektív mutató alapján jobb minőségű, minta bömösé...
Persze, ha valaki nem közlekedni akar, nem funkcionális tárgyként tekint a járműre, hanem BMW-zni akar, akkor annak nem kia kell.
Csak szarul hagzik, ha ugyaez az emberez mellett a minőség mellett érvel.
Mert nincs neki kikristályosodott minősegfogalma, igazából nem tudja, hogy mit is vár egy terméktől. Funkciót, életérzést vagy azt, hogy elmondhassa, hogy drága volt, de ezért fizetni kell?

Mondjuk, legaláb megtudtam tőled, hogy miért van életben a siemens PLC üzletága: mert a döntéshozó nem ért hozzá, az árat látja és azt hiszi, ha sokat fizet, minőséget kap.

"Egy ajtó berakásának van normaideje. Ami természetesen függ a techológiától, körülményektől. Ezt a technológiát (természetesen az előfordulható körülményekre megoldást adva), az ajtó gyártó cég ajánlásait, a szabványokat, az elérni kívánt minőséget figyelembe véve egy cégnek ki kell dolgoznia, dokumentálnia kell. Különben minden ajtóbeszrerelés egy meglepetés!"

És, ha kidolgozza, akkor is meglepetés, mert, ha panel, akkor pont ott van a vas a betonban, ha tégla, akkor mészkukacos, körbegányolt, ha vályog, akkor meg fúrhatatlan...
Ha meg egyik sem, akkor egy segg az ügyfél, esetleg jön a szomszéd, hogy aludna.
Persze, ezek most kifogások, csak az, hogy az íróasztal mellett ülve ki lehet azt találni, hogy mindenre fel lehet és fel is kell készülni az egy dolog.
A valóság meg egész más dolog.
Jah, legyen dokument... Mert az megoldja...
Mellesleg a bolti szerelőcsapat bére miért nem érdekel, ha már a mester forrására annyira kíváncsi vagy?
A bolttól miért fogadod el azt, hogy 10-15%-ért beszereli a megrendelt ajtót -igen, a eszerelés ára függ attól, hogy simán pirosra festetted-e, vagy feláras csíkokkal lett-e díszítve

egysmás 2014.10.15. 01:11:18

és miért nem kérdezed meg, hogy mennyit ad az ajtó árából a szerződött alvállalkozónak?
A bolttal, bolti csapattal miért nincsenek ugyanolyan elvárásaid, a vállalkozóval szemben?

Amúgy fentebb beszéltél a bizalomról.
Miért is feltételezed szemből, hogy a sittet kiborítja a vállakozó az út szélén, ha magának dolgozik, ha meg másnak, miért gondolod, hogy hazaviszi?

De berágtál a bagózáson...
Azt írtam, "ha olyan a helyzet", rágyújt.
Olyan a helyzet: a megrendelő is dohányzik és megengedi, hogy bagózzon a melós.
Ha a mester a lakásodban multi stílusban nyomná a munkát, szerintem eléggé lecsempülne a szád háromóra ötvenkilenckor, amikor kiesik a kezéből a purhabpisztoly, hogy ő most elmegy haza, hogy majd reggel folytatja.

egysmás 2014.10.15. 06:31:06

@Szabványok: "A kereslet-kínálat határozza meg a munkaerő árát (is). Ha fel akarok venni egy dolgozót, akár bankigazgatót, akár portást, akkor a kínálatból választok, természetesen azt, amelyik a legolcsóbb. Ilyen egyszerű! Ha a kapuban sorban állnak akik bankot tudnak igazgatni és hajlandó eljönni minimálbérért, akkor azt veszem fel. Ha csak 2M/hó-ért találok portást, akkor annyiért veszem fel, mert kell a bankigazgató is, a portás is.
Hidd el, ilyen egyszerűen működik a munkaerőpiac!"

Ez inkább oka a minőség hiányának, mint az, hogy nincs a cégek ISO minősítése meg HR-ese.
Ha a minimálbér alacsonyabb, mint a létminimum, akkor a munkás, pont úgy, mint az alulárazó vállalkozó, nem tud, mert fizikailag nem képes megfelelően teljesíteni.
A minimálbérért elvárni a prémium minőséget, dőreség.
Ahol nem látszik nagyon, ott nem lesz felmosva.
Annyiért azt kapod.
Akkor is, ha kirúgod.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.10.15. 09:33:33

Én azon szoktam röhögni, hogy mindig mindenki mindent okosba' akar megoldani. Még ha simán egyszerűen el lehet intézni legálisan is, akkor is.

+1. Nézett már rám kasztnis hülyén, hogy " ezt az autót most viszi műszakira?"
A válasz az volt, hogy nem, azért szeretném kilakatoltatni, hogy ne rohadjon, mert szeretem rendben tartani a dolgaimat :D Neki ez magas volt.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2014.10.15. 12:34:51

@egysmás:
Nem egy cég ezzel szenved (nehezíti meg a saját dolgát). Bizonyos dolgozók nem fognak 1 évnél tovább maradni egy adott helyen. És ezzel a mentalitással max. elvegetálni lehet a piacon.

Szabványok 2014.10.15. 17:12:33

@egysmás: "rezsióradíjból következtetsz a minőségre? Furcsa dolgokat képzelsz..."
Egy vevő mi másból következtetne? Ezért mondom, hogy ha nincs kedven reviewkat olvasgatni, akkor én a lehetőségek közül a második legdrábábbat választom. Például én nem értek a bőrkabátok minőségéhez. Melyiket vegyem? Van 5000-ért, van 50000-ért és van 150000-ért. Megveszem a második legdrágábbat. Tudom én, hogyan lehet megállapítani, hogy medig tartja a színét, milyen kopásálló, mennyire mérgező, mennyire vízálló, milyen cippzár a jó, milyen a rossz, hol spórolnak, hogyan lehet azt észrevenni?
Nem tudom.
Ezért veszem a második legdrágábbat, mert nagy valószínűséggel, abban már olyan cippzár van, ami tartós.
Ugyanígy van nem csak a bőrkabáttal, hanem az autószerelővel és a burkolóval is.
Melyik autószerelőt válasszam, melyik hidegburkolót válasszam?
A legkényelmesebb, hogy bízom a piacban és azt mondom, hogy a jó szrviz, a jó mester az drágább, aki szarul csinálja az olcsóbb. Hidd el statisztikailag még Magyarország is beválik. Persze ilyen instacioner időben lehet, hogy valaki kurva drágán dolgozik és szarul, de az ilyeneket pár év alatt kiszelektálja a piac.
Természetesen lesz, hogy drágán veszek, természetesen lehet, hogy egy bomba vételt kihagyok, de cserébe nem kell kutakodnom, megismernem a bőrkabátipart, a csempézés csodáit, az autószerelési technikákat, szerszámokat, eljárásokat.

Alternatíva lenne a márkahűség lenne. Ha én bízom az Apple-ben, a BMW-ben, akkor tudom, hogy egy adott minőségnél rosszabbat nem kapok. Kell egy hátizsák? Veszek egy BMW hátizsákot. Nem lehet annyira rossz, ha a BMW ráteszi a logóját. Mindenből Apple-t veszek, akkor konzisztens rendszerem lesz, minden megért mindent.
Nekem ez kevésbé tetszik.

Szabványok 2014.10.15. 17:21:13

@egysmás: "A minimálbérért elvárni a prémium minőséget, dőreség."
Igen.
Ezért vagyok kíváncsi arra, hogy mennyiért jönnek hozzám parkettázni.
Mert ha minimálbért fizetnek a szerencsétlennek, akkor hiába ígér akármit a fővállalkozó szar lesz a minőség. Ugyanígy hiába csilivili a BMW szerviz, ha szaré' hugyé' dolgoztatják az embereket, akkor minden második csavar lesz visszacsavarva, elgörbülnek a csatlakozólábak egy csatlakozó visszadugásakor. (Megtörtént eset.)

Szabványok 2014.10.15. 17:32:07

@egysmás: "Egy kia olcsóbb, mint egy BMW de legalább megbízhatóbb. Megbízhatóbban, nagyobb hatásfokkal funkcionál, mint a fenti prémium. Ez azt jelenti, hogy autóbb."
Nagyon jó példát hoztál! Én BMW-t vettem, a sógornőm egy évvel később KIA-t.
Megbízhatóságban nincs különbség.
De.
a) A BMW-vel _sokkal_ élvezetesebb autózni.
b) A BMW sok részletén látszik, hogy prémium, ha nem is "cost no object" elven tervezték, de kevésbé volt szempont, mint a KIA-nál. Szétszedtem az indítógombot. Teljesen kétcsatarnás, profi konstrukció, -40cfoktól működő halszenzorok, iszonyú fejlett energiamenedzsement, öndiagnosztika, stb.

Ha valakinek az autó arra kell, hogy A-ból B-be eljusson, az vegyen KIA-t. El fogja vinni.
(De akkor már, miért nem Suzukit vesz??)
De ha valaki szeret autózni, szereti, amikor a hat hengeres motor 6800-t forog, szereti, amikor egy kövér gáztól kidobja a seggét a kanyarban, meg egyáltalán szereti a kanyargós utakat, szereti, ha 1g oldalgyorsulással kanyarodik, szereti, ha 200km/h-ról iszonyatosat lassul, szereti ha egy padlógáztól az ülésbe szorul, szeretne 200km/h felett autózni, szeretne úgy autózni 160-180-cal, hogy még óriási tartalék van az autóban, az BMW-t vegyen.

Szabványok 2014.10.15. 18:11:20

@egysmás: Siemens PLC kontra japán PLC-k.

Ezt elmondhattad volna szinte bármire.
Mert a japcsik mindent lemásoltak és olcsóbban, megbízható minőséget szállítanak.
De pl. fényképezőgépben mégiscsak a Zeiss, Leica objektívek az igaziak, még a legjobb japcsi a Nikon is csak kullog utána. Mert másol.

Pakson az atomerőmű reaktorvédelmi rendszerét kellett megcsinálni, akkor Siemens PLC-t vettek. (Ha jól emlékszem Teleperm van Pakson erre, kettő a háromból konfigurációban.) Mert a Siemens elég régóta gyárt PLC-t, nagy tapasztalata van, stb. (Simatic S5-t magam is programoztam.) A Siemens PLC-ket sokféle módon lehet programozni. Amennyire én ismerem Siemens PLC-k, hajtások és egyebek kezelőszoftvere egy szép, nagy kiforrot rendszer. Persze ismerni kell, de ha ismered, akkor mindent meg lehet vele oldani.
A PLC, a PLC programiergerate az szoftver. Márpedig a szoftverek 80%-át USA-ban írják, 10%-át Németországban és a Föld összes többi országában még 10%-ot. A japánok nem nagyon tudnak komplex szoftvereket készíteni, valahogy nem olyan a habitusuk.

egysmás 2014.10.15. 19:50:13

@Szabványok: amennyire én ismerem a seiemenst és Magyarországot, inkább a korrupció az oka annak, hogy semens PLC van Pakson. :D

Pityubácsi 2014.10.15. 20:58:09

@RCH: ezért csinálom magamnak a robogómat.
néha tele van vele a f@szom, de legalább tudom, hogy mi van benne.

csárlszbrunzol 2014.10.15. 21:08:17

@egysmás: "Az egyik az az, hogy ne legyen szar érzése az ügyfélnek (idejött és másfél óra alatt keresett ötvenezret -jah, meg előtte két órát pakolt, meg harminc kilométert autózott, meg van két kollégája vele, meg hazamegy és megen pakol egy órát, meg a gépeket is meg kell venni, meg az autót is, meg ki kell fizetni a telefonszámlát), a másik "

Nem lehet, hogy pont erről szólt a poszt?
Mármint, a kereslet attitűdjéről. Ez simán az átkosból maradt ránk, ahol bűn volt jobban keresni. Most is micsoda hiszti megy sokszor akár a közéletben is. Újra megismertettek minket az "extraprofit" fogalmával, például. Ez sajnos a velünk élő kádári hozomány.
Mármint szerintem. Nyilván, nem akarok belevakkantani a napok óta tartó vitátokba, de ez így eléggé kiüti az ember szemét.

Egy jó példám van, még friss is:
háztartási nagygép elromlott. Szerviz 30km-re (gyártó honlapján talált, hivatalos).
Kijönnek, megnézik, alkatrész kell, rendelnek, visszajönnek, kicserélik. Számlával, jótállással, korrekten, idő előtt. Az első számlán volt 2,5k vizsgálat és 5k kiszállás. Az összesen 7,5k. A második esetben ugyanennyi kiszállás, plusz ugye az alkatrész, annak cseréje.
Simán el tudom képzelni, hogy valaki a vizsgálatot és a kiszállást "rablásként" élheti meg. Pedig ha utánaszámolna (azt nem szoktak), akkor kijönne, hogy az üzemanyagköltség önmagában lehetett vagy 1,7k. Autó lizingdíj, amortizáció, stb-vel legyen mondjuk 2k. Míg az ember ide- és visszaautózott, addig nem "termelt", ellenben a bérét fizetni kellett. Legyen mondjuk oda-vissza egy óra vezetés. Az szuperbruttóban másik 1k. Szóval az 5k-ból máris látszik, hogy a cégnek maximum körülbelül megmaradt 2k-ja arra az egy órára, míg a munkatársuk autózgatott. A bevizsgálás megvolt olyan fél órából, ott legalább a költség minimális lehetett a használt szerszámok amortizációja miatt. Szóval ott a munkatárs 0,5k-jából is 2k maradt, bár ez félóra alatt. Szóval idejött a szerelő, eltöltött másfél órát és a cégét gazdagíthatta 4k-val. Hát, nem ez a világ boltja. És ez még mindig csak bevétel; ebből rezsi, szerszámok, anyagok, minden kutyafüle; ráadásul adózás előtt.
Ha azonban azt nézed, hogy ezt a megrendelőnek átlagbérből kéne fizetnie, akkor meg látszik, hogy ezt kifizetni is szar, mert egy havi átlag nettónak csak ez a két nem-produktív tételfajta a 12,5%-ába került. Szóval nem olyan fekete-fehér ez a kérdés.
De mondom, nem is zavarlak meg Titeket, csépeljétek egymást nyugodtan :-)

csárlszbrunzol 2014.10.15. 21:10:37

@Szabványok: "Mit vársz? Hogy jön egy végtelenül igazságos, teljhatalmú csodaember és megvizsgálja a 10M magyart és valami csodamódszerrel megállapítja, hogy egy bankigazgatónak mennyi fizetés jár és egy buszsofőrnek mekkora fizetés jár?
Nem ilyen nem volt, nem van és nem lesz."
45 évig próbálkoztak vele; ma már látszik, mekkora sikerrel :-)
Na, jó, a szmájli nem jár, mert ez egyrészt inkább szomorú, másrészt pedig látjuk, hogy mennyien vágyják vissza ezt ismét.

titanmanus 2014.10.16. 10:58:05

Hát ez kész, pont ezen agyaltunk bátyámmal!! :) Ugyanezt akarjuk létrehozni. És szerintem lenne rá kereslet, nekünk ÉPP időszerű, július óta nem találunk senkit akit megbíznánk a hőszigeteléssel, mert kiderül ismerőstől, hogy 4 utcával odébb már 6. hete késnek az átadással, vagy mert megegyeztünk és "szívrohama" volt pont aznap mikor kellett volna kezdenie. Vagy mert a többihez képest pont 340%-al többért csinálta volna, vagy mert kiderül hogy korábban még soha nem csinálta... Vagy 2 eleve ki sem jön, pedig megbeszéltük és vártuk. Vagy kijön, megzabálja a diónk ami a földön van (ilyen erővel a hűtőből is kiehetné a sütit) és héját a járdára dobja, mert majd onnan a manók elviszik!?!?! Ezek után a diós köcsög beígéri hogy 3 nap és küldi, ebből lett 17 nap, és a 18. napon már kétszer is hív, hogy akkor, akkor???
A jó szaki meg kézről-kézre jár és brutál leterhelt, pl az asztalosunk is azt mondta, hogy meg tudja csinálni, de már csak februárban!!!!! Pedig nem olcsó, csak korrekt és pontos ,de a kis plusszot nekünk is megéri.

titanmanus 2014.10.16. 11:04:11

És még egy: a spórolás meg a gazdagok kiváltsága! Egyszer vegyél jót vagy csináld meg jól és nem kell 1-2 éven belül újra meg újra javítani vagy újat venni.

LallR 2014.10.16. 19:31:28

@Szabványok: "Hidd el, ilyen egyszerűen működik a munkaerőpiac!"

Tényleg? Akkor ne is fárasszuk egymást...

Nick Leeson 2014.10.17. 07:40:01

A cikkben nagyon sok igazság van, csak éppen a lényeget nem látja! Olyan országban, ahol csóró a lakosság, ott NEM a minőség számít! Ugyan úgy ahogy a "hosszabb távon olcsóbb" sem számít. napról napra élnek az emberek. Senkit nem érdekel, hogy ma kifizetek egy vagyont és azzal 10 éven belül jobban járok, mert senki sem tudja kifizetni azt a vagyont!!! (illetve nagyon kevesen)

Mit gondoltok miért nem világít minden lakásban csak LED izzó? Miért nem hybrid autóval jár mindenki? Miért nem napelemek, és napkollektorok vannak a háztetőkön? Elárulom a nagy titkot! MERT NINCS RÁ PÉNZ!!!! És ha teljesen korrekt akarok lenni, akkor ezekre a gazdag országokban sincs elég pénz! Számos villanyautó bukott már meg, egészen egyszerűen azért, mert rohadt drága volt! Pedig elméletileg visszajött volna az ára X év múlva, az üzemanyag majdnem nulla költségével...

Lehet hülyének titulálni az egész lakosságot, de megnézném, hogy a nagy nyugat mi a tökömet csinálna, havi 100e Ft-ból...

Nick Leeson 2014.10.17. 07:45:13

Az meg irtózatosan nagy kamu, hogy a cég professzionális háttérrel csak 20%-al dolgozna drágábban. Fél évet jósolnék neki. Ahhoz, hogy legyen egy jó frissített weblap, telefonos "ügyelet", irodai háttér, könyvelő, informatikus, ügyvéd, marketing, stb. kellenek plusz emberek. Olyanok akik valójában NEM termelnek a cégnek. Ezek fizetését ki kell termelni. Ha ezeket beleszámolom, plusz az itt megálmodott minőségi munkát, akkor tuti, hogy nem 20% lesz a felár, a szabadúszó számla nélküli maszekhoz képest!!!!

Balázs Csikesz (törölt) 2014.10.17. 22:04:11

Az a baja ennek az egész hülyeségnek amit itt műveltek, hogy mindenki félreért mindenkit és keverjük a szezont a faszommal. Meg hogy mindenkit elkap az én majd most megmondom a tutit. Mint engem.
Nem a magyarsággal van baj, mindenki Ember. És sok a hülye. Az ország meg olyan helyzetben van amilyen, már jó ideje. Az emberek meg alkalmazkodtak hozzá, mert cél a túlélés. És ez kurvára de rohadtul de nagyon kényelmes. Mint felvenni a segélyt, ahelyett hogy dolgozna valaki.
Ilyen nagyon egyszerű; minek változtatni ha így is megy.
A legtöbb ember leszarja az egzisztenciális innovációt, inkább vegetál a saját posványában.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.06. 11:05:57

@Szabványok:
Olvasgattam a kommentjeidet, sok mindennel egyetértek, sok dologgal meg nem.

A kérdésem az, hogy arra nem gondoltál, hogy ha a második legdrágábbat választod valamiből, akkor a módszer hatékonysága nagyban múlik azon, hogy mennyi árajánlatot kaptál és a szerencsén. Ugyanis adott esetben kapsz mondjuk 5 árajánlatot, de abból 4 olcsón végez kontár munkát, mert épp így sikerült lefedni 5 megkereséssel a piacot, akkor szívsz a másodikkal, de az is előfordulhat, hogy 2 aránytalanul drága ajánlatot kaptál, és így választod ki a másodikat. A módszered akkor jó, ha elkerülöd az elsőt, ami aránytalanul túlárazott, meg a kóklereket is, de ez nem minden esetben sikerülhet.

Szabványok 2014.11.06. 23:05:36

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás:
Köszönöm a figyelmed.
"Olvasgattam a kommentjeidet, sok mindennel egyetértek, sok dologgal meg nem."
Ez így van jól.

A második legdrágább szabály nyilván csak statisztikailag működik. Ezért nagyon nagy döntéseket nem érdemes így meghozni, hanem rá kell szánni időt, pénzt, fáradtságot, hogy csökkentsük a bizonytalanságot. Mert ha a kockázatok között van, valami szörnyű (pl. betegség, halál, teljes vagyonvesztés, stb.) akkor jobban utánanézek.
Mindazonáltal egy működő, beállt piacgazdaságban meglepően jól beválik. Mert ki a fene fog teszteket olvasni arról, hogy melyik AA elem a legjobb? Bemegyek egy boltba és megnézem az árakat, megveszem a második legdrágább elemet. Mert egy működő piacgazdaságban, kínálati piacnál hihetetlen árugazdaság van. A szocializmusban a boltban volt "A" fehér kenyér, "A" tej és "A" vaj. "Fiam menj le és hozz tíz deka vajat!" Megvettem az egyféle vajat 5,60-ért. De ma, ha elküld a feleségem vajért húszféle vaj van. Bio, zsírszegény, gazdaságos, stb. És ez szorozva három márkával. Kezdjem el nézegetni, hogy melyikben vannak rákkeltő anyagok, melyik kolszerterinszegény, ízlegessem melyik íze milyen? A franc fog ennyit foglalkozni vele!
De órát már nyilván nem így veszek, mert akkor hazamennék egy 5M-ós dizájnórával. Ott már olyan széles a választék, hogy először be kell lőni a nekem való kategóriát. Autót sem így veszek, mert akkor Lamborghinivel járnék. Hanem először körülnézek a piacon, meghatározom az igényeimet és megpróbálok az igényeimet legjobban kielégítő autót keresni., aztán megnézni szánok-e ennyit egy autóra, vagy inkább engedjek az igényeimből.

Amit írsz példákat az természetesen lehetséges, ez a kockázat.
Ha túl kicsi a merítés (pl. csak három ajánlat van) és megengedhetem magamnak, akkor választom a legdrágábbat, mert valószínűleg az a legjobb, az meg hogy ő is jól jár, nem zavar.

Ha nem engedhetem meg magamnak a nagyvonalúságot, akár azért, mert fontos a minőség, akár azért, mert olyan összegekről van szó, amelyek lényegesen befolyásolják az anyagi helyzetemet, akkor természetesen én is alaposan körülnézek.

Azért írtam, mert látom, hogy sok ember olyankor is időt, energiát öl a válogatásba, amikor nem kéne. Megengedhetné magának, hogy ne böngéssze az árcédulákat, netes teszteket, ne bumlizzon ki Rákosborzasztóra, csak azért, hogy 100eFt-ért vegyen 2GHz-es notebookot. Ha 100eFt-ja van notebookra, menjen be az első üzletbe és vegyen egy 100eFt-os notebokot. Az emberek 99%-a nem tudná megkülönböztni a rákosborzasztón vett 2GHz-eset a szomszéd boltban 10 perc vett 1,8GHz-estől. Akkor meg?

gizmo266 2014.12.31. 18:17:30

Rohadjon le a posztoló. Nem azért mert hazaáruló magyargyűlölő, hanem azért mert igaza van, mert magamra ismertem. Mi is megvettük a konyhabútort, majd hívtunk mestereket a "szuperinfóból", hogy beszereljék, aki el is vállalták egy elég nevetséges áron, még még ehhez hozzá is tették hogy milyen szerencsések vagyunk, mert a konkurencia az milyen borzasztó árakat képes elkérni

Azzal kezdődött, hogy beszart a fúrójuk, meg elküldtek az OBI-ba 50-es csőkönyökért, meg szűkítőért meg szklikonért, mi meg ezen húzásaiknál nem zavartuk el őket a francba, hanem hoztunk nekik minden szart amit kértek, meg "Főztünk nekik kávért", csak hogy fejezzék be, áés húzzanak a büdös francba, amit végül "este fél 9-kor" meg is tettek.

Utána tüzetesebben megnéztük a konyhaszerkényt A falra fúrt felső rész ferdén állt, a szerkén ajtaja pedig nem csukódott. A mesterek nem értették meg a szekrény rögzítésének működését, ezért az egész szekrény a 4 mm vastag furnér hátlemezen csüngött. Ráadásul kiderlt, hogy az egyik rögzítést elhagyták, mert annak nem tudtak új lyukat fúrni a beton hátfalba, és a 2 szekrényt inkább összecsavarták.

A csaptelep sem volt párhuzamos a mosdókagylóval, kb. 5 fokos szökeltérés volt látható. Illetve inkább 185 fokos, mert a csaptelepet is fordítva szerelék fel.

Úgyhogy sajét sóherságunkból okulva kértünk egy ütvefúrót, pár fúrószárat meg egy körreszelőt egy rokontól, és megcsináltuk még egyszer az egészet, de most már rendesen.

Okulás: Nagyjából semmi, illetve csak annyi, hogy "Amire egy ajánlások nélküli mester képes, azt mi is meg tudjuk csinálni"

Mellesleg unokatesóm is hasonlóan járt, ő is pusztán árajánlatok alapján választott mestert, aki megcsinálta a kerítését - elvégre közgazdász, ő ezt tanulta - majd a mester utolsó nap szépen ellopott pár üveget az alkoholkészletéből.

schlkat 2018.02.17. 10:52:22

@mellébreszéd: a szakinak jár csak a bizalom?:)

katog 2018.02.18. 14:29:11

@Trompf: Megvan még ez a cég? Elküldenéd az elérhetőségüket?

néma fóki 2018.02.18. 17:11:38

Tudod tesó amikor az 1km-re lévő bútorboltból 10e forintért akarja elhozni a kanapét és megkérdezed, hogy ugyan normális e? Akkor 5 ezerért is elhozza.... Ilyen a fillér baszás de inkább az átbaszás ilyen!

Krisztina Hankó 2018.02.19. 21:15:28

@Trompf: azonnal a számukat ide! :-)

nloser 2018.02.24. 20:00:13

"Értem én, hogy csórók vagyunk, de aki megteheti, az sem nagyvonalú." Dehogy érti a kedves szerző! És mi az, hogy "nagyvonalú"? Ez valami új közgazdasági fogalom? A kapitalizmus lényege a fillérbaszás, éppen úgy, ahogy a szocializmusnak a pazarlás. Csakhogy míg utóbbit felelős tervezőmunkával csökkenteni lehet, addig kapitalista viszonyok között körberöhögik és kihasználják a nagyvonalúságot keresleti vagy kínálati oldalon egyaránt.
Márpedig nálunk kőkemény kapitalizmus van. Legalábbis a pógároknak becézett prolik körében mindenképp. Annál keményebb, minél lazább szocializmust őrizget az elit a saját köreiben végzett osztogatással. No de ez az írás nyilván nem a felső tízezerben jellemző fogyasztási szemléletről szól, hanem a vesztesekéről, akik - milyen felháborító! - élni szeretnének. A szolgáltatók minél magasabb áron szolgáltatni, a fogyasztók pedig minél olcsóbban igénybe venni ezt. Amennyi előítéletes marhaságot lehetett itt olvasni utóbbiakról, éppen ennyit el lehetne mondani a vállalkozókról is. Semmi értelme egymásnak esni. Kis pénz, kis foci... Majd ha egyszer lesz annyi eszünk, hogy marakodás, egymás letaposása helyett, összefogva egymás jólétéért kiállunk, nálunk is lesz egy olyan középosztály, amelyik nemcsak az árat nézi, ha szolgáltatásról, kereskedelmi árucikkekről van szó, hanem a minőséget is.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.03.14. 21:49:08

@Tóth Ágas: Annyi a különbség, hogy hazánkban az se fizeti meg más munkáját, aki simán képes lenne rá. Mert csak. Mert lehet, hogy túl sokat hallgatta, hogy ááááááá, próbálna csak meg a mocskos nyugati az itteni árak/bérek/politikai rendszer/izébigyó mellett tisztességes lenni.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.03.14. 21:58:40

@Nick Leeson: Persze. Nincs rá pénz. Hadd meséljem el a saját balfasz példánkat, amiből egy életre megtanultuk, mire van pénz, meg mire nincs. Mikor építkeztünk, totál véletlenül kifogtunk egy olyan építésvezetőt, amilyen a posztban le van írva. Nyomtatott költségvetést és tervet hozott, szerződést, mindent. Ittas ember nála nem dolgozhatott, egy munkanap 8 óra volt, nem kevesebb, de nem is több, reggel tűpontos megjelenés, délután kiszámítatható távozás, hetente az adatok egyeztetése. Nem volt olcsó, de amit csináltak, az hibátlan volt, sőt, még most, 15 év után is hibátlan. Na ekkor elkezdett a Kovács családban mocorogni a vérproletár, hogy de mi ezt olcsóbban is meg tudnánk ám csinyáni. Nem azért, mert nem tudtuk kifizetni, hanem azért, mert csak. A házunkban MINDEN, amit kivettünk ennek az embernek a kezéből, hogy majd mi jobban tudjuk, meg a szomszéd negyedannyiért megcsinálja, egy év alatt tönkrement, és azóta is szívunk vele.
Ez ugyanaz, mint mikor a jómagyarember egyetlen bevásárlásra elkölt 60000 forintot, és vesz belőle gazdaságos, szerves anyagot nem tartalmazó sajtot meg kínai robbanós játékmedvét. Nem azért, mert nincs pénze. Csak azért, mert ő jobban tudja.

projectdoctor · www.projectdoctor.hu 2018.10.18. 20:23:52

Még szerencse, hogy te így látod, nem az építőipartból élsz és félsz a belevágástól. Olyan miatt parázol, ami ma nem probléma. Igenis, van néhány ilyen cég, aki tudja, hogy az ár pozicionál és bátran kér akár 60%-al többet a dolgukat kádba végzőkkel szemben. Cserébe van felmérés, végiggondolt, kidolgozott árajánlat (Ez fizetős szolgáltatás, megrendelés esetén ingyenes) elérhető időpont, pontosság, minőség, odafigyelés, a "te vagy a legfontosabb ügyfelünk " érzés, számla, garancia. Kicsit féltékeny vagyok hogy más is belevágna, de hál istennek lebeszélted őket is róla. :)

A termódinamika második főtt étele 2021.07.03. 02:39:04

a magyarok egy részének (pl. nekem is) nagyon is lenne igénye a minőségre - a gond csak az, hogy egyrészt sehol nem kapni ilyet, senkitől...max. azoktól, akik a felső tízezernél serénykednek lakásfelújítás-számítógépjavítás-autószerviz stb. ügyében, de az ő óradíjuk egy szegényebb ország éves bevételével érne fel
másrészt pedig, aki minőséginek hirdeti magát, az is többnyire ugyanolyan ótvar szar legalja munkát ad ki a kezei közül majd, csak épp ötszörös áron...a megrendelő meg ugye ezt még magának is csak szépen csendben fogja beismerni, nehogy valakit megriasszon vele, elvégre pénzen vett fingnak drága az illata
harmadrészt pedig a népesség jelentős része igénytelen legalja tarhonyás bugris prolik meg koszlott cigányokból áll, akiknek valóban nincs igényük a minőségre, és ha valamit meg lehet oldani "okozsba", na akkor úgy fogják megoldani, mit számít ha törvénytelen, annál jobb...
a legnyomósabb indok viszont egyértelműen az ide is begyűrűzött vadkapitalizmus és a fogyasztói társadalom eszméje, ami közismerten nem minőségre hanem mennyiségre termel, percre pontosan elromló legalja gagyi de magát fú de trendinek mutató vackokat, ahelyett hogy ugyanezzel a gyártó-szerelő-kapacitással minőségi munkát állítsanak elő....ááá, az olyan múltszázadi avítt "komunista" felfogás, gyártsunk gyorsan elromló javíthatatlan szart, az embereknek úgysincs választásuk, eszi-nem eszi, nem kap mást, jól jár a hájas seggű nagytőkés, jól jár a részvényes is, jól jár a gyáros, jól jár a kereskedő, csak az ügyféllel lett kibaszva...meg a bolygóval...
és az a röhej hogy még ezt is a réges-rég meghaladott "komunizmuson" akarja leverni a sok idióta, nagyokat kádározik szakmányba mintha fizetnének érte, miközben ez már réges-rég a kapitalizmus sara, ahogy oly sok minden más is az eltelt 30 évben
lehet itt magyarozni nagyokat, és verni rá aztán a répát, hogy ezazzzz ma se keltünk fel hiába, jóóól megmondtuk a tutit, mi nem okozói, hanem elszenvedői vagyunk ennek a helyzetnek és kb. semmi ráhatásunk nincs

@bbwd: az államnak és a kormánynak is legalább akkora felelőssége van ebben a dologban, mint az átlagembernek
sőt, mivel ők a döntéshozók, az emberek jogosan okolják őket...nem mintha ők lennének hatalmon vagy ilyesmi, igaz?

@Szabványok: aki nem vesz igénybe millió meg egy reklámozott szolgáltatást a banktól, miért kéne érdekelje, hogy azok milyenek? leszarja hogy milyen szép a plasztik amire a bankja logóját nyomták, vagy hogy a bankfiókban a székek milyen szép hupipirosak sárga tetővel, mert az ő szempontjából ez irreleváns, arra viszont nagyon háklis, hogyha a bank még pluszba megfeji ötszáz forinttal a számláját minden hónapban csak hogy ezt a miliőt fenntarthassa...az ilyen bank gyakorlatilag az ügyfelek faszával veri a csalánt
persze ha te havonta annyit keresel mint Pabló Escobar, neked nem téma az a plusz ötszáz forint számlavezetési díj, elhiszem, csakhogy amíg a magyar háztartások döntő többségében hónap végére már csak szárazkenyérre és krumplistésztára futja, addig az ügyfelet az fogja inkább érdekelni, hogy a bankja mennyit gombol le róla a semmiért havonta
és kapaszkodj meg: ha nem lenne muszáj bankszámlát nyitni ahhoz hogy dolgozhass, a legtöbb ember örömmel kérné a fizetését kápéban a főnöktől, ő addigra már legalább kilopta a maga részét belőle

@Netuddki.: hát ideje lenne már számonkérni ezt a tisztelt vezetőinken...ugyanis bőven lenne mivel elszámolniuk, és a lista napról-napra csak nő és nő
persze az átlag legalja butaproli szarik egy nagyot a saját érdekeibe is, inkább tesped odahaza az éjjelnappalbutapest előtt, szüpürtyölgeti a Kőbányászt meg a kommerszbarackot, legfeljebb a kocsma söntésénél mocskosorbánozik egyet az ivócimboráival amikor húsz forinttal drágul a várdadrink, oszt részéről le is van tudva a lázadás :DDDDDDDD a hős! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
hát így nem is fogunk kitörni a 22-es csapdájából soha, ezzel a tesznye ürülék réteggel...

@AtiSnatch: mit vársz a zsindextől? legalja magyargyűlölő selejt oldal, nem véletlen buktak be

@cselo: ez a zsindex mai napig: antimagyar csíra seggdugaszok gyűjtőhelye, még a 4chan is színvonalasabb tőlük nagyjából

@Fánkevő Fáncsi: értem, tehát dolgozzunk szarul, mert az embereknek a szarra van igénye...gratulálok, a felfogásoddal masszívan hozzájárulsz ahhoz, hogy ez a szerencsétlen nép soha az életben ki ne jöhessen abból a kurva nagy gödörből amit ásott magának

@monyon le: te meg kösd fel magad, lehetőleg az első fára, te alja sutyerák selejt, te

A termódinamika második főtt étele 2021.07.03. 02:39:57

@dr doktorka: Kádár már jó ideje halott, de semmi gond, verd csak le ezt is rajta! még a tegnapelőtti jégverésről is ő tehet!
ami itt folyik, az a posztkomcsi garnitúra ámokfutása, a jelenlegi szitu nekik köszönhető
ja, és már jópár afrikai ország megelőzött minket, de Banglades is, köszi hogy kérdezed

@olcsónafeléértbontottnincs?: egy olyan országban ahol a másik átbaszása nemzeti sport, joggal feltételeznek ilyet, már meg ne haragudjál
olyan országban élsz, ahol a húgyagyú szavazó 2 kiló krumpliért hagyja szétrókázni a saját országát, nemhogy 10000 forintért, csak mondom!

@csak egy néző: jólvan elkussolhatsz faszarcú buzernyák

A termódinamika második főtt étele 2021.07.03. 04:34:45

@dr doktorka: ügyes vagy, neked is sikerült egy jóízűt magyaroznod, remélem jól fel is állt neked rá
tudod, ugyanez a réteg megvan más országban is, az usában például redneckeknek hívják őket, szóval ez messze nem hungarikum, idióta
hogy ők hozzánk képest sokkal magasabb színvonalon élnek? tudod miért? azért, hülyegyerek, mert beléjük egy nagyhatalom se törölte évszázadokig a sáros csizmáját, itt pedig megfordult a mongól-tatártól a törökön keresztül a szovjetig minden...és akkor álmélkodol itt látványosan, hogy a magyar az itt tart...igen baddmeg, mert először a török rókázta szét az országot, aztán az osztrák, aztán volt két vesztes világháborúnk és mindkétszer rajtunk csattant az ostor!

"Nem, ez a nép alsótól felső szintig össztársadalmilag veri át magát. Annak örül, hogy bár átverte őt az X vállalkozó, de ő meg átverte Y Józsit, így valójában nem is nagy a kára."

ha engem átbasznak, akkor én is átbaszok mást, tudod a demokrácia így működik: vagy mindenkire vonatkoznak a törvények, vagy senkire se
ha majd kitalálnak olyan rendszert ahol a becsületes és tisztességes nem hal éhen, akkor senki nem fog átbaszni senkit se!

@wiener: kellett nekünk a fogyasztói társadalom 90-ben igaz? hát most megkaptuk...de meg ám
lehet neki örülni!

@laci4: akkor talán ideje lenne felszámolni a kapitalizmust, te majomszájú, nem pedig továbbmenni a rossz irányba azzal a megokolással, hogy há' félútról nem fordulunk vissza!

@tükörfúró: ha elmentél szavazni akkor ebben a te kezed is benne volt ám, szóval...

@Kolompár Tarzan: pontosan ezért nem kellett volna a fogyasztói társadalom mentalitását gátlástalanul átvenni, mert ennek köszönhető a jelenlegi állapot, választhatsz szarul kinéző szar és csillámporral, aranyfestékkel bevont szar között, minőségről meg ne is álmodozzál
de megérte nekünk beengedni a kapitalizmust ide!!!

A termódinamika második főtt étele 2021.07.03. 05:00:17

@tükörfúró: kellett nekünk EU-taggá válni...a pénzcsapot már elzárták, persze ugyanúgy beleugatnak abba hogy mit hogyan csináljunk mint annakelőtte...naná hogy sodródunk, nem véletlenül léptek ki a britek se az EU-ból

"Ez az X milliárd kínai nem élhet osztrák szinvonalon problémája, mert akárki akármit mond, nem tart el a föld és nem termel ki a világgazdaság ennyi házat, autót, luxusállást és luxusnyugdíjat"

kit érdekelnek a kínaiak? oldják meg! már Kínában is magasabb az átlagbér mint Magyarországon, az életszínvonalról nem is beszélve, konkrétan az egyik szuperhatalomnak számítanak, a fél világ tartozik nekik, ők a legutolsók akiknek joga van nyavalyogni

"de majd mi bőrgatyás szittya magyarok meg birjuk oldani mindig, mert a nyugat összeomlik"

a koronavírus konkrétan őket cseszte szét elég korrektül, nem minket
a migránsok pedig majd befejezik amit a koronavírus elkezdett...már a francia hadseregparancsnokok is látják, mi lesz ennek a vége, és hiába szólaltak fel, szájukra lett csapva...ja, lehet ezt így is, gond majd akkor lesz, ha katonaság híján elszabadul az anarchia
de ugyanez igaz lesz Belgiumra, Németországra, Svédországra is

"mi meg majd ülünk a jurtában és ijjal vadászunk, lóról hátrafelé nyilazva természetesen"

azaz, égjen az a szalmabáb!!!

"Mert közben pont azt a kapitalista versenyt folytatjuk, vagy inkább veszitjük el, mint mindeki más a világon, és a valóságban nincsen semmiféle jurta, bőrgatya vagy szteppék és lovak, csak plázák, valutahitelek, vállalkozások, lapostévék és gagyi okostelefonok."

akkor talán az a megoldás hogy NEM folytatjuk...mert ebben a versenyben eleve csak vesztesek lehetünk, bele se kellett volna állni
csak a sok húgyagyú retard kretén 89-ben azt hitte, hogy Ámerikában olyan jól élnek, csináljunk itt is kapitalizmust oszt akkor majd itt is jól fogunk élni....
ja, meg a lónak a faszát...

"rohadtul nem érdekel és a jövőben sem fog érdekelni senkitsem."

minket meg az nem érdekel hogy őket mi érdekli és mi nem
konkrétan leszarjuk magasról

@dr doktorka: a hatosztályos birkamenetelő úgylátszik tisztában van azzal amivel te nem: hogy konkrétan a multik bejövetele nyírta ki a hazai konkurenciát, a kapitalizmus "nagyhal megeszi a kishalat" jegyében, és a hazai ipart senki és semmi nem védte meg ettől
töriórákat kocsmahivatalban töltötted biztos, vagy eleve iskola mellé jártál de azért nagy pofával kiosztod a "hatosztályosakat"
tudod hülyegyerek, Magyarországnak volt egy jól prosperáló ipara és mezőgazdasága is anno, mielőtt a hozzád hasonló multi-nyalonc retekládák beengedték volna a multikat és bepucsítottak volna hogy "itt a seggem, basszatok"
hála ennek a felfogásnak, a külföldi multi idetelepült, me' itt óccsó a munkaerő és ezek a büdös rabszolgák majd feleannyiért is elvégzik a munkát mint odaát Hans Régenkúrt, nemkell ezeknek se juttatás, se osztalék, ugyanúgy güriztessük őket 12 órákhosszat (persze bejelentve csak 4 órára vannak) szaréhugyé', az évi 400 óra ingyen robot még jobb, a koszos magyar jobbágy örüljön hogy nálunk dolgozhat, még neki kéne fizetnie minekünk, persze az általuk termelt hasznot hülyék leszünk az országban befektetni, szépen talicskázzuk kifele, leadjuk a kormánynak is a sápot és akkor senki nem fog kekeckedni velünk
tessék te nyomoronc, itt az imádott multid, ugyanazt csinálja amit a gyűlölt magyar vállalkozó, ezerszer felszorozva, csak ellene még perre se mehetsz, mert az érdekképviselet ott van a picsában az óceán túlfelén egy olyan városban aminek le se tudod írni a nevét
csak hogy tudd, kiféle-miféle megváltót bálványozol itten

"És ez a bolond birkamagyar óbégat arról, hogy a Nyugat haldoklik, bezzeg mi meg már rég megoldottuk a válságot, jobb lenne lerázni magunkról a Nyugatot."

a válság honnét is jött be hozzánk, te nagyon elbaszott selejt? csak nemtán nyugatról?
elég szánalmas hogy a birkamagyar tisztában van azzal amivel te nem akarsz tisztába jönni mert rombolná az összképet

"Hiába, birkaagyú jobbágy nép itt a többség, most különösen nagy számban szabadultak rá az országra."

neked meg nagyjából pulykaszar van az agyad helyén, te multiimádó szutyok, te selejt senki
süti beállítások módosítása